Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Οι Τούρκοι σπάνε τους φράκτες στον Εβρο με οχήματα που πλήρωσε η ΕΕ

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: Οι Τούρκοι σπάνε τους φράκτες στον Εβρο με οχήματα που πλήρωσε η ΕΕ

Για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την οργανωμένη, μαζική, απόπειρα παράνομης εισόδου σε ευρωπαϊκό έδαφος ατόμων από το τουρκικό έδαφος, η οποία είναι σε εξέλιξη από την 28η Φεβρουαρίου, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Μerkel κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την άμεση και έμμεση εμπλοκή τουρκικών αρχών στη δημιουργία και συνέχιση της μαζικής αυτής απόπειρας παραβίασης των ευρωπαϊκών συνόρων, αλλά και την επιβάρυνση της κατάστασης από την επίσης οργανωμένη επιχείρηση διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που υπογράμμισε τις εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με στρατιωτικό όχημα της Τουρκίας που έχει χρηματοδοτηθεί από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιχειρεί να κατεδαφίσει τον φράχτη που προστατεύει τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά σύνορα στην περιοχή του Έβρου.

Η Καγκελάριος επεσήμανε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016, δεν αφορά μόνο τα χρήματα που λαμβάνει η Τουρκία από την Ευρώπη αλλά και τον σεβασμό των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτή. Τόνισε, επίσης, ότι το θέμα του προσφυγικού - μεταναστευτικού αφορά την ίδια την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το χρονικό διάστημα από τώρα έως και την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής της 26ης Μαρτίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με εποικοδομητικό τρόπο, αρχής γενομένης από την αποκλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για βελτίωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Όπως, για παράδειγμα, με κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής με την Frontex, όχι μόνο στα ελληνικά, αλλά και στα τουρκικά χωρικά ύδατα για τον έλεγχο των ροών, καθώς και η πραγματοποίηση επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου αλλά και από την ενδοχώρα.

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για στην Οικονομία. Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί σε Ευρωπαϊκό αλλά και Παγκόσμιο επίπεδο και συμπλήρωσε ότι είναι ευθύνη των ηγετών να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδίως των ευάλωτων ομάδων. Επειδή η επιδημία και τα μέτρα αυτά έχουν οικονομικό κόστος απαιτείται συντονισμένη δράση και το κόστος της λήψης των δημοσιονομικών μέτρων να μην λαμβάνεται υπόψη στους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων των κρατών-μελών. Η Καγκελάριος τόνισε ότι όντως η αντιμετώπιση αυτών των δαπανών πρέπει να είναι ομοιόμορφη σε επίπεδο Ε.Ε.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και ο Πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη να υπάρξουν επαρκείς πόροι από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την χρηματοδότηση τόσο των παραδοσιακών πολιτικών της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσο και για τις νέες προκλήσεις της Κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος.

Όσον αφορά τις εργασίες του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην ενίσχυση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και στην επέκτασή της σε νέους, δυναμικούς τομείς, όπως η πράσινη ενέργεια, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η φαρμακευτική τεχνολογία και η αγροτική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το σχέδιο της Κυβέρνησης για τη μετάβαση της χώρας σε καθαρές μορφές ενέργειας, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο έλξης επενδυτών, καθώς και να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας με στόχο την παραγωγική ακμή και τοπική ευημερία της περιφέρειας.

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Ευρώπη δεν εκβιάζονται - Μέρκελ: Εχετε την αλληλεγγύη μας

 «Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών αναδιατάσσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαϊκή κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν» , τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ, στο Βερολίνο.

Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης, σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές.

Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άγγελα (Μέρκελ) τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης», σημείωσε.

Μήνυμα στον Ερντογάν για μεταναστευτικό

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό «που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη», τότε να προβεί σε κινήσεις:

«Να αποσύρει τους απελπισμένους στον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα.

Να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως πχ κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασδης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης τόνισε.

Για την επιδημία του κορωνοϊού

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιδημία του κορωνοϊού και στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, λέγοντας πως στη χώρα μας μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη απώλεια, και σημείωσε πως είναι επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα.

«Σήμερα ανακοινώσαμε ένα πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης του κόσμου της εργασίας», ανέφερε και τόνισε:

«Κανένα μαζικό μέτρο ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν τη συμμερίζονται πρώτα και πάνω από όλα οι πολίτες».

«Αποφεύγουμε μέχρι και τις χειραψίες. Το κάναμε και με την καγκελάριο, δεν είμαστε τσακωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.

Απαιτείται και περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσέθεσε και ανέφερε ότι δρομολογείται τηλεδιάσκεψη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ελληνογερμανικές σχέσεις

«Το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει. Πήγαμε σε σχέση ισότιμων εταίρων που θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών», επισήμανε στη συνέχεια στης ομιλίας του Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά θετική. Το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από το 2000».

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκατ. των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές. Εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία μας να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς, αναφέροντας την πράσινη ενέργεια, τη φαρμακευτική τεχνολογία, την νέα διαχείριση των απορριμμάτων.

«Μετράμε ήδη κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν στα χρόνια της κρίσης αλλά άντεξαν και έχουμε τη δυνατότητα να τις ενισχύσουμε περισσότερο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε, κυρίως του κορωνοϊού, θα περάσει «και ευχόμαστε σύντομα».

Στη ΔΕΘ η Μέρκελ

 «Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα», τόνισε και προσέθεσε: «Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου (Άγγελα Μέρκελ) στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού».

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξη μας

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα απέστειλε η  Άνγκελα Μέρκελ για τις προσπάθειες χιλιάδων μεταναστών να περάσουν τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

«Η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς απελπισμένους ανθρώπους που θέλουν να φύγουν, κάποιοι από αυτούς ζητούν άσυλο. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναλαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξη μας» ανέφερε μεταξύ άλλων η καγκελάριος στην ομιλία της στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ στο Βερολίνο. 

Αποδεχόμενη σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η κ. Μέρκελ  υποσχέθη κε ότι θα επισκεφθεί τη φετινή ΔΕΘ, όπου η Γερμανία είναι το 2020 τιμώμενη χώρα.  «Το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως» τόνισε η κ. Μέρκελ.

«Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν» ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άγκυρα στην ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ. Kάνοντας λόγο για «ασύμμετρη απειλή», ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Τουρκία «να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο» κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα