Βρούτσης: Πώς θα επιδοτηθούν οι θέσεις μερικής απασχόλησης

Βρούτσης: Πώς θα επιδοτηθούν οι θέσεις μερικής απασχόλησης

Σχέδιο σε 3 άξονες για την ενίσχυση της εργασίας τους επόμενους μήνες ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα:

1. Επεκτείνονται οι αναστολές συμβάσεων για το 100% των εργαζομένων, για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται τον Ιούνιο και Ιούλιο. Οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογική ειδική αποζημίωση έως 534 ευρώ.

2. Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης

Ενεργοποιείται ο μηχανισμός επιδότησης κατά 60% της απώλεια του εισοδήματος που θα έχει ο εργαζόμενος όταν θα μειώνεται ο χρόνος εργασίας του κατά 50% και εάν η καθαρή αμοιβή μετά την προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου. Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί. Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προυπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.

3. Ενίσχυση εποχικά απασχολούμενων και ανέργων

Χορηγείται -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα