Τουλουπάκη: Πάρτε άδεια από τους Αμερικανούς για να σας δώσω τα απόρρητα έγγραφα του FBI

Τουλουπάκη: Πάρτε άδεια από τους Αμερικανούς για να σας δώσω τα απόρρητα έγγραφα του FBI

Δεν θα αποστείλει η Ελένη Τουλουπάκη τα απόρρητα έγγραφα του FBI, εκτός αν εξασφαλιστεί από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής σχετική άδεια από τις Αμερικανούς.

Αυτή είναι η απάντηση της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς στο σχετικό αίτημα που της απέστειλε η επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη αναφέρει ότι τα επίμαχα έγγραφα του FBI περιέχουν την εξής ρήτρα: «οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς. Οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία και Δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας η σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του ομοσπονδιακού γραφείου ερευνών».

Η Εισαγγελέας στο έγγραφό της φέρεται να επικαλείται σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή του 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της Αμερικής.

Κατά τις ίδιες πηγές η κ. Τουλουπάκη χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI και επισημαίνει ότι αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της εξεταστικής επιτροπής τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αναζήτησης ευθυνών από τη χώρα μας σε  διεθνές επίπεδο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα