H Ελλάδα απαντά στο όργιο προπαγάνδας Ερντογάν με βίντεο – χαστούκι

H Ελλάδα απαντά στο όργιο προπαγάνδας Ερντογάν με βίντεο – χαστούκι

Με ένα βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών, υπό τον τίτλο «Η αλήθεια για την κρίση στα ελληνικά σύνορα», η Αθήνα καταρρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς και τη μονταζιέρα της γείτονος η οποία έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία τις τελευταίες ημέρες με φόντο την προσφυγική κρίση στον Έβρο.

Το βίντεο, το οποίο παρουσίασαν στους ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, αποτελεί την απάντηση της Ελλάδας στην τουρκική προπαγάνδα και το μπαράζ fake news που διασπείρονται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Δείτε επίσης: Γιατί ο κοροναϊός μετέτρεψε τα προφυλακτικά σε… είδος προς εξαφάνιση

Αναρτώντας το στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κάνει λόγο για κραυγαλέα προσπάθεια από την τουρκική πλευρά προκειμένου να προωθήσει το γεωπολιτικό της πρόγραμμα.

«Το χρονοδιάγραμμα της κρίσης στα ελληνικά σύνορα: μια κατάσταση που δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και συντονίστηκε από την τουρκική κυβέρνηση. Δεν είναι ζήτημα προσφυγικό. Είναι μια κραυγαλέα προσπάθεια από την Τουρκία να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους για να προωθήσει το γεωπολιτικό της πρόγραμμα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Σημειώνεται πως τα fake news της Άγκυρας έχουν λάβει -πέρα από επίσημες ανακοινώσεις- τη μορφή στοχευμένων καταχωρήσεων στα social media και δημοσιευμάτων με υποτιθέμενα ντοκουμέντα, τα οποία μάλιστα βρίσκουν ανταπόκριση σε διεθνή μέσα.

 Το μήνυμα της Αθήνας στην ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως έπειτα από πολύ σκληρή διπλωματική μάχη και παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Γερμανίας και άλλων χωρών οι οποίες πάσχιζαν να εντάξουν στο τελικό κείμενο θετικές διατυπώσεις για τον ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση του προσφυγικού, η Αθήνα κατάφερε τελικά να αποσπάσει μία διατύπωση που καλύπτει σε ένα ποσοστό τις ελληνικές θέσεις, κατά τη διάρκεια της μακράς συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες και ενώ μαίνεται η κρίση με τη συσσώρευση χιλιάδων μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο «ενώ το Συμβούλιο αναγνωρίζει το αυξημένο μεταναστευτικό βάρος και τους κινδύνους που η Τουρκία αντιμετωπίζει στο έδαφός της και τις ουσιαστικές προσπάθειες που έχει κάνει για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, απορρίπτει σθεναρά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή» αναφέρεται στα Συμπεράσματα που εκδόθηκαν.

Παράλληλα, η ΕΕ και τα κράτη-μέλη παραμένουν αποφασισμένα να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Επιπλέον, «οι μετανάστες δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να διαβούν παράνομα περάσματα από ξηράς ή θαλάσσης».

Καλούνται δε τόσο η Τουρκία όσο και οι εμπλεκόμενες ΜΚΟ να μεταδώσουν το σχετικό μήνυμα. Επίσης ζητείται η αποτροπή της διάδοσης ψευδών πληροφοριών, στην οποία επιδίδονται κατά κόρον οι τουρκικές αρχές.

Επιπλέον «το Συμβούλιο καλωσορίζει την πρόσθετη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τη δέσμευση να χορηγήσει άμεσα 350 εκατομμύρια ευρώ και την πρόταση για επιπλέον 350 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της διαχείρισης του μεταναστευτικού και των συνόρων».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα