Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι κλείνουν όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια της Ελλάδας για προληπτικούς λόγους, ώστε να σταματήσει η μετάδοση του κορονοϊού μετά από τα 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστή την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων.
Το μέτρο θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα.
Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».
Κοροναϊός: Θρίλερ με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης
Μετά το «λουκέτο» σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καθώς και τα πανεπιστήμια για την αποτροπή της διασποράς του κοροναϊού, αναμένονται αποφάσεις σχετικά με τη λειτουργία και των φροντιστηρίων. Όπως τόνισε στο ethnos.gr ,ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών κ. Βαφειαδάκης, «περιμένουμε τις σχετικές οδηγίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ο,τι μας πουν θα το κάνουμε. Προέχει η δημόσια υγεία και η ασφάλεια των μαθητών». Όμως, πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης αναφέρουν ότι τα φροντιστήρια θεωρούνται χώροι μικρής διασποράς και είναι πιθανό να παραμείνουν σε λειτουργία. Εντούτοις, τα δεδομένα σχετικά με την πορεία του κοροναϊού στην κοινωνία αλλάζουν μέρα με την ημέρα και το θέμα θα επανεξεταστεί.
Νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης 10/3, στην αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Το μέτρο αφορά σε όλες τις βαθμίδες της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης και θα έχει άμεση εφαρμογή. Θα ισχύσει για τις επόμενες 14 ημέρες και αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Το μέτρο όπως εξήγησε ο κ. Κικίλιας είναι προληπτικό και έχει ως κύριο στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα.
Ο ίδιος είπε ότι θα ληφθεί ειδική μέριμνα για εργαζόμενους γονείς και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τα μέτρα. Με έμφαση επανέλαβε ότι οι γονείς θα πρέπει να περιορίσουν τα παιδιά τους για να μειωθεί η διασπορά του ιού, έκανε λόγο για ατομική ευθύνη και είπε επί λέξη ότι «είναι η στιγμή που όλοι οι Έλληνες πρέπει να επιδείξουμε υπευθυνότητα».
Απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τους ελέγχους του β´ τριμήνου στα δημοτικά
Οδηγίες για το πώς θα ενημερωθούν οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη. Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών συγκεντρώσεων/συναθροίσεων σε κλειστό χώρο, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με συγχρωτισμό μαθητών/τριών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικού προσωπικού, το υπουργείο ενημέρωσε ότι προβλέπονται τα εξής:
α) Οι γονείς και οι κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και στην Α' και Β ́ τάξη Δημοτικού δύνανται να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους διδάσκοντες προκειμένου να ενημερωθούν για την πρόοδο των τέκνων τους.
β) Για τους ελέγχους μαθητών και μαθητριών που φοιτούν στη Γ', Δ', Ε' και ΣΤ ́ τάξη, οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με απόφασή τους, καλούνται να προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου του β ́ τριμήνου σε κλειστό και σφραγισμένο φάκελο στην τσάντα του κάθε μαθητή, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία γονέων και κηδεμόνων στο σχολείο.
Συνολικά 89 κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα
Νωρίτερα, έγιναν γνωστά ακόμα πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα με τα κρούσματα να φθάνουν πλέον τα 89. Πρόκειται για τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.
Θετική στον ιό εκπαιδευτικός στον δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης
Θετική διαγνώστηκε στον κορονοϊό εκπαιδευτικός που εργάζεται σε σχολεία του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπως ενημέρωσε η ίδια τη Δημοτική Αρχή καθώς και το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, σε εξέταση που έκανε με δική της πρωτοβουλία, παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα, σε ιδιωτικό θεραπευτήριο μετά από ταξίδι της στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η εκπαιδευτικός, μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου, ενημέρωσε τη διεύθυνση του σχολείου που διδάσκει για το ταξίδι της και στη συνέχεια ενημερώθηκε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής και ο ΕΟΔΥ. Η απάντηση που έλαβε από τους αρμόδιους φορείς, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ πού ίσχυε τότε, ήταν πως αφού είναι ασυμπτωματική να προσέλθει κανονικά στην υπηρεσία της. Σημειώνουμε πως το συγκεκριμένο πρωτόκολλο τροποποιήθηκε στις 6 Μαρτίου.
Μετά τη σημερινή ενημέρωση, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα καθώς και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής για να ενημερώσει για την εξέλιξη και να λάβει σχετικές οδηγίες οι οποίες αναμένονται εντός της ημέρας. Αυτή την ώρα το θέμα διερευνάται σε βάθος από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ και εντός της ημέρας θα εκδοθεί ανακοίνωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και από το Δήμο σχετικά με το πιθανό κλείσιμο σχολείων αλλά και αθλητικών σωματείων της πόλης.
Σημειώνουμε πως ο Δήμος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, έχει ολοκληρώσει διαδικασία απολύμανσης όλων των σχολικών μονάδων και είναι σε εξέλιξη η απολύμανση των υπόλοιπων κτιρίων του Δήμου».
Στο σπίτι οι ευπαθείς ομάδες, τέλος οι μεγάλες εκδηλώσεις, αυστηρή τήρηση κανόνων υγιεινής
Χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα.
Ο κ. Τσιόδρας, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε σε 4 κρούσματα που δεν έχουν κανένα ιστορικό έκθεσης, δηλαδή πιο απλά, δεν σχετίζονται με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού σε αυτούς, ωστόσο γίνεται ιχνηλάτηση επαφών τους.
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του, τόνισε σε αυστηρό ύφος, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες.
Η νόσος είναι ήπια, ωστόσο έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, τόνισε ο κ. Κικίλιας, επισημαίνοντας πως γι’ αυτό βάζει σε κίνδυνο ευπαθείς ομάδες. «Ζητώ από τις ευπαθείς ομάδες να κάτσουν σπίτι τους», υπογράμμισε.
Και συνέχισε: «Ζητώ από όσους έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες».
«Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας
Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε επίσης, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας στην κοινότητα.
Έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και μίλησε ουσιαστικά για ανθρώπους άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και όσους υποφέρουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ακόμα μία φορά για τήρηση των κανόνων υγιεινής σε συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, αναφέροντας το παράδειγμα των δημοτικών συμβουλίων, ενώ είπε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε σήμερα τα εξής μέτρα:
- Ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά, εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οι ομάδες αυτές περιλαμβάνουν ασθενείς άνω των 70 ετών, ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες καταστάσεις ανοστοκαταστολής, όπως αυτές προσδιορίζονται από τον γιατρό τους.
- Αναφορικά με τις ευπαθείς ομάδες η επιτροπή εισηγήθηκε την αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής και απαγόρευση του μη απαραίτητου επισκεπτηρίου στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, κέντρα αποκατάστασης, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και μονάδες τεχνητού νεφρού.
- Παράλληλα, θα υπάρξει πρόβλεψη για ανανέωση της συνταγογράφησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα έως και 30 Ιουνίου 2020.
- Επιπλέον, επιτροπή εισηγήθηκε αναστολή πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που περιλαμβάνουν πάνω από 1.000 άτομα, όπως και του ημιμαραθωνίου της Αθήνας.
- Επίσης, εισηγήθηκε αυστηρή τήρηση των μέτρων υγιεινής σε οποιαδήποτε συνάθροιση περιλαμβάνει συμμετοχή άνω των 50 ατόμων, στις οποίες εισηγήθηκε να εξετάζεται το ενδεχόμενο τηλεδιάσκεψης. Ως παράδειγμα αναφέρω τα δημοτικά συμβούλια.
- Επιπλέον, συνέστησε ο εργαστηριακός έλεγχος να γίνεται με αυστηρά κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια, όπως αυτά ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.
«Στόχος μας, που όσο περνάει ο καιρός θα παραμένει και θα ενισχύεται, είναι η μείωση της διασποράς της νόσου στην κοινότητα όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να καθυστερήσουμε το κύμα της νόσου όσο περισσότερες εβδομάδες μπορούμε. Να παρατηρηθεί η κορύφωση της δραστηριότητας της νόσου αργότερα και έτσι να μειωθούν οι επιπτώσεις σε όλο τον πληθυσμό, αλλά ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.