Πέτσας για οργανωμένες συναθροίσεις: Ανοίγουν την κερκόπορτα να μπει ο εχθρός

Πέτσας για οργανωμένες συναθροίσεις: Ανοίγουν την κερκόπορτα να μπει ο εχθρός

Στις εικόνες των τελευταίων ημερών, μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας πως όσοι αγνοούν τους κανόνες και καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δύο είναι τα στοιχεία που μας έφεραν μέχρι εδώ και θα αποτρέψουν ενδεχόμενο πισωγύρισμα που θα είχε τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. “Γι’ αυτό απαιτείται απ' όλους αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, των αποστάσεων και της αποφυγής συγχρωτισμού. Όσοι τους αγνοούν και ακόμη χειρότερα όσοι καλούν σε οργανωμένες συναθροίσεις θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τις οικογένειές τους, το κοινωνικό σύνολο. Προσβάλλουν βάναυσα την πλειονότητα των Ελλήνων που επιδεικνύουν υποδειγματική πειθαρχία, ατομική ευθύνη και συλλογική ωριμότητα. Ανοίγουν την κερκόπορτα για να μπει ο εχθρός, ο κορονοϊός, προδίδοντας όλους εκείνους που δίνουν μάχες για να σώσουν και σώζουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σημείωσε, δε, ότι συνεχίζεται η προσπάθεια μέσω επικοινωνίας και αποστολής στοχευμένων μηνυμάτων να πειστούν όλοι και να αποτραπούν λάθος συμπεριφορές και ανεύθυνες αποφάσεις.

Το δεύτερο βήμα προς τη νέα κανονικότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για την επαναλειτουργία επιχειρήσεων, καταστημάτων λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, από σήμερα, σημειώνοντας πως είμαστε σε μια πορεία που οδηγεί σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Η επανεκκίνηση αυτή, επισήμανε γίνεται “πάντοτε με συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας ως προς τον αριθμό των ατόμων σε κάθε χώρο και τις αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται”.

Όπως είπε από σήμερα 11 Μαΐου το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους, επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ Λυκείου που έχουν μπει στην τελική ευθεία της προετοιμασίας για τις πανελλαδικές εξετάσεις που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου. “Οι σκέψεις όλων μας είναι στα παιδιά αυτά που δίνουν τον αγώνα σε πρωτόγνωρες καταστάσεις”, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι σε αυτό το δεύτερο βήμα “θα πρυτανεύσει η ατομική ευθύνη και η συλλογική ωριμότητα, όπως έγινε μέχρι σήμερα”. Ειδικά αναφερόμενος στα σχολεία, υπενθύμισε ότι οι τάξεις χωρίζονται στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στα σχολεία εκ περιτροπής ώστε να μην υπερβαίνουν τους 15 σε κάθε αίθουσα και φροντίζοντας να υπάρχει απόσταση ενάμιση μέτρου μεταξύ τους.

Σχετικά με το Δημόσιο, τόνισε πως επιστρέφει στην εργασία του το 70% των δημοσίων υπαλλήλων με όλα τα απαραίτητα μέτρα που έχει υποδείξει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και ότι η προσέλευσή τους γίνεται σταδιακά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αναφέρθηκε όμως και στο ότι επιτρέπεται η μετακίνηση προς τα νησιά ή μεταξύ των νησιών των ιδιοκτητών και των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν, προσθέτοντας ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται και για τους αυτοπασχολουμένους με έγγραφη δήλωση των ιδίων.

Για την απόφαση του Eurogroup

Αναφερόμενος στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης σχετικά με τη χορήγηση δανείων από τον ESM, τόνισε πως φθηνές πιστοληπτικές γραμμές για δαπάνες στον υγειονομικό τομέα λόγω της κρίσης του κορονοϊού θα είναι άμεσα διαθέσιμες, με ευνοϊκούς όρους και χωρίς μνημόνιο.

Επισήμανε πως το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης από όσες χώρες ζητήσουν τις φθηνές πιστοληπτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. “Ο μηχανισμός αυτός θα είναι άμεσα διαθέσιμος και με τους ίδιους όρους για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη. Θα ‘ χει ευνοϊκούς όρους χωρίς μνημόνιο. Μπορεί να ενεργοποιηθεί από τα κράτη μέλη που θα θελήσουν να τον αξιοποιήσουν από την 1η Ιουνίου ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022”, είπε ο κ. Πέτσας. Ταυτόχρονα τόνισε ότι εκκρεμεί και είναι μείζονος σημασίας για τον κόσμο της εργασίας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, η ολοκλήρωση και εφαρμογή του προγράμματος SURE για την ενίσχυση εργαζομένων, όπως και η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Για το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε στοιχεία σχετικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη χώρα μας, τονίζοντας πως αποτελεί απόφαση του Πρωθυπουργού “να χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης”.

“Είναι απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να χτίσουμε ένα Σύστημα Υγείας που θα συγκαταλέγεται στα πρότυπα της Ευρώπης”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να προσεγγίσουμε γρήγορα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά τις ΜΕΘ.

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, ήδη από 565 ΜΕΘ που είχαμε πριν από 2,5 μήνες ξεπερνάμε τις 1000 και η προσπάθεια συνεχίζεται. Υπενθύμισε, δε, ότι για τον σχεδιασμό των κλινών νέων ΜΕΘ ορίστηκε επιστημονική Επιτροπή η οποία θα μελετήσει τα δεδομένα και θα κάνει σχετική εισήγηση με γνώμονα τη λειτουργικότερη χωροθέτηση σε υπάρχουσες ή νέες κτιριακές νοσοκομειακές δομές.

Αναφέρθηκε επίσης σε “σημαντικές δωρεές υλικών και χρηματικών ποσών στην προσπάθεια αυτή” για να διευκρινίσει ότι μέχρι σήμερα “είχαμε δωρεές από 865 φορείς, οργανισμούς και ιδιώτες αλλά και από κράτη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”.

Όπως είπε, οι δωρεές που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, ήδη ξεπερνούν τα 89 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 40 αφορούν ιατρικό εξοπλισμό, 24,2 εκατομμύρια αφορούν μέσα ατομικής προστασίας και άλλα 12,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν καταθέσεις χρηματικών ποσών.

Επιπλέον 226 φορείς, οργανισμοί και ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση δωρεών ύψους περίπου 8,8 εκατομμυρίων ευρώ για τις οποίες προχωρούν οι σχετικές διαδικασίες. Ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, όλοι οι Έλληνες δίνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα