Ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντεπίθεση έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πέρασαν χθες Τσίπρας και προεδρικοί αν υποθέσουμε ότι η επίθεση του Πολάκη στον Νίκο Βούτση χθες το απόγευμα απηχεί το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις τάξεις της πλειοψηφικής τάσης. Αν και στην αρχή της περασμένης εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εκπέμφθηκε κλίμα ηρεμίας και τα στόματα «έκλεισαν», καθώς είχε υπάρξει διευθέτηση επί του ζητήματος γύρω από την προσθήκη του ονόματος αλλά και ζητήματα αριθμητικής εκπροσώπησης των συμμάχων στο συνέδριο και την Κεντρική Επιτροπή που θα προκύψει από αυτό.

 

Χθες το χορό των επιθέσεων όμως άνοιξε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάζοντας τα με΄λη του οργάνου. Κάνοντας την καθιερωμένη εισήγηση στην έναρξη των εργασιών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέταξε «καρφιά» λέγοντας ότι το ερώτημα που πολλοί απευθύνουν δηλαδή «μήπως ανοίγοντας τις πόρτες στον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ αναρριχηθούν σε θέσεις ευθύνης και πρόσωπα με ιδιοτελείς στόχους» αφορά όχι μόνο τους νέους αλλά και τους παλιούς, «αυτούς που είμαστε στο κόμμα πολλά χρόνια». Για τους συσχετισμούς, είπε σε άλλο σημείο, ενδιαφέρονται μόνο οι … «Κατοικούντες την Ιερουσαλήμ» και ο νοών νοείτω.

 

Επίσης, απάντησε στον Γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη που εισήγαγε τον όρο «followers» αναφερόμενος στο θέμα της εγγραφής νέων μελών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μόνο, και όχι αυτοπρόσωπα και στις οργανώσεις και υπονοώντας στο βάθος τον κίνδυνο το «άνοιγμα» να οδηγεί στην ένταξη «χειροκροτητών» της ηγεσίας και όχι μελών με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

 

Σε αυτή την αιχμή απάντησε λοιπόν χθες ο Τσίπρας λέγοντας ότι είναι κάθετη η διαφωνία του με την άποψη ότι όσοι εγγράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των οργανώσεων «δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά απλοί υποστηρικτές ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers». Άλλωστε, είπε, παλιά μας μέλη έχουν να πατήσουν στις οργανώσεις πολλαπλάσιο χρόνο «από ότι τα διαδικτυακά μας μέλη επικοινωνούν, ενημερώνονται και καταθέτουν τη διαθεσιμότητά τους».

 

"Πυρά" Πολάκη για Βούτση, Τσακαλώτο

 

Είτε οι αιχμές του Αλέξη Τσίπρα στάθηκαν έναυσμα είτε όχι, ο Παύλος Πολάκης το απόγευμα στη δική του ομιλία αναφέρθηκε στο θέμα που είχε θίξει και ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή την κατάκτηση της κυβέρνησης αλλά όχι της εξουσίας. Εκεί ο Παύλος Πολάκης ουσιαστικά χρέωσε στον τότε πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τη μάχη των καναλιών. Το απέδωσε συγκεκριμένα στο ότι δεν άλλαξε τον κανονισμό της Βουλής για τον τρόπο ανάδειξης των Ανεξάρτητων Αρχών - μεταξύ αυτών και του ΕΣΡ - ώστε να μην χρειάζονται 4/5 αλλά 51%. Ο Νίκος Βούτσης αντέδρασε έντονα και πήρε το λόγο λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντιθεσμικό, κόντρα στον Κανονισμό και το Σύνταγμα και ότι ποτέ δεν είχε συζητηθεί κάτι τέτοιο με το επιτελείο του πρωθυπουργού. Εν τούτοις ο Παύλος Πολάκης ξαναπήρε το λόγο και επέμεινε ότι ο κανονισμός της Βουλής μπορούσε να αλλάξει - μιλάμε είπε για τον Κανονισμό, όχι το Σύνταγμα - και υπογράμμισε ότι ήταν ζήτημα πολιτικής επιλογής.

 

Ωστόσο, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών άφησε αιχμές και κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου για το θέμα του «buffer” (μαξιλάρι) διερωτώμενος για ποιο λόγο αυτό έπρεπε να περιλαμβάνει 37 δις και όχι λιγότερα, εννοώντας ότι ένα σημαντικό ποσό θα μπορούσε να κατευθυνθεί για την αποκατάσταση αδικιών στη μεσαία τάξη, η οποία κόστισε τις εκλογές.

 

Σημειώνεται ότι χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του μετά τον Αλέξη Τσίπρα είχε κινηθεί σε ήπιους τόνους αναφορικά με τα πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα της διεύρυνσης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι η απάντηση στο ερώτημα για το αν ανησυχεί ότι θα χάσει την αριστερή του ταυτότητα είναι ότι το σύστημα πάντα προσπαθεί αλλά ο ίδιος δεν έχει φοβικά σύνδρομα.

 

Σήμερα οι εργασίες συνεχίζονται και είναι με ερωτηματικό αν το κλίμα θα παραμείνει εκρηκτικό. Αναμένονται με ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, οι ομιλίες Παππά και Σκουρλέτη.

www.topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα