Άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν: Πρόσφυγες έτοιμοι να μπουν στην Ελλάδα

Άνοιξε τα σύνορα ο Ερντογάν: Πρόσφυγες έτοιμοι να μπουν στην Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε πράξη τελικά τα όσα έλεγε για το προσφυγικό: άνοιξε τα σύνορα και έτσι εκατοντάδες πρόσφυγες άρχισαν να περνάνε στην Ευρώπη. Αρκετοί από αυτούς κατευθύνονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας μέσω της επαρχίας της Αδριανούπολης στη συνοριακή γραμμή του Έβρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και η υπηρεσία μετανάστευσης δεν θα στέκεται εμπόδιο σε όσους πρόσφυγες από τη Συρία επιθυμούν να συνεχίζουν την πορεία τους δια ξηράς και θαλάσσης.

O Ερντογάν λοιπόν διαλύει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των ροών, όπως φαίνεται και στα βίντεο που ακολουθούν. Εκατοντάδες πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μας και όταν οι δημοσιογράφοι τους ρωτούν πού πάνε απαντούν: «Στην Ελλάδα».

Και όλα αυτά ενώ 33 άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χθες στην επαρχία Ιντλίμπ.

Οι δηλώσεις που αναψαν φωτιές

Ο Τούρκος αξιωματούχος, που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, αποκάλυψε πως η Άγκυρα έλαβε την απόφαση να μην εμποδίζει τους πρόσφυγες από τη Συρία να φτάνουν στην Ευρώπη από ξηρά και θάλασσα.

Όπως τόνισε σε χθεσινό του τηλεγράφημα το πρακτορείο, η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς αναμένεται να φτάσει στην Τουρκία τεράστιος αριθμός προσφύγων από την Ιντλίμπ, όπου οι εκτοπισμένοι από τους βομβαρδισμούς αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε πως δόθηκε εντολή σε αστυνομικούς, ακτοφυλακή και συνοριοφύλακες να αποσυρθούν.

Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ επιχείρησε να κατευνάσει τις εντυπώσεις και να ανασκευάσει την τοποθέτηση του αξιωματούχου.

    «Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της» είπε ο Τσελίκ.

 

 

 




 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα