Μητσοτάκης: Το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζαμε

Μητσοτάκης: Το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζαμε

Φέτος τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από ότι τα περιμέναμε. Και το φετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό από αυτό που σχεδιάζαμε. Η πανδημία άλλαζε πολλά. Επέφερε βαθιά, ελπίζουμε πρόσκαιρη, οικονομική κρίση», ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση της καμπάνιας του ελληνικού τουρισμού για το 2020, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα τα καταφέραμε καλά γιατί δουλέψαμε όλοι μαζί και ακουσαμε συμβουλες ειδικών.

Η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μας επιτρέπει, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σταδιακά να επανερχόμαστε στη νέα οικονομική κανονικότητα απελευθερώνοντας σταδιακά διάφορους κλάδους. «Δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο σημαντικότατος κλάδος του τουρισμου από τον οποίο η ελληνική οικονομία είναι πολλαπλώς εξαρτημένη», τόνισε.

Απο 1η Ιουλίου θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε σχεδόν σε όλες τις χώρες εφόσον δεν έχουμε δυσάρεστες εκπλήξεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα έρθουν σε μια Ελλάδα που θα είναι ίδια αλλά ταυτόχρονα διαφορετική. Θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα τα βασικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προστασία της δημόσιας υγείας, η ασφάλεια των επισκεπτών και εργαζομενων στον τουρισμό παραμένουν η πρώτη μας αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Πλεονέκτημα ότι το καλοκαίρι βρισκόμαστε έξω όπου οι ειδικοί λένε ότι οι πιθανότητες μετάδοσης μειώνονται σημαντικά».

«Θα πρέπει οι εργαζόμενοι στον τουρισμό να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Θα είμαστε αυστηροί στους ελέγχους σε αυτό το επίπεδο. Βρήκα πολύ ευρηματικό το σποτ. Τι τελικά είναι η Ελλάδα σε αυτόν τον κόσμο που αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση. Σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από τον ήλιο και τη θάλασσα», επισήμανε, προσθέτοντας ότι αυτό το καλοκαίρι είναι ευκαιρία να δούμε τα πράγματα διαφορετικά. «Το καλοκαίρι δεν είναι μια εποχή, είναι μια αντιληψη, μια ματιά στα πράγματα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το σποτ για τον τουρισμό τόνισε ότι εύχεται να είναι καλοτάξιδο. «Η τουριστική σεζόν να πάει όσο καλύτερα γίνεται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Από την πρώτη στιγμή αποφύγαμε προβλέψεις για ύψος ύφεσης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν σχετικά ενθαρρυντικά. Ύφεση 0.9% όταν η μέση ευρωπαϊκή είναι της τάξης του 3,8%. Η ελληνική οικονομία συνάντησε την κρίση του κορονοϊού με μεγάλη ορμή. Το β’ τρίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο και ελπίζουμε ότι από το γ’ τρίμηνο τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

O πρωθυπουργός αναγνωρίζει, όπως είπε, ότι σήμερα το κυρίαρχο συναίσθημα στη χώρα είναι η αβεβαιότητα, ο φόβος πού θα πάει η οικονομία μας, ποιά τα εισοδήματα των ανθρώπων που είναι εξαρτημένοι από τον τουρισμό. Ως κυβέρνηση, υποστήριξε, ότι «έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να υποστηρίξουμε το χώρο της εργασίας. Θέλω να ενθαρρύνω τους ανθρώπους του τουρισμού να εκμεταλλευτούν τα σχήματα ώστε να διαφυλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Στεκόμαστε δίπλα σας, πάντα έτοιμοι να προσθέσουμε κι άλλα “όπλα” και εφόσον χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε τη στρατηγική μας»

«Πάνω από όλα η ευθύνη είναι συλλογική. Το κράτος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του με ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης. Το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχει ήδη δεχτεί πολλά αιτήματα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης

www.topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα