Φωτιές ανάβει στην Κουμουνδούρου ο Μιωνής - Για αντιπερισπασμό ΝΔ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Φωτιές ανάβει στην Κουμουνδούρου ο Μιωνής - Για αντιπερισπασμό ΝΔ κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανεβαίνει κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο και οξύνεται σε μέγιστο βαθμό το κλίμα της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την χθεσινή εξέλιξη στην Προανακριτική Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι στην Προανακριτική σε αυτή τη φάση και μετά την προ μηνός απόφαση για διεύρυνση του κατηγορητηρίου στο πλαίσιο της υπόθεσης Novartis, ερευνά τις κατηγορίες σε βάρος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης  Δ. Παπαγγελόπουλου για συμμετοχή σε παραδικαστικό  κύκλωμα.

Χθες , ο ελληνοϊσραηλινός επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή κατέθεσε ηχητικό υλικό με συνομιλία που είχε το 2016 με τον τότε υπουργό και σήμερα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά. Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο υλικό που έχει διαρρεύσει αν και η γνησιότητά του δεν έχει ελεγχθεί, ο Νίκος Παππάς κάνει μια αναφορά σε «ατζέντα» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από την οποία «κάποιοι βγάζουνε λεφτά». Αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχει αντίρρηση στο «outsourcing» Παπαγγελόπουλου εφόσον κρίνεται ότι από την άλλη βοηθάει το «μαγαζί», διαπιστώνει ωστόσο ότι στην περίπτωση της υπόθεσης του επιχειρηματία (ο οποίος ουσιαστικά μιλά για εκβιασμό από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό δικαιοσύνης) η ατζέντα Παπαγγελόπουλου «κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού» (εννοεί την κυβέρνηση).

Ο ίδιος ο Νίκος Παππάς στις δύο σχετικές δηλώσεις που έκανε χθες κάνει λόγο αφενός για «κατασκευασμένες συνομιλίες», ότι δηλαδή είναι προϊόν «κοπτοραπτικής» και παραποίησης αφετέρου ότι πρόκειται για προϊόν υποκλοπής «σε βάρος υπουργών νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης της ελληνικής δημοκρατίας». Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς κατηγορεί τη ΝΔ για παρακράτος και μαφιόζικες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για λόγους αντιπερισπασμού «στις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι ο σύζυγος της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, εμπλέκεται στο μεγάλο σκάνδαλο του φαρμάκου και ότι η ίδια δεχόταν σε λογαριασμό της χρήματα από τη Novartis, περιμέναμε τον αντιπερισπασμό από τη ΝΔ».

Στο μεταξύ με την δεύτερη δήλωσή του χθες στο περιστύλιο της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «οι αναφορές σε «ατζέντα», πληροφορίες για κάποιους που «κάνουν δουλειές», προφανώς και δεν έχουν αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο. Αφορούν τον κ. Σαμαρά και την παρέα του, τον κ. Μιωνή και τον κ. Παπασταύρου, που με διάφορα κόλπα έβγαζαν λεφτά από τότε».

Αμηχανία

Η ερμηνεία που προβάλλει η Κουμουνδούρου για τη συγκεκριμένη κίνηση είναι ότι πρόκειται για αντιπερισπασμό της ΝΔ σε μια σειρά από ζητήματα:

-- Τη λίστα Πέτσα και τα ποσά εκ των 20 εκ. ευρώ που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ μεταξύ των οποίων και αρκετά «ανύπαρκτα» ή ΜΜΕ και μπλογκ «ζόμπι» που στήθηκαν από «ημέτερους» προκειμένου να λάβουν επιχορήγηση.

-- τις αποκαλύψεις για τον σύζυγο της Ελένης Ράϊκου, που καθιστούν αναξιόπιστη τη βασική μάρτυρα κατηγορίας του Δ. Παπαγγελόπουλου

--την υπόθεση μίζας 2,6 εκ. που όπως ανέφεραν χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, διαβιβάστηκε μόλις τις προηγούμενες ημέρες στη δικογραφία για τη Νοβάρτις και αφορά συγκεκριμένα μαρτυρία που περιγράφει τη διαδρομή «μίζας» - στο πλαίσιο του σκανδάλου ΠΑΝΓΑΙΑ που αποκαλύφθηκε μέσω των panama papers - και φέρεται να καταλήγει μέσω του Σταύρου Παπασταύρου στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Εν ολίγοις η Κουμουνδούρου επικαλείται για άλλη μια φορά την «ομηρεία» Μητσοτάκη από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ενδεικτικά πηγές του ΣΥΡΙΖΑ χθες σημείωναν: «Κατανοούμε τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται ο κος Μητσοτάκης από την ομηρεία Σαμάρα. Κατανοούμε και την απαίτηση του τελευταίου να τον στηρίξει μέχρι τέλους, όπως συνηθίζει να λέει, στις τελευταίες αποκαλύψεις. Η πολιτική ζωή του τόπου όμως δε μπορεί να οδηγείται στο βούρκο των μαφιόζικων ενεργειών. Ούτε στις μεθόδους της κασέτας που χρησιμοποιεί ο υπόκοσμος».

Πολιτικά πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται έντονη πίεση επί της ουσίας και επί των πολιτικών εντυπώσεων, καθώς το υλικό που διέρρευσε δεν παρουσιάζει διόλου κολακευτική εικόνα για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντιθέτως αναδεικνύει στοιχεία μη θεσμικής λειτουργίας και περαιτέρω επιτρέπει στη ΝΔ να ανασύρει το αφήγημα ότι «όλοι ίδιοι είναι» και να αποδομήσει τα περί «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».

topontiki