ΣΥΡΙΖΑ: Ενωμένοι απέναντι στον κορονοϊό, χωριστά για ΕΣΥ-οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Ενωμένοι απέναντι στον κορονοϊό, χωριστά για ΕΣΥ-οικονομία

Εν μέσω της επιδημίας, o ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία.

 

Από τη μια μεριά, στέλνει μήνυμα ενότητας του λαού και του πολιτικού κόσμου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ο Αλέξης Τσίπρας και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στους πολίτες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης και να παραμείνουν σπίτι. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου:

 

«Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να συμμορφωθούν με τους κανόνες και τα δεδομένα που επιβάλει η επείγουσα ανάγκη καταπολέμησης του κορωνοϊού. Η χώρα δεν βρίσκεται σε διακοπές, αλλά σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για το μέλλον της.

 

Η επιστροφή του Δημοσίου

Από την άλλη, η εκτίμηση της Κουμουνδούρου είναι ότι η επιδημία αναδεικνύει το αδιέξοδο της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιας πολιτικής που στηρίζεται στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, τον περιορισμό του Κράτους Πρόνοιας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, η υγειονομική και οικονομική κρίση αναδεικνύουν την ανάγκη της ισχυρής παρέμβασης του κράτους στην οικονομία και την Υγεία.

 

Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στην Δημήτρη Τερζή και την ΕφΣυν τόνισε: «Στη χώρα μας και διεθνώς, συγκρούστηκαν δύο αντιλήψεις: της ιδιωτικοποίησης και της προάσπισης του εθνικού συστήματος υγείας».

 

Κριτική από Ξανθό

Πέρα όμως από τη γενική ιδεολογική τοποθέτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει και συγκεκριμένη κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο ΕΣΥ. Σήμερα ο Ανδρέας Ξανθός έκανε δήλωση αναφορικά με έγγραφο του ΕΟΔΥ που δίνει οδηγίες στους υγειονομικούς για το πώς θα συμπεριφερθούν σε περίπτωση ελλείψεων εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

 

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι: « Χρειάζονται άμεσα και επείγοντα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία, αλλά και την επάρκεια όλων των ζωτικής σημασίας υλικών για την προστασία της υγείας των εργαζομένων και των ασθενών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με υψηλό ηθικό και αίσθημα ευθύνης στις απαιτήσεις αυτής της δύσκολης μάχης.»

 

Κόντρα για την οικονομία

Οι τόνοι σηκώνονται πολύ περισσότερο στην οικονομία. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση:

 

Υποτιμά το μέγεθος της επερχόμενης ύφεσης.

Δεν έχει τα αναλυτικά εργαλεία για να κατανοήσει σε βάθος την κατάσταση.

Λειτουργεί με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να μην καταλαβαίνει το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας, της καθίζησης εισοδημάτων και των λουκέτων. Κάνει καθαρό στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους ότι θα παρεμβαίνει μόνο εκ των υστέρων», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

 

-Πλήρη καταβολή μισθών και Δώρου Πάσχα από το κράτος

 

- Ανάκληση απολύσεων

 

-Επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα

 

-Οριζόντια μέτρα για την στήριξη της Οικονομία

www.cnn.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα