Προ των πυλών η άρση των μέτρων: Οι 4 ημερομηνίες-κλειδιά - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προ των πυλών η άρση των μέτρων: Οι 4 ημερομηνίες-κλειδιά - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Έτοιμη για τις πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με την μερική άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία είναι η κυβέρνηση, με πιθανή ισχύ από τις 5 Μαΐου και μετά.

Ο πρώτος περιορισμός, που θα αρθεί μέσα στον Μάιο, είναι, όπως όλα δείχνουν, ο τελευταίος, που επιβλήθηκε: αυτός της μετακίνησης.

Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων και στη συνέχεια των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες και εστιατόρια.

Ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα; Οι εισηγήσεις στην Κεραμέως

Οι 4 ημερομηνίες-κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, οι τέσσερις ημερομηνίες-κλειδιά για πιθανή άρση των μέτρων είναι:

4η Μαΐου: Επαναλειτουργία καταστημάτων και χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις

11η Μαΐου: Ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή επιστορεφής τα σχολεία,. Με προτεριαότητα την Γ’ Λυκείου

Μέσα Μαΐου: Θα αρχίσουν να ανοίγουν οι πόρτες σε μπαρ και εστιατόρια

Αρχές Ιουνίου:  Θα αρχίσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις

Φυσικά, όλα με αυστηρά πρωτόκολλα και με τήρηση αποστάσεων.

Σκέψεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις κάθε έξοδος να γίνεται υπό την προϋπόθεση της χρήσης μάσκας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι μάσκες βρέθηκαν αρνητικά στο προσκήνιο για κακή ή υπερβολική χρήση από τους πολίτες. Πλέον, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση τους επαναπροσδιορίζεται στη φάση της άρσης των μέτρων.

Η Επιτροπή, που καταρτίζει το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας να ολοκληρώσουν τον υγειονομικό χάρτη για τους χώρους εργασίας, ανάλογα με τον πυρήνα κάθε χώρου, για την επόμενη φάση της ζωής μας με τον κορωνοϊό.

Βασικά σημεία του θα είναι η φυσική αποστασιοποίηση των 2 μέτρων, η ατομική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και ο έλεγχος για την τήρηση όλων όσα προβλέπονται.

Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγραφούν αλλαγές, πχ. στον αριθμό των εισερχόμενων στα εμπορικά καταστήματα, στις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι των εργαζομένων για τα μέτρα προστασίας τους, στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια ή στα καφέ.

Τα τραπεζοκαθίσματα θα εμφανιστούν και πάλι, ωστόσο θα είναι σημαντικά μειωμένος ο αριθμός τους, ώστε να τηρείται η απαιτούμενη απόσταση.

«Θα ξεκινήσουμε από τα καταστήματα, που μπορούμε να ελέγξουμε ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες. Να είναι σε θέση να ελέγξουν την είσοδο, να μπορούν να τηρηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη, κ.ο.κ. Επίσης, από επιχειρήσεις που μπορούν να το σηκώσουν ως βάρος, διότι αναγνωρίζουμε ότι η επανεκκίνηση θα είναι για κάποιους μια δύσκολη διαδικασία. Και φυσικά, θα ξεκινήσουμε από εκεί, που το Δημόσιο μπορεί να έχει γρήγορα λεφτά και έσοδα, ώστε να τονωθούν και τα ταμεία του, τα οποία προς το παρόν μόνο δίνουν», αναφέρει πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο Πρώτο Θέμα.

 Σχολεία

«Ιδιαίτερη άσκηση» είναι το άνοιγμα των σχολείων. Κι εκεί, όπως φαίνεται, το άνοιγμα θα είναι σταδιακό. Πρώτα θα λειτουργήσει η Γ’ Λυκείου, μετά τα Λύκεια, μετά τα Γυμνάσια και τέλος τα Δημοτικά. Τα μέτρα που εξετάζονται είναι πολλά, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Βέβαιη θεωρείται η παράταση του σχολικού έτους, όπως και η διεξαγωγή των Πανελλαδικών εξετάσεων μάλλον κατά το τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις. Επίσης, θεωρείται αρκετά πιθανόν να δοθεί και νέα παράταση στο κλείσιμο των σχολείων, πέραν της 10ης Μαΐου, ίσως μέχρι τις 18 Μαΐου.

 Κικίλιας: Άνοιγμα των σχολείων με προϋποθέσεις

Τα σχολεία θα ανοίξουν, αλλά με προϋποθέσεις και προφυλάξεις, τονίζει σε συνέντευξη του ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας στο "Βήμα της Κυριακής" επισημαίνοντας πως "κύριο μέλημά μας είναι τα παιδιά, που φέτος δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και περνούν, όπως ξέρετε, μεγάλη αγωνία αυτά και οι οικογένειες τους".

Οι ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση θα γίνουν μετά τις ‪27 Απριλίου, αναφέρει ο υπουργός Υγείας και προβλέπει ότι η έως τότε τήρηση των μέτρων "θα οδηγήσει, κατά τη γνώμη μου, σε νέα μείωση της επιδημιολογικής καμπύλης και θα δώσει στους ειδικούς επιστήμονες τη δυνατότητα να εισηγηθούν την αποκλιμάκωση των μέτρων με μεγαλύτερη ασφάλεια. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν θα είναι άνευ όρων, αλλά αντίθετα με προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μη διακινδυνεύσουμε μετά από τόση ταλαιπωρία και τόσες απώλειες ένα δεύτερο κύμα διασποράς του κορονοϊού".

Ιερή υποχρέωση η προστασία των ηλικιωμένων

Αναφερόμενος στους ηλικιωμένους, ο Β.Κικίλιας είπε πως "έχουμε ιερή υποχρέωση να τους προστατεύσουμε περισσότερο από όλους. Τους ζητούμε να επιδείξουν υπομονή σε αυτή τη δύσκολη φάση του περιορισμού που ζουν. Αποδείξαμε ότι πραγματικά νοιαζόμαστε για αυτούς. Μόλις οι επιστήμονές μας δώσουν το πράσινο φως, οι περιορισμοί θα αρθούν". Τέλος ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ είπε πως στόχος του Υπουργείου είναι να φτάσει τις 1.200 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή να έχουμε και στη χώρα μας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ για 100.000 πολίτες.

Θεοδωρικάκος: Τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός

Στα τέλη Απριλίου θα γίνει η αξιολόγηση της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας, προκειμένου εάν όλα πάνε καλά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση των περιορισμών, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι σε πλήρη κανονικότητα θα επιστρέψουμε μόνο όταν υπάρξει το εμβόλιο.

Πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τις εισηγήσεις του κ. Τσιόδρα και των ειδικών, αλλά, όπως σημείωσε, "τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει ο πρωθυπουργός, διότι καλή η ειδική γνώση και η τεχνοκρατική γνώση, αλλά πάντοτε οι αποφάσεις είναι πολιτικές και σε τόσο κρίσιμες καταστάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό".

με πληροφίες από star, etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα