Τι δηλώνουν Κεραμέως και Τσιόδρας για το άνοιγμα των σχολείων

Τι δηλώνουν Κεραμέως και Τσιόδρας για το άνοιγμα των σχολείων

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS για το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την παιδεία, αλλά και για την επαναλειτουργία των σχολείων εν μέσω πανδημίας, βάζοντας στο τραπέζι ενδεχόμενο παράτασης της σχολικής χρονιάς.

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη υγειονομική κρίση, με προεκτάσεις σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να φροντίσουμε για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων» τόνισε αρχικά.

Η κ. Κεραμέως κατέστησε ξανά σαφές ότι στόχος είναι οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο.

Πρώτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι οι μαθητές της Γ’ Λυκείου και επιδιώκεται οι Πανελλαδικές να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέσα στον Ιούλιο, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, «έως τώρα έχουμε πορευτεί στη βάση των απόψεων των ειδικών. Έτσι ελήφθησαν τα μέτρα, έτσι θα πορευτούμε και στη συνέχεια»

Σύμφωνα με την ίδια, βασική μας προτεραιότητα είναι οι πανελλαδικές εξετάσεις. Να ξεκινήσουν εντός Ιουνίου και να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

«Θα περιμένουμε τις τελικές εισηγήσεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα για τα σχολεία. Έχουμε μιλήσει και το ενδεχόμενο παράτασης. Είναι ένα σενάριο το οποίο συζητείται» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως θα έχουμε άμεσα τις απαντήσεις».

Τι είπε ο Τσιόδρας για το άνοιγμα των σχολείων
Συνεχίζεται η συζήτηση στην ειδική επιτροπή του ΕΟΔΥ για το τι θα γίνει με τα σχολεία, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή για το ζήτημα αυτό δεν θα παρθεί κάποια απόφαση σήμερα, αλλά θα γίνει με ειδικό τρόπο με βάση την πορεία της επιδημίας και με γνώμονα την προστασία των παιδιών.

Ακόμη, τόνισε πως τα κριτήρια για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα σχολεία επηρεάζονται και από τον περίγυρο των παιδιών. Δηλαδή εάν έχουν στο περιβάλλον τους ευπαθείς ομάδες κλπ.

Για τις δομές υγείας, πχ. χειρουργεία, σε 24 ώρες θα υπάρξει τοποθέτηση της επιτροπής όπως και για τα σχολεία.

Συνέχισε λέγοντας πως από δύο διαφορετικές μαθηματικές εκτιμήσεις επιβεβαιώνεται ότι το R0 είναι κάτω από το 1 στην Ελλάδα.

«Φάνηκε ότι τα μέτρα έδρασαν και ατομικά και συνολικά στο να μειώσουν 80% και πάνω τη διασπορά της νόσου στην κοινότητά μας», σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε πως η ψευδαίσθηση της ασφάλειας μιας μάσκας δεν βοηθάει. «Θα πρέπει να έχουμε στην τσέπη μας, αντισηπτικά και να πλένουμε συνέχεια τα χέρια μας», σημείωσε, λέγοντας πως και στη χρήση μασκών θα πρέπει να τηρούνται μέτρα υγιεινής.

«Όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού»

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως «θέλει πολύ προσοχή να πεις ότι μηδένισα την επιδημία» και σημείωσε πως «όσο τα μέτρα χαλαρώνουν θα υπάρχει περισσότερη φοβία για διασπορά του ιού».

«Με βάση τις μαθηματικές μας εκτιμήσεις έχουμε φτιάξει προβλέψεις για το πώς θα επηρεαστέι η καμπύλη της επιδημίας. Με μεγάλη ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι σε 7 ή 15 ημέρες μετά από μια χαλάρωση ενός μέτρου μπορούμε να δούμε αυτό ή το άλλο», ανέφερε ακόμη.

Υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία.

Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα