Ένταση στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις

Στα ύψη ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η έναρξη της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις και τις δημόσιες συναθροίσεις σήμερα το απόγευμα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ζήτημα φαίνεται πως θα κυριαρχήσει στη δημόσια συζήτηση μέχρι και την ψήφισή του την ερχόμενη εβδομάδα καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση επιβεβαίωσαν τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις τους επί του θέματος επιλέγοντας υψηλούς τόνους και πολύ σκληρές εκφράσεις. 

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας ο εισηγητής της, Κώστας Καραγκούνης τόνισε ότι «το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι δεν μπορεί να περιορίζει άλλα δικαιώματα  Ο κ. Καραγκούνης ανέφερε σειρά ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες οι ρυθμίσεις για τις δημόσιες συναθροίσεις αντιμετωπίζουν το ζήτημα με τον ίδιο τρόπο που το αντιμετωπίζει το συζητούμενο νομοσχέδιο.

Προκαλεί θυμηδία η προσπάθεια κάποιων να θέλουν να συντηρήσουν αυτή την κατάσταση. Είναι γραφικά τα περί χούντας. Θέλουμε ένα κράτος, μια πρωτεύουσα να μην παραδίδεται στην ανομία επειδή κάποιοι έτσι το θέλουν. Σκοπός μας είναι να ασκούνται τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά αυτό θα γίνεται με κανόνες, με προϋποθέσεις και με σεβασμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγκούνης.

Σε πολύ υψηλούς τόνους ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε ότι τελευταία φορά που στην Ελλάδα υπήρξε νομοθετικό διάταγμα απαγόρευσης συγκεντρώσεων ήταν στη χούντα το 1971. Το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο από τα νομοθετικά διατάγματα της χούντας. Είναι αναντίλεκτες ιστορικές αλήθειες» είπε αρχικά και αντιπαρέβαλε τα δύο κείμενα για να δείξει τις ομοιότητές τους.

Ο κ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως λέει ψέματα ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις οι οποίες μπορεί να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν συγκεντρώσεις υπενθυμίζοντας τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων κατά τις επισκέψεις ξένων ηγετών ή τον περιορισμό συγκεντρώσεων με λίγους συμμετέχοντας στα πεζοδρόμια. "Ναι υπάρχει έλλειμμα της γνωστοποίησης μιας συγκέντρωσης. Εσείς όμως δεν επιδιώκετε τίποτα  άλλο από το να ποινικοποιήσετε τη συμμετοχή σε δημοκρατικές οργανώσεις. Επιδιώκετε να αφοπλίσετε τους δημόσιους υπαλλήλους, τη νεολαία , τους συνταξιούχους από το να διεκδικούν τα δικαιώματα τους.

Εισάγετε ένα νέο είδος εγκληματία, δίπλα στον βιαστή, τον καταχραστή και άλλους εισάγετε τον πολίτη -διαδηλωτή που ελεύθερα συμμετέχει σε μια πορεία" κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Την εμπλοκή της δικαστικής εξουσίας στις αποφάσεις για τις πορείες ζήτησε ο Γιώργος Καμίνης του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος αν και αναγνώρισε ότι υπάρχει ζήτημα άφησε  σαφείς αιχμές κατά όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων διότι δεν κατήργησαν τα διατάγματα της χούντας. Περιγράφοντας τη θητεία του ως δημάρχου Αθηναίων ο κ. Καμίνης τόνισε ότι κατά μέσο όρο διεξάγονταν 1.476 διαδηλώσεις κατ'έτος ωστόσο μόνο στις 70 συμμετείχαν πάνω από 1.000 άτομα.

«Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν δικαίωμα στο συνέρχεσθαι αλλά θα πρέπει να συμφιλιωθεί με τον σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων. Το δικαίωμα αυτό δεν μπορούμε να το αναθέσουμε στην αστυνομία. Είναι δυνατόν ένας σοσιαλδημοκράτης κε Χρυσοχοΐδη σαν κι εσάς να φέρνει ένα τέτοιο νομοσχέδιο; Χωρίς την εμπλοκή της δικαστικής εξουσίας; Είναι δυνατόν να επαναφέρετε το δικαίωμα της θρασύτητας κατά της αρχής;» είπε ο κ. Καμίνης.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε τι θα γίνει με τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις π.χ τη συγκέντρωση οπαδών ομάδας που κέρδισε κάποιον τίτλο ενώ απέφυγε να ξεκαθαρίσει τη στάση του κόμματός του μέχρι να δει την τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Όπως αναμενόταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εξαπέλυσε τη σφοδρότερη επίθεση στην κυβέρνηση μιλώντας για νομοθετικό  τερατούργημα, το οποίο πρέπει  να αποσυρθεί. "Το νομοσχέδιο επαναφέρει αυτούσια άρθρα του χουντικού νομοθετικού διατάγματος του 1971. Δεν είναι όμως μόνο αυτό.  Είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και επικίνδυνο. Το νομοσχέδιο  πέραν από μια κακέκτυπη αντιγραφή χουντικών διαταγμάτων εισάγει μορφές καταστολής και τρομοκρατίας πολύ πιο εξελιγμένες" είπε ο Γιάννης Γκιόκας. Ο αγορητής του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 19 λέγοντας ότι αυτό είναι η καρδιά του νομοσχεδίου  καθώς στοχεύει σε κάθε ριζοσπαστική ιδεολογία και πράξη αφού τσουβαλιάζεται ο ριζοσπαστισμός με συγκεκριμένες μορφές βίας όπως η ενδοοικογενειακή βία.

Ο Αντώνης Μυλωνάκης της Ελληνικής Λύσης τόνισε ότι το  δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και του συνέρχεσθαι είναι βασικοί πυλώνες δημοκρατίας όμως τα δικαιώματα του ενός σταματούν εκεί που αρχίζουν τα δικαιώματα του άλλου. Ο κ. Μυλωνάκης ζήτησε μάλιστα αυστηρότερες ποινές κατά όσων προκαλούν ζημιές "ώστε να μη διανοηθεί κανένας να ξανασπάσει βιτρίνα". 

Για σύνταξη της κυβέρνησης με τον ακροδέξιο αυταρχισμό μίλησε η εκπρόσωπος του ΜΕΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου: ""Πιστεύαμε ότι θα επικρατούσε τελικά η νηφαλιότητα στην κυβέρνηση και ότι δεν θα συντασσόσασταν με τον ακροδεξιό αυταρχισμό και τα εσωκομματικά σας βαρίδια και δεν θα παρασύρατε τον έννομο πολιτισμό μας σε αυτές τις θλιβερές περιπέτειες. Λέμε όχι στην ακραία καταστολή. Δεν έχει θέση στην Ελλάδα το δόγμα «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» είπε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα