Μηταράκης για κλειστές δομές: Η επίταξη εκτάσεων γης είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης

Μηταράκης για κλειστές δομές: Η επίταξη εκτάσεων γης είναι μέτρο έκτακτης ανάγκης

Ο υπ. Μετανάστευσης μίλησε για τον τρόπο λειτουργίας των νέων κλειστών δομών, τις κάρτες εισόδου-εξόδου και τις αποζημιώσεις των ιδιωτών

Η κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα Δευτέρα το σχέδιό της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό με την επίταξη εκτάσεων γης για τη δημιουργία κλειστών δομών για τους αιτούντες άσυλο σε Λέρο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο και ήδη έχουν προκληθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha για την απόφαση της κυβέρνησης και τον τρόπο λειτουργίας των δομών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δεδομένο, έχει συζητηθεί με τις τοπικές αρχές. Έπρεπε κάποια στιγμή να σταματήσει η συζήτηση και να δώσουμε λύσεις, όπως μας ζητούσε ο κόσμος. Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία να διασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφαλείας και υγιεινής και να εγγυηθούμε την ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες, απέναντι στους Έλληνες

Με τα ανοικτά κέντρα δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τη νέα διαδικασία ασύλου που λειτουργεί από την 1η Ιανουαρίου και που μας επιτρέπει οι νέες αφίξεις να κρατούνται για κάποιο διάστημα, οι παραβατικές συμπεριφορές και όσοι είναι προς επιστροφή, επίσης να κρατούνται.

Τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια αυτά τα κέντρα και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης. Οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο, θα κλείσουν.

Από 40.000 ανοικτές θέσεις που υπάρχουν σήμερα στα 5 ελληνικά νησιά, ο νέος σχεδιασμός προβλέπει πλέον τις μισές και μάλιστα κλειστές. Ουσιαστικά μία αποσυμφόρηση των νησιών κατά 50%.

Πολλοί από όσους φύγουν, θα έχουν πάρει ήδη άσυλο και μπορούν να μετακινηθούν νόμιμα. Κάποιοι θα επιστραφούν στην Τουρκία με τη διαδικασία ασύλου που ισχύει. Έχουμε προτάξει επίσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανοίξουμε διαδρόμους επιστροφών.

Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και θα το υλοποιήσουμε με αποφασιστικότητα για να μην βλέπουμε τις εικόνες που είδαμε τελευταία στη Μόρια».

Ο τρόπος λειτουργίας των κλειστών δομών

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας των νέων κλειστών δομών και στις κάρτες εισόδου-εξόδου:

«Οι νέες αφίξεις κρατούνται για 25 ημέρες και μπορούμε μέσα σε αυτό το διάστημα να δώσουμε τελική απάντηση αν δικαιούνται άσυλο ή όχι. Όποιος δεν παίρνει, μπορεί να κάνει προσφυγή. Επίσης έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε όσους έχουν παραβατική συμπεριφορά για 50 ημέρες. Η κάρτα εισόδου -εξόδου είναι για όσους δεν έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, δεν είναι προς επιστροφή και δεν είναι νέες αφίξεις. Το βράδυ τα κέντρα θα είναι κλειστά ώστε να μην επαναληφθούν εικόνες βραδινής παραβατικότητας.

Οι νέες δομές είναι μικρότερες, κλειστές, με τάξη, αυτόνομες ιατρικά με δικά τους ιατρεία ώστε να μην επιβαρύνουν τα τοπικά νοσοκομεία και με κανόνες υγιεινής. Χρειάζεται αποσυμφόρηση των νησιών, αποτρεπτική πολιτική προστασίας των συνόρων, επιστροφές στην Τουρκία και κλειστά κέντρα να φέρουν ασφάλεια στους κατοίκους.

Είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε το πρόβλημα. Θα είμαστε καθημερινά σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες και αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως κάποιοι αιφνιδιαστήκαν αλλά η συζήτηση υπήρχε επί μήνες.

Όσο για τον περίφημο πλωτό φράχτη: Είναι πιλοτικός, αν λειτουργήσει θα επεκταθεί. Είναι θέμα του υπ. Εθνικής Άμυνας το πού θα τοποθετηθεί.

Πήραμε ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η επίταξη. »

Η πρώτη αντίδραση

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό με την οποία επιτάσσει περιοχές σε νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωί, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για το προσφυγικό στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Οι πρώτες σκέψεις για αντιδράσεις είναι η μη συμμετοχή στη σύσκεψη.

Λέσβος: «Αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση»

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του δήμαρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτάσσεται η τοποθεσία «Καράβας», κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπους περιοχών που δοκιμάζονται από το προσφυγικό περιοχών να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη με τον Νότη Μηταράκη.

Σχολίασε ότι «η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη». «Πρότεινα ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου…», είπε.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στον Realfm: «Δεσμεύομαι μόνο από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων»

Την αντίθεσή του στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό εξέφρασε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρης.

Μιλώντας στο Real Fm, ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε ότι ενημερώθηκε το πρωί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικότερα για την επίταξη των τριών περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές.

Παράλληλα, ο κ. Μουτζούρης σημείωσε ότι, όπως είπε στον κ. Μηταράκη, «εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε». Τέλος, ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ότι εξήγησε τη θέση του στον αρμόδιο Υπουργό ενώ υπογράμμισε ότι θα πάει σήμερα στα σημεία που έχουν οριστεί προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα.

Χίος: «Αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης»

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», δήλωσε στο Ράδιο Αλήθεια ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τονίζοντας ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης» .

Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ότι ο κος Πέτσας επικαλείται την παρέμβαση του Περιφερειάρχη για λήψη έκτακτων μέτρων στα νησιά, για την επίταξη εκτάσεων και χώρων για τη δημιουργία των κέντρων, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές».

Σάμος: «Ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις»

Για «ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης ζητώντας από τους Σαμιώτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την ώρα της σύσκεψης.

Μεταξύ άλλων, ο κος Πανουράκης δηλώνει ότι «μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές».

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα