Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα για ΝΔ, αγωνία για κορονοϊό, οικονομία

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα για ΝΔ, αγωνία για κορονοϊό, οικονομία

Νέα μεγάλη δημοσκόπηση της Opinion Poll – Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα μέτρα της κυβέρνησης, τις συναθροίσεις στις πλατείες, την κοινωνική αλληλεγγύη, το άνοιγμα σχολείων, τη Marfin – Στις 20,2 μονάδες η ψαλίδα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, προβάδισμα Μητσοτάκη με 32,5 μονάδες στην καταλληλότητα – Δημοφιλέστεροι υπουργοί Κικίλιας, Θεοδωρικάκος, Δένδιας

Στη νέα δημοσκόπηση της Opinion Poll αποτυπώνεται για μια ακόμη φορά η απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. στο πολιτικό σκηνικό. Οι πολίτες επικροτούν την αποτελεσματική διαχείριση του πρωθυπουργού στην κρίση του Έβρου και την πανδημία.

Το Eleftherostypos.gr  μέσα από την ανάλυση του κ. Ζαχαρία Ζούπη, πολιτικού αναλυτή – υπεύθυνου ερευνών της Opinion Poll σας παρουσιάζει τα ποιοτικά στοιχεία που προκύπτουν .

Το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από τη συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον δεύτερο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει δημοφιλία 28%.

Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων, 32.5% μπροστά από τις προτιμήσεις που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας με 19.5%. (Στο τέλος Μαρτίου οι προτιμήσεις ήταν 51% έναντι 20%, δηλαδή 31%). Ακόμα, το 68% των πολιτών κρίνει αρνητικά την απόφαση του κ. Τσίπρα να μην παρευρεθεί στην εκδήλωση για τα θύματα της «Marfin».

Προβάδισμα 20,2 μονάδων για Ν.Δ.

Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ συγκεντρώνει 40.2%  από 40% στην προηγούμενη μέτρηση έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (είχε 20.2%). Έτσι η διαφορά είναι 20.2% από 19.8%. Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους , με την ΜΕΡΑ 25 να εμφανίζει οριακή άνοδο. Οι επιδόσεις τους είναι: ΚΙΝΑΛ 4.5% ( 5% στην προηγούμενη έρευνα), Κ.Κ.Ε 5% ( 5.5%) , Ελληνική Λύση 4% (4,5%) και «Μέρα 25»  3% (2%).

Για την πανδημία

Το 40% των πολιτών αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο. Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας.

Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών. Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφθεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες (πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λπ.)

Για την οικονομική κρίση

Οι πολίτες χτυπούν καμπανάκι και δείχνουν να αγωνιούν για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού. Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελεί μία δύσκολη εξίσωση για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ενώ ήδη εκφράζεται αγωνία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στην σχετική ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη. Υπάρχει φόβος, απαισιοδοξία και αβεβαιότητα που φαίνεται ότι οδηγεί σε μία επιφυλακτική στάση απέναντι στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από τον πρωθυπουργό παρά το ισχυρό προφίλ και πολιτικό απόθεμα που δείχνει να διαθέτει.

Ικανοποίηση για την κυβέρνηση

Οι πολίτες δείχνουν να συμφωνούν με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και πρωτοβουλίες όπως η παραχώρηση περισσότερου δημόσιου χώρου στα καταστήματα εστίασης λόγω των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό (74.4%). Επικροτούν προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης όπως το Βοήθεια στο Σπίτι για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη (65.5%), αλλά και τα βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους (62.5%). Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η ικανοποίηση από την στάση μας απέναντι στις Τούρκικες προκλήσεις (62.5%).

Σε απόσταση βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξης Επιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

Τέλος, πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16.3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.

Να μην ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση στο ερώτημα αν θα πρέπει να ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία. Συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 77% απαντά «όχι», ενώ μόλις το 23% απαντά «ναι». Πρόκειται για εύρημα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί

Μέσα σε αυτό το κοινωνικό, πολιτικό κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει πολύ υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με θετικό ισοζύγιο απόψεων 43%.

Σημειώνεται ότι είναι ο μοναδικός πολιτικός αρχηγός που παρουσιάζει θετικό ισοζύγιο και μάλιστα υψηλό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει δημοφιλία της τάξης του 28% (41% πίσω από τον Πρωθυπουργό) και αρνητικό ισοζύγιο 31%.

Για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς οι δημοφιλίες και τα ισοζύγια είναι : Για την Φώφη Γενημματά 26.5% (-41.5% ), Δημήτρη Κουτσούμπα 21.7% (-43.2%) , Κυριάκο Βελόπουλο 16,1% (-56.5%) και Γιάνη Βαρουφάκη 13.3% (-64.3% ).

Κικίλιας, Θεοδωρικάκος, Δένδιας οι δημοφιλέστεροι

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα στους τομείς της Υγείας, της Δημόσιας Διοίκησης, στα Κοινωνικά Προγράμματα με την δραστηριοποίηση και της Αυτοδιοίκηση , στα θέματα Ασφάλειας, στην αίσθηση ασφάλειας για την χώρα από απειλές και τα βήματα στην ψηφιοποίηση του κράτους.

Έτσι εξηγείται πολιτικά ότι στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας και ότι την δεκάδα συμπληρώνουν οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Κεραμέως, Άδωνης Γεωργιάδης, Κώστας Χατζηδάκης, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Το 88% θετικό για τον Τσιόδρα

Ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις πυκνές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Το 88% εκτιμάει την συμβολή του και αυτή η πρωτοφανής αποδοχή τον καθιστά εθνικό κεφάλαιο.

Δείτε όλη την δημοσκόπηση εδώ       

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα