Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου: Επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Απάντηση Αθήνας σε Τσαβούσογλου: Επιλεκτική ανάγνωση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας

Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την  υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, σχετικά με την ελληνοϊταλική συμφωνία για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. 

«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν:

«Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στη συμφωνία Αθήνας – Ρώμης, είχε τονίσει νωρίτερα σε συνέντευξή του πως «δεν ανησυχεί» την τουρκική πλευρά, σημειώνοντας πως αντίθετα, κατά τον ίδιο, «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες».

 Τσαβούσογλου: Δεν μας αφορά η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας, η Αγιά Σοφιά είναι ιδιοκτησία μας

"Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες" αναφέρει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από το NTV, σύμφωνα με την Daily Sabah.

Σε ερώτηση σχετικά με την Αγία Σοφία, ο Τσαβούσογλου απάντησε προκλητικά: "Δεν πρόκειται για ένα θέμα με διεθνές πρόσημο, αλλά αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για την Τουρκία. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρύματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη…", παραπέμποντας ως προς τις εξελίξεις για το θέμα στις 2 Ιουλίου οπότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί. "Εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο", είπε.

Ο Τσαβούσογλου εξαπέλυσε σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας σχετικά με τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων: "Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα έπρεπε να μιλά για δικαιώματα μειονοτήτων, μιας και είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί και έχει απαγορεύσει στις θρησκευτικές αρχές της μειονότητας στην Ανατολική Θράκη να πραγματοποιούν την προσευχή της Παρασκευής".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα