Νέα δημοσκόπηση: Τι λένε για συναθροίσεις και άνοιγμα δημοτικών σχολείων

Νέα δημοσκόπηση: Τι λένε για συναθροίσεις και άνοιγμα δημοτικών σχολείων

Νέα δημοσκόπηση έρχεται στο φως της δημοσιότητας εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καταγράφοντας τις απόψεις των πολιτών για τα σημαντικότερα ζητήματα της επικαιρότητας, την αξιολόγηση των κυβερνητικών στελεχών στη διαχείριση της κρίσης, αλλά και τις ανησυχίες των πολιτών για την “επόμενη ημέρα”.

Πρόκειται για το βαρόμετρο της Opinion Poll, που διενεργήθηκε το διάστημα από τις 7 έως τις 9 Μαΐου και σε δείγμα 1.080 νοικοκυριών.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις, μεγάλο ποσοστό των πολιτών ανησυχεί για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και τάσσονται υπέρ της επιβολής ποινών και μέτρων, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων.

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά τις 20 μονάδες. Συγκεκριμένα, η κυβερνώσα παράταξη συγκεντρώνει ποσοστό 40,2% έναντι 20% της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 4,5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ 25 με 3%.

Υψηλή παραμένει η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού. Σύμφωνα με την έρευνα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός με ποσοστό 52%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 19,5%. Το 21% των ερωτηθέντων απαντά "κανένας".

Ερωτηθέντες για την άποψή τους για τους προέδρους των κομμάτων, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής:

Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση των υπουργών, ο Βασίλης Κικίλιας εξακολουθεί να τυγχάνει μεγάλης δημοφιλίας, ενώ ακολουθούν ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Νίκος Δένδιας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Στη δημοσκόπηση, οι πολίτες κλήθηκαν να σχολιάσουν την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην παραστεί στην εκδήλωση για την τιμητική πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων της Marfin. Το 56% κρίνει τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ "αρνητικά", το 22% "Δεν ξέρω/Δεν απαντώ", το 12% "μάλλον αρνητικά", το 8% "θετικά" και το 2% "μάλλον θετικά".

Σε ερώτηση σχετικά με τα οικονομικά μέτρα που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, το 34% δηλώνει πως είναι "αρκετά" ικανοποιημένο, το 30% "λίγο", το 19% "καθόλου", το 11% "πολύ" και ένα 6% απαντά "ΔΞ/ΔΑ".

Σχετικά με τα υπαίθρια πάρτι και τις συγκεντρώσεις σε πλατείες, το 60% των συμμετεχόντων δηλώνει πως "πρέπει να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί", το 16% "όχι", το 14% "μάλλον ναι", το 7% "μάλλον όχι".

Σε ερώτηση για το πόσο αισιόδοξοι είναι για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στο επόμενο διάστημα, το 38% απαντά "αρκετά", το 28% "λίγο", το 18% "πολύ" και το 11% εμφανίζεται εντελώς απαισιόδοξο, απαντώντας "καθόλου".

Μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της παραχώρησης επιπλέον χώρων σε πλατείες και πεζοδρόμους στα καταστήματα εστίασης ώστε να τηρηθούν τα μέσα ασφαλείας. Συγκεκριμένα, το 38% δηλώνει "αρκετά" ικανοποιημένο από την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, το 36% "πολύ", το 14% "λίγο" και το 8% "καθόλου".

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων. Το 64% δηλώνει πως "δεν πρέπει να ανοίξουν", το 13% "μάλλον δεν πρέπει να ανοίξουν", ενώ το 14% απαντά "πρέπει να ανοίξουν" και το 9% ότι "μάλλον πρέπει να ανοίξουν.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα