Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το μήνυμα και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων χαλάρωσης

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Το μήνυμα και το χρονοδιάγραμμα των μέτρων χαλάρωσης

Τις προγραμματικές αρχές του νέου προγράμματος και τους στρατηγικούς του στόχους -χωρίς καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία- θα δώσει την Τρίτη στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τα μέτρα ολικής επαναφοράς θα εξειδικευθούν από τα κυβερνητικά στελέχη.

Το βράδυ της Δευτέρας έγινε νέα τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, αλλά όλοι οι υφυπουργοί της Task Force, όπως έχει ονομαστεί, που ενεπλάκη όλο το προηγούμενο διάστημα στον σχεδιασμό του σχεδίου εξόδου από την κρίση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες επί τάπητος τέθηκαν οι κανόνες και οι όροι δημόσιας υγιεινής υπό τους οποίους θα γίνει το σταδιακό άνοιγμα σε καταστήματα, χώρους εστίασης, μέσα μεταφοράς καθώς και στον δημόσιο τομέα.

Την Τρίτη, αμέσως μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου από υφυπουργούς προκειμένου να εξειδικευθεί το σχέδιο της κυβέρνησης και την Τετάρτη θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων για τα σχολεία από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Συγκεκριμένα, τον λόγο μετά τον Πρωθυπουργό θα πάρουν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών), αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Τη διαδικασία θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος.

Το σχέδιο για την άρση των μέτρων

Το χρονοδιάγραμμα για τη σταδιακή άρση των μέτρων τον Μάιο και τον Ιούνιο, στοχευμένα και σε διαδοχικά στάδια είχε ανακοινώσει το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν μέχρι τις 4 Μαΐου «το συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται σε επιμέρους στοχευμένες φάσεις διαδοχικά μέσα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Ο κανόνας θα είναι ότι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας». Έτσι, μετά τις 4 Μαΐου, είπε ότι αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής με συγκεκριμένους κανόνες εξυπηρέτησης του κοινού. Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά και με χρονική απόσταση μεταξύ τους οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 
Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις της εστίασης πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παρακολουθώντας πάντα την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού. Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από την πρώτη στιγμή σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες προστασίας για τους ιερείς και το ποίμνιο. Εν συνεχεία θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αρχικά 12μηνης διάρκειας και αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών και εν συνεχεία και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.
 
Για τα SMS και τις μετακινήσεις
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτικών συντακτών για εξειδικευμένα μέτρα και πτυχές του σχεδίου επιστροφής στην κανονικότητα, παρέπεμψε στο αυριανό μήνυμα του πρωθυπουργού και στην ενημέρωση που θα κάνουν οι αρμόδιοι υπουργοί. Δήλωσε επ' αυτού ότι από την αρχή της άρσης των περιορισμών οι πολίτες δεν θα έχουν την υποχρέωση να συμπληρώνουν τα σχετικά έντυπα μετακίνησης και να στέλνουν γραπτά μηνύματα. Ειδικά για τη μετακίνηση σε διαφορετικούς νομούς και στα νησιά, ο κ. Πέτσας είπε πως εξετάζεται η σταδιακή απελευθέρωση των μετακινήσεων και εκτός νομού και στα νησιά, ώστε να έχουμε σταδιακή μετάβαση στη νέα κανονικότητα.
 
Μεταφέρονται οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς
 
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι οι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπενθύμισε ότι τηρούνται ευλαβικά μέχρι τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα."Ακόμη και συμβολικές συναθροίσεις, όπως αυτές για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο όσα με κόπο κερδίσαμε έως σήμερα. Θα είναι κρίμα, είναι ελάχιστη ένδειξη σεβασμού τόσο προς το εργατικό κίνημα όσο για τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά και για όλους τους εργαζόμενους να μην υπάρξει πισωγύρισμα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Στο πλαίσιο αυτό οι συμβολικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς με τήρηση κανόνων και αποστάσεων μεταφέρονται για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία εργαζομένων αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς" συμπλήρωσε.
 
Το χρονοδιάγραμμα
 
Το βασικό σχέδιο τις κυβέρνησης εστιάζει στο άνοιγμα αρχικά των εμπορικών καταστημάτων, κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής, στις 4 Μαΐου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Mega, η αυλαία της άρσης των περιοριστικών μέτρων θα ανοίξει με την κατάργηση του μηνύματος στο 13033 στις 4 Μαΐου.

Στις 5 Μαΐου ανοίγουν: κομμωτήρια, επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, αλλά με μέτρα προστασίας,. Παράλληλα, θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις ηλικιωμένων σε χωριά και εξοχικά, ενώ στις 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για όλους στην περιφέρεια.

Στις 11 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια και δύο βδομάδες αργότερα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με ταυτόχρονη παράταση του σχολικού έτους. Υπάρχει όμως και το σενάριο τα σχολεία να ανοίξουν σε τρεις φάσεις.

Στις 11 Μαΐου η Γ' λυκείου, 18 Μαΐου οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και τα γυμνάσια, και 1η Ιουνίου δημοτικά και νηπιαγωγεία.

Στα μέσα Μαΐου ξεκινούν οι προπονήσεις των επαγγελματικών ομάδων, ενώ οι αγώνες θα πραγματοποιούνται με 60 άτομα μέσα στο γήπεδο.

Στις 2 Ιουνίου θα επιτραπεί η ατομική κολύμβηση, ενώ ως τα μέσα Ιουνίου θα παραμείνουν κλειστές οι οργανωμένες παραλίες.

Τέλος για τις 29 Ιουνίου υπολογίζεται η έναρξη λειτουργίας των εποχικών καταλυμάτων, ενώ θα απελευθερωθεί και η μετακίνηση προς τα νησιά .
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα