Μανώλης Γλέζος: Τα αφιερώματα του διεθνούς Τύπου για τον εμβληματικό αγωνιστή και πολιτικό

Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου όπως ήταν φυσικό έκανε τον γύρο του κόσμου και τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού κάνουν πολύ μεγάλες αναφορές για τον θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και εμβληματικού πολιτικού της Αριστεράς.

Το πρακτορείο Reuters έκανε λόγο για έναν σημαντικό Έλληνα, του οποίου η ηρωική πράξη στην αρχή των δύσκολων χρόνων της Κατοχής λειτούργησε ως «πολεμική κραυγή» για το ακόμη τότε σχεδόν ανύπαρκτο αντιστασιακό κίνημα στην Ελλάδα, το οποίο στη συνέχεια των κατοχικών χρόνων θα γιγαντωθεί. Επίσης, το σχετικό τηλεγράφημα τονίζει το σεβασμό που ενέπνεε το πρόσωπο του σε σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό φάσμα.

Το Associated Press αναφέρθηκε στην απώλεια ενός «ήρωα της αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος έμεινε ενεργός στην πολιτική μέχρι και τη 10η δεκαετία της ζωής του».

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), έκανε λόγο για τον «Έλληνα ήρωα της Αντίστασης που κατέβασε τη σβάστικα από την Ακρόπολη, επιβίωσε από δύο θανατικές καταδίκες και παρέμεινε ακτιβιστής ακόμη και σε πολύ μεγάλη ηλικία». Ακόμη, το Γαλλικό Πρακτορείο έκανε λόγο για μία «ισχυρή φωνή» της Αριστεράς στην Ελλάδα, που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων ακόμη και στα 90 του χρόνια.

Την είδηση της απώλειας του Μανώλη Γλέζου αναπαρήγαγαν ειδησεογραφικά μέσα από όλο τον κόσμο, όπως οι New York Times, το Taiwan News και το γαλλικό RFI.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου  

Ο Μανώλης Γλέζος, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή στις 13.15 λόγω καρδιακής ανεπάρκειας. Ο αιώνιος αντιστασιακός νοσηλευόταν στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου 

Με βαθύτατη θλίψη, η Διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center ανακοινώνει την απώλεια του Μανώλη Γλέζου. Ο αγωνιστής της Δημοκρατίας και σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης εξέπνευσε σήμερα 30 Μαρτίου 2020 και ώρα 13.15’, σε ηλικία 98 ετών, από καρδιακή ανεπάρκεια. Στο Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.

Η Διοίκηση και οι εργαζόμενοι του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους στην οικογένειά του.

Ποιος ήταν ο Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 στο Απείρανθο της Νάξου. Ήταν Έλληνας πολιτικός της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος και συγγραφέας. Μαζί με τον Λάκη Σάντα υπήρξαν οι πρωταγωνιστές μίας εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, κατεβάζοντας τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941 τη σημαία της Ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του βράχου της Ακρόπολης, στην Αθήνα.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως δημοσιογράφος, αναλαμβάνοντας αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ριζοσπάστης, ενώ αργότερα υπήρξε διευθυντής και της εφημερίδας Αυγής. Ωστόσο, γρήγορα συνελήφθη για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, φτάνοντας μάλιστα να καταδικαστεί σε θάνατο τρεις φορές. Οι συνεχείς δικαστικές του περιπέτειες μέχρι την οριστική του απαλλαγή με τη γενική αμνηστία του 1971 προκάλεσαν συχνά την αντίδραση της Ελληνικής και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Ο Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα Bουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), Bουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε Eυρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Ο Σαρλ ντε Γκωλ, την περίοδο των πρώτων δικαστικών του περιπετειών, τον χαρακτήρισε ως τον «πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Κηδεία Μανώλή Γλέζου: Τι ανακοίνωσε η οικογένειά του

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Μανώλη Γλέζου - Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

etypos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα