Υπόθεση Novartis - Εισαγγελικές πηγές: Εμείς θα αποφασίσουμε για τις κουκούλες

Υπόθεση Novartis - Εισαγγελικές πηγές: Εμείς θα αποφασίσουμε για τις κουκούλες

Οι μάρτυρες που δεν προσέρχονται στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης δεν έχουν ποινικές ευθύνες και το γεγονός της μη προσέλευσης δεν συνιστά λόγο για την άρση του καθεστώτος προστασίας τους. Αυτό αναφέρουν πηγές του Αρείου Πάγου, χαρακτηριζόντας νόμιμη ενέργεια την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής για τον προστατευόμενο μάρτυρα Μάξιμο Σαράφη, καθώς προβλέπεται από τη νομοθεσία μας. 

Κύκλοι του Αρείου Πάγου ανέφεραν ότι για να αρθεί η προστασία των προστατευομένων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, πρέπει να υποβληθεί αίτημα από την προανακριτική επιτροπή της Βουλής προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι μάρτυρες, «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», έχουν διπλή ιδιότητα. Την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Οι ιδιότητες αυτές δόθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Κατά συνέπεια, η προανακριτική επιτροπή πρέπει να απευθύνει αίτημα στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για άρση των δύο ιδιοτήτων και αυτές θα αποφανθούν.

Συνακόλουθα, εφόσον υποβληθεί τέτοιο σχετικό αίτιημα, αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ενώ θα πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό και η Ελένη Τουλουπάκη. 

ΣΥΡΙΖΑ : Επιστολή αναφορά στον Άρειο Πάγο

Νωρίτερα, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη και ο εισηγητής της Κ.Ο. Σπύρος Λάππας με επιστολή –αναφορά που κατέθεσαν στον Αρειο Πάγο , η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής,  ζητούν  από τον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής  που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του  προστατευομένου μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Μάξιμος Σαράφης",

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή. Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση" σε περίπτωση που όπως όλα δείχνουν ακολουθήσει την ίδια τακτική.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας δήλωσε ότι "ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει  συγκεκριμενη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα να καταγγείλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας".

Μάλιστα ο κ. Λάππας  αναφερόμενος στην σοβαρότητα της υπόθεσης αναφέρθηκε σε δύο θανάτους και μία απόπειρα αυτοκτονίας που έχουν ήδη σχετιστεί με την υπόθεση της Novartis

 

thetoc

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα