Σκουρλέτης: Οι καιροί απαιτούν ανατροπή της μετριότητας και νέες στρατηγικές για την χώρα

Σκουρλέτης: Οι καιροί απαιτούν ανατροπή της μετριότητας και νέες στρατηγικές για την χώρα

Συνέντευξη παραχώρησε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, στην Κυριακάτικη Kontra News και στον δημοσιογράφο Χρήστο Κυμπιζή.

Ο κ. Σκουρλέτης επιθσήμανε πως «οι καιροί απαιτούν όχι πολιτική μέσων όρων αλλά νέες στρατηγικές για την οικονομία και την κοινωνία». Ασκείτε εντονότατη κριτική για τα voucher τηλεκατάρτισης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ανυσηχία του για την επόμενη μέρα και τα νέα σκληρά μέτρα για τον λαό.

«Η κυβέρνηση ακύρωσε τελικά το πρόγραμμα, κάτω από την λαϊκή κατακραυγή κι αυτό συνιστά θετική εξέλιξη. Κάθε μέρα που περνούσε και έβγαιναν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία, όλα έδειχναν πως πρόκειται για μια καραμπινάτη υπόθεση αρπαχτής. Νόμισαν πως λόγω της έκτακτης κατάστασης μπορούν να εμπαίζουν τους επιστήμονες και ταυτόχρονα μέσα από απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες να βάλουν στην άκρη κάποια εκατομμύρια ευρώ για τους κολλητούς τους και ποιος ξέρει για πόσους άλλους. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο πολιτικό, οικονομικό αλλά και ηθικό. Δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα, φαίνεται πως το στομάχι τους είναι μεγάλο. Ωστόσο η υπόθεση αυτή έσπασε το τοίχος της σιωπής που έχουν επιβάλει τα κυρίαρχα ΜΜΕ και συζητήθηκε ευρύτερα αναδεικνύοντας τις, αθέατες μέχρι πρότινος, πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής. Αυτός είναι ο λόγος που έχασαν την ψυχραιμία τους και δεν απάντησαν συγκεκριμένα στα ερωτήματα που τους τέθηκαν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σουρλέτης.

Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική στάση που έχει κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής; Η πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα χαρακτηρίζεται από πολλούς ως το «τέλος της περιόδου ανοχής» προς την κυβέρνηση...

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στην αντιπολίτευση δεσμεύτηκε ότι θα ασκεί κριτική τεκμηριωμένη, δυναμική, χωρίς ανέξοδες αντιπολιτευτικές κορώνες. Η εποχή των λαϊκισμών που μπορεί να ικανοποιούν ένα στενό πολιτικό κοινό έχει περάσει. Αντίθετα, αυτό που απαιτείται, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, είναι η απεύθυνση σε ένα ευρύτερο πολιτικό ακροατήριο στη βάση βέβαια των πραγματικών αναγκών, με πραγματικά τολμηρές και ριζοσπαστικές προτάσεις. Οι καιροί απαιτούν όχι πολιτική μέσων όρων αλλά νέες στρατηγικές επιλογές για την οικονομία και την οργάνωση της κοινωνίας σε όλα τα πεδία. Η υγεία, η παιδεία, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά εν γένει και η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά από όλους πρέπει να αποτελέσουν τον πυρήνα των στρατηγικών που θα ακολουθηθούν από εδώ και εμπρός. Ο νεοφιλελευθερισμός πρέπει να εγκαταλειφθεί τάχιστα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις εχθρικές για αυτόν συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο της ενημέρωσης, κατορθώνει να διευρύνει το ακροατήριο του χτίζοντας νέες γέφυρες επικοινωνίας αλλά και αξιοπιστία.

Ανησυχείτε για την επόμενη μέρα; Βλέπετε να έρχονται σκληρά μέτρα για τον λαό;

Η ανθρωπότητα, όπως και η χώρα μας, βρίσκεται αντιμέτωπη με την κρίση της πανδημίας αλλά και με την κλιματική κρίση που διαρκώς θα εντείνεται, αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο. Την ίδια στιγμή η ύφεση, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, αναμένεται μεγάλη, ενώ οι ανισότητες που χαρακτήριζαν όλη την προηγούμενη περίοδο θα διευρυνθούν, εάν δεν ηττηθούν οι μέχρι σήμερα κυρίαρχες πολιτικές. Αν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η παρούσα κυβέρνηση θα έχουμε μια νέα μεγάλη περίοδο γενικευμένης φτώχειας και εκτίναξης της ανεργίας. Είναι φανερό πως πίσω από το σύνθημα της κυβέρνησης «κρατάμε καύσιμα» και «εφεδρείες» για την περίοδο μετά την κρίση, κρύβεται μια λογική των ισχυρών οικονομικών κύκλων που θεωρούν την πανδημία και την επακόλουθη ύφεση, ως μια ευκαιρία για την περαιτέρω αποδιάρθρωση της εργασίας, των δικαιωμάτων της, αλλά και τη μείωση της αμοιβής της. Ενώ ταυτόχρονα προσβλέπουν σε μια μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου και οικονομικής ισχύος σε πιο λίγους, ακόμα και αν η πίτα της οικονομίας είναι αισθητά μικρότερη. Άρα, αυτό που ρωτάτε για νέα σκληρά μέτρα είναι πολύ πιθανό εάν δεν ανατραπεί το σχέδιο της κυβέρνησης και δεν ηττηθούν οι νεοφιλελεύθερες συνταγές στην ΕΕ.

Είναι έτοιμος ο ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;

Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών που διέρρευσαν τα κυβερνητικά επιτελεία, αποκαλύπτουν ένα φλερτ με τον πολιτικό καιροσκοπισμό. Ωστόσο είναι παρά πολύ δύσκολο να δικαιολογηθεί μια τέτοια επιλογή στον κόσμο για πάρα πολλούς λόγους. Εκλογές σήμερα, εννέα μόλις μήνες μετά τις τελευταίες και με μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν μπορεί εύκολα να τις «χωνέψει» ο κόσμος. Εύλογα γεννιέται το ερώτημα μήπως η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τα όσα πρόκειται να κάνει στον τομέα της οικονομίας και της εργασίας και θέλει τώρα, που κυριαρχεί ο φόβος της πανδημίας και η ανασφάλεια, να κρυφτεί μέσα από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Από μόνο του, όμως, ένα τέτοιο ερώτημα δημιουργεί ένα αβέβαιο αποτέλεσμα για τις επόμενες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες των καταστάσεων που ζούμε, ως ένας ζωντανός και μαχόμενος πολιτικά οργανισμός, αντιλαμβανόμενος τις μεγάλες ευθύνες του απέναντι στον ελληνικό λαό, είναι έτοιμος για όλα.

Πώς κρίνετε την υγειονομική διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση; Ποια η άποψη σας για τους Τσιόδρα και Χαρδαλιά;

Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας κυρίως την εμπειρία της γειτονικής μας Ιταλίας και αποδεχόμενη τις εισηγήσεις των επιστημόνων, πήρε σχετικά έγκαιρα τα περιοριστικά μέτρα που, τελικώς, κρίθηκαν καθοριστικά για τον περιορισμό της πανδημίας. Ευτυχώς ο μικρός αριθμός κρουσμάτων δεν άγγιξε τα όρια του ΕΣΥ. Ωστόσο οι καθυστερήσεις στους, προσωρινούς έστω, διορισμούς προσωπικού, οι ελλείψεις σε μάσκες, η αναστολή του διαγωνισμού για μόνιμο προσωπικό, εγγράφονται στα ελλείμματα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης. Η κυβέρνηση παρέλαβε στον τομέα της υγείας μια συνεχώς βελτιούμενη κατάσταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να υποστηρίζω πως δεν υπήρχαν μεγάλες ελλείψεις. που δημιούργησε όμως η πολιτική της ΝΔ πριν το 2015, έχασε πολύτιμο χρόνο για τη στήριξη του ΕΣΥ λόγω των νεοφιλελεύθερων αγκυλώσεών της, που την είχαν οδηγήσει να υποστηρίζει τους ιδιώτες έναντι του δημοσίου. Δεν αρκούν οι ουδέτερες λογοτεχνίζουσες αναφορές στους ανθρώπους του ΕΣΥ όταν δεν στηρίζονται από συγκεκριμένα μέτρα. Μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα σήμερα είναι η έλλειψη διαγνωστικών τεστ. Πέρασαν τόσες εβδομάδες και δεν έχουν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις γιατί δεν έχουν γίνει αρκετά. Ο κ. Τσιόδρας είναι καλός επιστήμονας που δικαίως χαίρει ευρύτερης εκτίμησης. Υιοθετώ τα όσα είχε πει ο Ανδρέας Ξανθός για τον κ. Τσιόδρα. Ο κ. Χαρδαλιάς έχει αλλά χαρακτηριστικά, δεν έχω να προσθέσω κάτι.

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα