Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Μανώλη Γλέζου - Ο πολιτικός κόσμος τον αποχαιρετά

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς, Μανώλης Γλέζος

Ο Μανώλης Γλέζος νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου και κατέληξε από καρδιακή ανεπάρκεια. Νοσηλευόταν από τις 18 Μαρτίου και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε.

  Μανώλης Γλέζος: Πέθανε ο εμβληματικός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης - Η ζωή και οι αγώνες του

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Μανώλη Γλέζου

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ύστερα από πρόταση του προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, η κηδεία του Μανώλη Γλέζου θα γίνει δημοσία δαπάνη.

Εξάλλου, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρει για τον εκλιπόντα: «Ο Μανώλης Γλέζος υπήρξε σύμβολο της εθνικής αντίστασης των Ελλήνων στα πολύ δύσκολα χρόνια της κατοχής 1941-44 και γι αυτό σύμβολο γενικότερα της πατρίδας μας! Μαχητής της ζωής με τη δική του ανεξάρτητη σκέψη μέχρι το τύλος!

Κέρδισε επάξια τον σεβασμό όλων!»

Η ζωή του αγωνιστή της Αριστεράς

Εμβληματική μορφή της Αριστεράς αλλά και της αντίστασης κατά των ναζί κατακτητών στη διάρκεια της κατοχής, ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο, το ορεινό χωριό της Νάξου, στις 9 Σεπτεμβρίου 1922, το οποίο και «προίκισε» με μια μοναδική συλλογή πετρωμάτων από όλον τον κόσμο (ήταν απαράμιλλη η αγάπη του για τη γεωλογία). Ένιωθε, από την άλλη, μισός Ναξιώτης και μισός Παριανός, με ιδιαίτερη αγάπη για την Πάρο, αφού από εκεί καταγόταν η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου. Στην Πάρο, άλλωστε, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του τα τελευταία χρόνια. Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος.

Τα παιδικά του χρόνια ο Μ. Γλέζος τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Από τα μέσα της δεκαετίας του '30 η οικογένειά του μεταναστεύει στην Αθήνα και το 1940 ο εκλιπών περνά στην ΑΣΟΕΕ. Ως μαθητής ακόμη πρωτοστάτησε στη δημιουργία αντιφασιστικής ομάδας για την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου από τους Ιταλούς αλλά κατά της δικτατορίας του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής δίνει το «παρών» στην αντίσταση του λαού μας μέσα από τις τάξεις της ΟΚΝΕ, του ΕΑΜ Νέων και της ΕΠΟΝ, με αποτέλεσμα να υποστεί φυλακίσεις, βασανιστήρια και διώξεις.

Όμως, η πλέον τολμηρή ενέργεια ήταν εκείνη της νύχτας της 30ής προς την 31η Μαΐου 1941, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα, σκαρφάλωσαν στα βράχια της Ακρόπολης, κατέβασαν από εκεί το μισητό σύμβολο του κατακτητή, τη σβάστικα, με μοναδικά τους «όπλα», ένα φαναράκι και ένα σουγιά. Και οι δύο έφηβοι έχουν περιγράψει σε κατοπινές συνεντεύξεις τους πώς ανέβηκαν, πού κρύφτηκαν αμέσως μετά (στις σπηλιές του Βράχου που είναι ταυτισμένος με το ιδανικό της Δημοκρατίας), πώς έκρυψαν στον κόρφο τους ένα κομμάτι από τη σημαία... Η θέα της σημαίας που λείπει από τον ιστό, προκαλεί την επομένη εκνευρισμό στον κατακτητή, δίνει κουράγιο στον κατακτημένο αλλά αδούλωτο λαό της Αθήνας και όλης της Ελλάδας. Η ποινή, ερήμην σε θάνατο.

Ακολουθεί η Απελευθέρωση και η δραστηριοποίηση του Μανώλη Γλέζου, διαδοχικά μέσα από τις τάξεις του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, αλλά και η ενασχόλησή του με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, σε διευθυντικές θέσεις πρώτα στο «Ριζοσπάστη» αμέσως μετά την απελευθέρωση, και μια δεκαετία αργότερα, στην «Αυγή». Συνολικά παραπέμφθηκε σε 28 δίκες για αδικήματα Τύπου, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του '40 καταδικάσθηκε δις εις θάνατον, καταδίκες που δεν εκτελέστηκαν μετά από ελληνική και διεθνή καμπάνια. Το 1950 οι θανατικές ποινές μετατράπηκαν σε ισόβια και τελικά αποφυλακίστηκε στις 16 Ιουλίου 1954.

Στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου 1951, παρότι φυλακισμένος, εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ. Ξεκινά απεργία πείνας, με αίτημα την αποφυλάκιση των δέκα εξόριστων εκλεγμένων βουλευτών της ΕΔΑ. Σταμάτησε την απεργία πείνας τη 12η ημέρα, με την απελευθέρωση κάποιων από αυτούς. Ακολουθεί η δίκη για «εσχάτη προδοσία» το 1958, ενώ στις εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961 εξελέγη και πάλι βουλευτής Αθηνών με την ΕΔΑ, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στη φυλακή.

Με την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου, ο Μ. Γλέζος συλλαμβάνεται μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες και ακολουθούν φυλακίσεις σε Γουδή, Πικέρμι, Γενική Ασφάλεια, Γυάρο, Παρθένι Λέρου, Ωρωπό, από όπου αποφυλακίζεται το 1971. Συνολικώς, 16 χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε εξορίες και φυλακές.

Μεταπολιτευτικά δραστηριοποιείται πολιτικά μέσα από τις τάξεις της ΕΔΑ και του ΠΑΣΟΚ -στα ψηφοδέλτια του οποίου εξελέγη, ως συνεργαζόμενος, βουλευτής και ευρωβουλευτής τη δεκαετία του '80.

Όμως, ο Μ. Γλέζος ποτέ δεν τα είχε καλά με θητείες και μονιμότητες, και στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του 1986 επιστρέφει στην αγαπημένη του Απείρανθο, όπου οι συγχωριανοί του τον εκλέγουν κοινοτάρχη και εκείνος, από τη δική του πλευρά, εισαγάγει το θεσμό της Άμεσης Δημοκρατίας.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002 κατέρχεται επικεφαλής του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες» για τη διευρυμένη Νομαρχία Αθηνών-Πειραιώς, που υποστηρίχθηκε από το Συνασπισμό και εκλέγεται νομαρχιακός σύμβουλος.

Επανέρχεται στην κεντρική πολιτική σκηνή το 2012, όταν στις διπλές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου εκλέγεται βουλευτής Επικρατείας με το ΣΥΡΙΖΑ. Με το ίδιο κόμμα εξελέγη ευρωβουλευτής στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, κάνοντας ως κεντρικό θέμα της θητείας του τις γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα. Έγραψε, άλλωστε, και βιβλίο για το θέμα, υπό τον τίτλο, «Και ένα μάρκο να ήταν…» (Εκδόσεις Λιβάνη). Χαρακτηριστική, ωστόσο, της προσωπικότητάς του, η κίνησή του το καλοκαίρι του 2017 να δώσει εκείνος το στεφάνι στο Γερμανό πρεσβευτή Γενς Πλέτνερ, στο μνημείο εκτελεσθέντων κατοίκων του Διστόμου. Τελευταία εμπλοκή του με την ενεργό πολιτική, στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Λαϊκής Ενότητας, το Σεπτέμβριο του 2015.

Ο Μ. Γλέζος δεν ήθελε να τον αποκαλούν «ήρωα», για εκείνον ήρωας ήταν ο μικρότερος αδελφός του, Νίκος, που εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στην Καισαριανή το Μάιο του '44, αφήνοντας πίσω του το εξής σημείωμα για τη μάνα τους: «Αγαπητή μητέρα σας φιλώ, χαιρετισμούς, σήμερα πάω για εκτέλεση. Πάω. Πέφτοντας για τον ελληνικό λαό». Ήταν ένας καημός μέσα του ο πρόωρος χαμός του αγαπημένου του Νίκου, ένας καημός για τον οποίον σπάνια τον άκουγες να μιλά.

Η τελευταία, ίσως, δημόσια παρουσία-παρέμβαση του Μ. Γλέζου, ήταν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το 2018, όταν με τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Μανώλης Γλέζος πήγε και κάθισε στο πλευρό της μητέρας του, Μάγδας.

Από σήμερα, ο «Τελευταίος Παρτιζάνος» -όπως τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Χατζηπατέρα για τον Μανώλη Γλέζο- δεν είναι πια ανάμεσά μας.

Το «αντίο» του Αλέξη Τσίπρα

Με ανάρτησή του στο Facebook, αποχαιρετά τον Μανώλη Γλέζο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Γενναίος, όρθιος, μαχόμενος μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Μανώλης Γλέζος έφτασε στο τέλος μιας μοναδικής διαδρομής.  

Η Ελλάδα, η Δημοκρατία, η κοινωνική δικαιοσύνη, έχασαν έναν σπουδαίο μαχητή της πρώτης γραμμής.

Η ανθρωπότητα έχασε τον άνθρωπο που πρώτος σήκωσε ανάστημα στο ναζισμό, ταπεινώνοντας τη σημαία του Χίτλερ.

Η Αριστερά, όλοι μας, νιώθουμε σήμερα ορφανοί. Αλλά και τυχεροί που πορευτήκαμε μαζί του.

Ο Μανώλης Γλέζος θα μείνει στην αιωνιότητα ως ένα σύμβολο αγωνιστή, που ήξερε να θυσιάζεται για τους ανθρώπους.

Καλό σου ταξίδι, σύντροφε Μανώλη!», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας.p> 

Μητσοτάκης: Σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε με τον δικό του τρόπο τον Μανώλη Γλέζο, έναν “μεγάλο Έλληνα”, όπως τον αποκαλεί, ο οποίος έφυγε σήμερα, Δευτέρα από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών.

“Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία”, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του στο facebook ο πρωθυπουργός.

“Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του”, καταλήγει, ο ίδιος.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη:

«Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας.

Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…

Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές.

Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Συλλυπητήριο μήνυμα της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου 

Για έναν γενναίο άνθρωπο, σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ασυμβίβαστο υπερασπιστή της κοινωνικής δικαιοσύνης και αγνό πατριώτη, κάνει λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο συλλυπητήριο μήνυμά της για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου.

   Ειδικότερα στο μήνυμά της η Πρόεδρος επισημαίνει:

 «Ένας γενναίος άνθρωπος, ένα σύμβολο της αντίστασης κατά του ναζισμού, ένας ασυμβίβαστος υπερασπιστής της κοινωνικής δικαιοσύνης, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο Μανώλης Γλέζος, ο αγνός πατριώτης με όλη τη σημασία της λέξης, ο δυναμικός και ευαίσθητος πολίτης μέχρι το τέλος της πολυκύμαντης διαδρομής του, θα παραμείνει στη μνήμη μας ως μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας μας.

Στην οικογένειά του και όσους συμπορεύτηκαν μαζί του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Συλλυπητήρια Νίκου Δένδια

Συλληπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«O Μανώλης Γλέζος, τον οποίο είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω και να με δεχθεί στο σπίτι του, ήταν μια μεγάλη μορφή της Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής», σημειώνει ο κ. Δένδιας.

«Η στάση του ενέπνευσε όλους μας, πέρα από ιδεολογίες και κόμματα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

  Τασούλας: Ο Μ. Γλέζος σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού

«Σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού», χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και υπογραμμίζει ότι ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη ένα σύμβολο του αδάμαστου φρονήματος του ελληνισμού με πολυσχιδή εθνική, κοινωνική, κοινοβουλευτική και πολιτική δράση τα τελευταία 80 έτη», αναφέρει ο πρόεδρος της Βουλής και σημειώνει: «Ο Μανώλης Γλέζος κατάκτησε από πολύ νέος μια θέση στην ελληνική ιστορία, πρωταγωνιστώντας μαζί με τον Λάκη Σάντα σε μία εκ των πρώτων αντιστασιακών πράξεων στην κατεχόμενη Ελλάδα την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Με την τόλμη τους να κατεβάσουν τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον ιστό του ιερού βράχου της Ακρόπολης, τη νύχτα της 30ής προς 31ης Μαΐου 1941, αποτέλεσαν πανευρωπαϊκά πρότυπα δράσης απέναντι στη ναζιστική θηριωδία.

Ο Μανώλης Γλέζος στη μακρά δημόσια πορεία του υπερασπίστηκε με θάρρος, γενναιότητα και κόστος τις αρχές και τις ιδέες του. Με δυναμισμό πρόβαλε στην μακρά πολιτική διαδρομή του τις απόψεις του, κοσμώντας τα έδρανα του ελληνικού και του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση ενός αιτήματος που ενώνει όλους τους Έλληνες. Μάλιστα, μέχρι πέρυσι συνεργαζόταν με τη Βουλή για θέματα ενημέρωσης, αλλά και διεκδίκησης των οφειλών.

Ο θάνατός του αποτελεί μια μεγάλη απώλεια, καθώς για δεκαετίες υπήρξε το ζωντανό παράδειγμα ήθους, μαχητικής συμμετοχής στα κοινά και του αγώνα για την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο Μανώλης Γλέζος πέρασε σήμερα στην ιστορία των σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων της Ελλάδας.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

 Παυλόπουλος: Έφυγε ένας υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας

Δήλωση για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου έκανε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος. Στην δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει τα ακόλουθα: 

«Έφυγε ένας μεγάλος, διαχρονικός, Αντιστασιακός και ένας εξίσου μεγάλος υπερασπιστής της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας» δήλωσε ο τέως ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος .  Μακάρι το τεράστιο κενό που αφήνει πίσω του να το καλύψει η εκ μέρους όλων μας μίμηση του απαράμιλλου παραδείγματός του». 

 Δήλωση Γ. Βαρουφάκη για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου:

«Ο Μανώλης Γλέζος μας άφησε σε μια σκληρή στιγμή για τους αδύναμους του κόσμου για τους οποίους έδωσε αγώνα πατριωτικό και διεθνιστικό. Εν ζωή ενέπνευσε από τον Πικάσο μέχρι την τελευταία επαναστάτρια. Από σήμερα θα εμπνέει τους επόμενους να δίνουν ξανά και ξανά τον ίδιο καλό αγώνα».

Συλλυπητήρια Γ. Α. Παπανδρέου

Συλλυπητήρια εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για το θάνατο του Μανώλη Γλέζου. «Ο Μανώλης Γλέζος, θα μας θυμίζει πάντα τη σημασία των αγώνων για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια, τη σημασία της πάλης ενάντια στο φασισμό, όποια μορφή και αν έχει. Μανώλη, δεν θα ξεχάσουμε!», ανέφερε.

Ανακοίνωση από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Σήμερα έφυγε από κοντά μας ο Μανώλης Γλέζος. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, που έγινε σύμβολο της αντίστασης κατά της γερμανικής κατοχής, όταν μαζί με τον Απόστολο Σάντα κατέβασαν τον Μάιο του 1941 τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας από τον βράχο της Ακρόπολης.

Ο Μανώλης Γλέζος παραμένει παράδειγμα αντίστασης για τις νεώτερες γενιές, πολύ περισσότερο σήμερα, που η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στην Ευρώπη φέρει πολλά χαρακτηριστικά από το παρελθόν της. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της στους οικείους του.

ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ : «θρηνούμε την απώλειά σου και θα τιμάμε τη μνήμη σου και τους αγώνες σου»

Χρέος της Αριστεράς απέναντι στην ιστορία της, χαρακτηρίζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την τιμή στους αγώνες του Μανώλη Γλέζου τον οποίο αποχαιρετά δηλώνοντας ευγνωμοσύνη για τη συμπόρευσή τους.

«Αντίο σύντροφε Μανώλη Γλέζο

Αντίο στο σύμβολο της αντίστασης όλων των Ελλήνων κατά του ναζισμού. Αντίο στη γενναιότητα και τη μαχητικότητα σε καιρούς ζοφερούς για τον τόπο.

Αντίο στη νεανική σου ορμή σύντροφε που σε κράτησε ενεργό μέχρι τέλους, ζωντανό παράδειγμα για πολλές γενιές. Ευγνώμονες για τη συμπόρευσή μας, θρηνούμε την απώλειά σου και θα τιμάμε τη μνήμη σου και τους αγώνες σου.

Είναι χρέος της Αριστεράς απέναντι στην ιστορία της. Είναι χρέος όλων των Ελλήνων απέναντι στην ιστορία του τόπου», αναφέρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Γερμανός πρέσβης για τον θάνατο του Μ. Γλέζου: Η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη

«Μια απώλεια όχι μόνο για τους Έλληνες» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα Έρνεστ Ράιχελ. Επισήμανε ότι «η αντίστασή του εναντίον της ναζιστικής κατοχής θα παραμείνει αξέχαστη».

Μπακογιάννης: Μας αφήνεις εντολή να μην υποστείλουμε ποτέ την ελληνική σημαία

Την παραχώρηση τιμής ένεκεν τάφου στο Α΄ Νεκροταφείο, στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής στον σπουδαίο πατριώτη και αγωνιστή με την τεράστια προσφορά στην πατρίδα και την δημοκρατία, αποφάσισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης

«Λίγοι φεύγουν γι’αυτό το ταξίδι με τόσες αποσκευές ζωής. Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Αγώνες για το «εμείς», για την πατρίδα, για όλους τους Έλληνες. Φεύγεις αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Αυτά που αφήνεις δεν χάνονται από την απώλεια της φυσικής σου παρουσίας, είναι η στάση ζωής σου η κληρονομιά μας. Γιατί μας δίδαξες ήθος και συνέπεια σε όσα πιστεύουμε, μας έμαθες να αμφισβητούμε αλλά να μη διχάζουμε. Και, κυρίως, αφήνεις εντολή να μην υποστείλουμε ποτέ την ελληνική σημαία. Καλό σου ταξίδι» αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου: «Με σεβασμό και συγκίνηση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε τον Μανώλη Γλέζο. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του το σύμβολο της ηρωϊκής αντίστασης του λαού μας στο ναζισμό. Έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

 Καραμανλής για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου: Σύμβολο της ηρωικής αντίστασης στο ναζισμό

Για έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη κάνει λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην είδηση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου.

Μία από τις πιο εμβληματικές μορφές της Αριστεράς, ήρωας της Εθνικής Αντίστασης και σύμβολο αγωνιστικότητας, ο Μανώλης Γλέζος αποτελεί μια δυσαναπλήρωτη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας. 

Ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου:

«Με σεβασμό και συγκίνηση οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αποχαιρετούμε το Μανώλη Γλέζο. Αναγνωρίζουμε στο πρόσωπό του το σύμβολο της ηρωικής αντίστασης του λαού μας στο ναζισμό. Έναν συνεπή αγωνιστή για την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα