Μέτρα πολέμου για να μην γίνουμε Ιταλία - Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Μέτρα πολέμου για να μην γίνουμε Ιταλία - Το παρασκήνιο της απόφασης Μητσοτάκη

Η απόφαση είχε ληφθεί στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και όλοι ανέμεναν το χρονικό σημείο που θα επέλεγε ο πρωθυπουργός για να ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Οι εικόνες με τις ουρές στα διόδια στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, η αυξημένη κίνηση στα λιμάνια, οι μεγάλες συναθροίσεις σε πάρκα και παραλίες αλλά και ο επαναπατρισμός εκατοντάδων Ελλήνων από τις πληττόμενες χώρες ήταν οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ανάψει το "πράσινο φως".

Είχαν προηγηθεί τηλεδιασκέψεις όλο το Σαββατοκύριακο με τους συναρμόδιους υπουργούς για τις τελευταίες λεπτομέρειες αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς.

"Οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο" τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο φόβος να μην γίνουμε Ιταλία

Από την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής και το Προστασίας τους Πολίτη προετοιμαζόντουσαν για το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέποντας την κατάσταση στις γειτονικές χώρες αλλά και πως ορισμένοι δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα είχε ζητήσει την άμεση δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που θα βάζει "φρένο" στις αντικοινωνικές συμπεριφορές με στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

"Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!" είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό.

"Τώρα είναι η ώρα του πολίτη"

Αν και η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν βρίσκεται ψηλά στην λίστα με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον Κορονοϊό, η κυβέρνηση επιχειρεί να πάρει νωρίτερα τα μέτρα προκειμένου να ανακόψει την μετάδοση της νόσου.

Άλλωστε πριν κάνει επισκεφθεί την χώρα μας ο φονικός ιός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προχωρήσει στην πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση δρα βάση συγκεκριμένου σχεδίου.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες πολιτών από την Ιταλία που υποστηρίζουν πως άργησαν να ληφθούν μέτρα προφύλαξης από τον Κορονοϊό. Άλλωστε όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό "ο χρόνος δεν μετριέται σε μέρες αλλά σε ώρες" τονίζοντας πως τώρα πλέον είναι η ώρα του πολίτη.

Ανησυχία για όσους ήρθαν από το εξωτερικό

Ένας από τους λόγους – όχι ο βασικός – που ανακοινώθηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας είναι και η επιστροφή των Ελλήνων από την Ιταλία και την Ισπανία, δύο χώρες που έχουν πληγεί σημαντικά από την φονική νόσο. Οι ειδικοί ανησυχούν για το αν τα συγκεκριμένα άτομα θα έμεναν στο σπίτι τους σε πραγματική απομόνωση, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος ή ακόμα και με φίλους τους.

Ήδη όπως αποκάλυψε ο Νίκος Χαρδαλιάς, 13 ταξιδιώτες "έσπασαν" την καραντίνα στην οποία έπρεπε να μπουν αφού είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και κυκλοφορούσαν εκτός της οικίας τους. Οι αστυνομικές αρχές τους εντόπισαν και τους έριξαν πρόστιμο 5.000 ευρώ στον καθένα. Ταυτόχρονα τους ασκήθηκαν και οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ακόμα ότι έγιναν σήμερα σε όλη την Ελλάδα "δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε και ήταν υποχρεωμένοι να βρεθούν σε καραντίνα ερχόμενοι αεροπορικώς τις προηγούμενες ημέρες από διάφορους προορισμούς".

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα