Ο Μητσοτάκης με Φον ντερ Λάιεν στον Έβρο - Η Ελλάδα περιμένει κάτι περισσότερο από λόγια στήριξης

Ο Μητσοτάκης με Φον ντερ Λάιεν στον Έβρο - Η Ελλάδα περιμένει κάτι περισσότερο από λόγια στήριξης

Επί τέσσερις ημέρες, η Τουρκία σπρώχνει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προς τα ελληνικά σύνορα το οποία είναι και ευρωπαϊκά και όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία καταδίκη εναντίον της Άγκυρας, τόσο από τις Βρυξέλλες όσο από την Ουάσιγκτον παρά μόνο δηλώσεις στήριξης υπέρ της χώρας μας.

Ο πρωθυπουργός όλο αυτό το διάστημα με συνεχείς επικοινωνίες με ευρωπαίους ομολόγους του, αξιωματούχους της Κομισιόν αλλά και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ τόνιζε τον ωμό εκβιασμό της Άγκυρας η οποία ακύρωσε την συμφωνία με τις Βρυξέλλες και άνοιξε τα σύνορα στους μετανάστες με στόχο να πλήξει την Ελλάδα που είναι κράτος μέλος της Ε.Ε.

Όλοι αντιλαμβάνονταν την σοβαρότητα του ζητήματος, άλλωστε οι εικόνες από τον Έβρο κυριαρχούν στη διεθνή ειδησεογραφία, ωστόσο κανείς δεν άσκησε κριτική στις εκβιαστικές κινήσεις της Τουρκίας.

Στις Καστανιές ο Μητσοτάκης μαζί με τους θεσμούς της Ε.Ε.

Η στρατηγική του πρωθυπουργού έπιασε τόπο και σήμερα θα μεταβούν στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης αλλά και τον πρωθυπουργό της Κροατίας η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε.

Τα fake news του Ερντογάν - "Σκοτώσατε δύο πρόσφυγες στα σύνορα"

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δουν από κοντά οι θεσμοί της Ε.Ε την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο. Γι’ αυτό τον λόγο θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στην συνέχεια θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό κέντρο των Καστανιών, η κυβέρνηση θα περιμένει να ακούσει από τους ευρωπαίους αξιωματούχους μια ξεκάθαρη καταδίκη εναντίον της Τουρκίας, την πλήρη τήρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε. την άμεση λήψη μέτρων για την φύλαξη των συνόρων και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ήξεις αφίξεις από την Μέρκελ

Μετά από σιωπή τριών ημερών, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ πήρε προσεχτικές αποστάσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν. "Ο τούρκος πρόεδρος αισθάνεται αυτήν την περίοδο ότι δεν τυγχάνει επαρκούς στήριξης από την Ε.Ε. Παρά την κατανόησή μου θεωρώ απαράδεκτο να το φορτώνει στην πλάτη των προσφύγων, διότι τους φέρνει σε κατάσταση αδιεξόδου, ωθώντας τους να πηγαίνουν στα σύνορα" είπε η Άνγκελα Μέρκελ καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί την συμφωνία με την Ε.Ε. Η Γερμανίδα Καγκελάριος διατύπωσε τη βούληση να συνομιλήσει με την τουρκική κυβέρνηση για την επίτευξη λύσης, επιμένοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει στη βάση της υπάρχουσας συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, η οποία θα πρέπει να γίνει αποδεκτή στην εφαρμογή της και από τις δύο πλευρές. "Ασχολήθηκα πολύ με αυτό όλο το Σαββατοκύριακο", είπε χαρακτηριστικά.

Ίσες αποστάσεις από Τράμπ

Την τακτική των ίσων αποστάσεων κράτησε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό. "Ο Πρόεδρος Τράμπ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της" σημείωναν κυβερνητικές πηγές. Η Ουάσιγκτον που έχει περισσότερο το μυαλό της στα όσα διαδραματίζονται στην Συρία και στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας, δεν επιθυμεί να διαταραχθούν οι ισορροπίες με την Τουρκία και απέφυγε να πάρει για μια ακόμη φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ τη χώρας μας.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα