Μηταράκης: Θα κλείσουν οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο

Μηταράκης: Θα κλείσουν οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο

Στο κυβερνητικό σχέδιο, που ανακοινώθηκε, σχετικά με τη δημιουργία πέντε κλειστών δομών για αιτούντες άσυλο σε νησιά, αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha, ο Νότης Μηταράκης διαμήνυσε πως “οι σημερινές ανοικτές δομές σε Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο θα κλείσουν” ενώ συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

“Το σχέδιο της κυβέρνησης είχε συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες, υπήρχε μία δυσκολία στις τοπικές αρχές να υποδείξουν χώρους”, είπε ο κ. Μηταράκης για να συμπληρώσει ότι “κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσουμε αυτή τη συζήτηση και να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητάει ο κόσμος: δώστε λύσεις”.

Όπως είπε στη συνέχεια, “δεν έχουμε την τεχνική δυνατότητα με τα ανοικτά κέντρα να εφαρμόσουμε στον βαθμό που απαιτείται την νέα νομοθεσία και αυτό σημαίνει ότι δεν λειτουργεί τόσο αποτρεπτικά όσο θα έπρεπε η νομοθεσία στις ροές”.

Σχετικά με την επίταξη χώρων για τη δημιουργία των κλειστών δομών, διευκρίνισε πως “τα επιτάσσουμε για τρία χρόνια και θα πληρώσουμε αποζημιώσεις ενοικίου στους ιδιοκτήτες της γης για τα τρία αυτά χρόνια”.

Δείτε τι δήλωσε ο κ. Μηταράκης στον Alpha:

 

Βράζουν τα νησιά

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό με την οποία επιτάσσει περιοχές σε νησιά προκειμένου να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές.

Η πρώτη αντίδραση

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Πέμπτη, στις 10 το πρωί, η Περιφερειακή Αρχή Βορείου Αιγαίου και οι πέντε Δημοτικές Αρχές Λέσβου, Χίου και Σάμου θα πάρουν μέρος σε σύσκεψη με κυβερνητικά στελέχη για το προσφυγικό στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Οι πρώτες σκέψεις για αντιδράσεις είναι η μη συμμετοχή στη σύσκεψη.

Λέσβος: «Αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση»

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του δήμαρχου δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου ο οποίος αντιδρώντας στην κυβερνητική απόφαση, σύμφωνα με την οποία επιτάσσεται η τοποθεσία «Καράβας», κάλεσε τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και εκπροσώπους περιοχών που δοκιμάζονται από το προσφυγικό περιοχών να μην συμμετάσχουν στη σύσκεψη με τον Νότη Μηταράκη.

Σχολίασε ότι «η απόφαση αυτή είναι αιφνιδιαστική, την κρίνουν ήδη οι πολίτες και είναι φυσικά απαράδεκτη». «Πρότεινα ήδη στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Μουτζούρη σαν πρώτη αντίδραση να μην παραστούμε στη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί με κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Περισσότερα για τις επόμενες ενέργειές μας, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού μας συμβουλίου…», είπε.

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου στον Realfm: «Δεσμεύομαι μόνο από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων»

Την αντίθεσή του στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό εξέφρασε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρης.

Μιλώντας στο Real Fm, ο κ. Μουτζούρης υποστήριξε ότι ενημερώθηκε το πρωί από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικότερα για την επίταξη των τριών περιοχών σε Λέσβο, Σάμο και Χίο προκειμένου να δημιουργηθούν κλειστές δομές.

Παράλληλα, ο κ. Μουτζούρης σημείωσε ότι, όπως είπε στον κ. Μηταράκη, «εγώ δεσμεύομαι από τις αποφάσεις των λαϊκών συνελεύσεων και του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες λένε καμία νέα δομή και κλείσιμο των υφισταμένων δομών. Τούτο, είναι πέραν των αποφάσεων που έχουμε και κατά συνέπεια θα πρέπει να συνομιλήσω και με τον κόσμο, με τους συνεργάτες μου και με τις υπόλοιπες παρατάξεις να δούμε πως θα το χειριστούμε». Τέλος, ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ότι εξήγησε τη θέση του στον αρμόδιο Υπουργό ενώ υπογράμμισε ότι θα πάει σήμερα στα σημεία που έχουν οριστεί προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα.

Χίος: «Αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης»

«Δεν θα αντιμετωπίσουμε παθητικά την απόφαση επίταξης περιοχών για τα νέα κέντρα προσφύγων και μεταναστών στα νησιά», δήλωσε στο Ράδιο Αλήθεια ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, τονίζοντας ότι «τα νησιά μας δεν θα είναι οι αβύθιστες φυλακές της Ευρώπης» .

Ο ίδιος χαρακτήρισε «υποτιμητικό για τη νοημοσύνη μας ότι ο κος Πέτσας επικαλείται την παρέμβαση του Περιφερειάρχη για λήψη έκτακτων μέτρων στα νησιά, για την επίταξη εκτάσεων και χώρων για τη δημιουργία των κέντρων, προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές».

Σάμος: «Ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις»

Για «ετσιθελικά ειλημμένες αποφάσεις» έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης ζητώντας από τους Σαμιώτες να συγκεντρωθούν την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών την ώρα της σύσκεψης.

Μεταξύ άλλων, ο κος Πανουράκης δηλώνει ότι «μας κοροϊδεύουν, παίζουν με την υπομονή μας και κυρίως το μέλλον των παιδιών μας. Είμαι απογοητευμένος από την μέχρι τώρα εξέλιξη των πραγμάτων, νιώθω προδομένος και εξαπατημένος από τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης. Η θέση στην οποία βρίσκομαι δεν μου επιτρέπει τα μισόλογα και τις υπεκφυγές».

Πως θα λειτουργούν οι δομές

Όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «ελεγχόμενες κλειστές δομές σημαίνει καθορισμένοι και αυστηροί κανόνες εσωτερικής τάξης, οι οποίοι αφορούν τόσο τη λειτουργία των κέντρων όσο και την κίνηση των φιλοξενούμενων».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στις νέες δομές θα φιλοξενούνται:

Οι νεοαφιχθέντες για διευκόλυνση της ταυτοποίησης και της διαδικασίας ασύλου.

Όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά.

Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο και μπαίνουν στη διαδικασία επιστροφής.

Σε ό,τι αφορά τον κανονισμό λειτουργίας των δομών όσοι παραμένουν στις ελεγχόμενες κλειστές δομές, θα δικαιούται ελεγχόμενες εξόδους με κάρτα για ορισμένο χρονικό διάστημα, ενώ οι δομές θα είναι κλειστές τα βράδια. Κάθε παραβίαση κανόνα εσωτερικής τάξης θα επηρεάζει αρνητικά το αίτημα για άσυλο και επιταχύνει τη διαδικασία επιστροφής του παραβάτη, όπως δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας πως ο εσωτερικό κανονισμός δε θα ισχύει για όσοι βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης οι οποίοι έτσι κι αλλιώς βρίσκονται υπό κράτηση.

Σε ότι αφορά τους ιδιοκτήτες της γης που θα φτιαχτούν τα κέντρα, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ανέφερε ότι «θα επιδοτηθούν για τρία χρόνια και θα πληρωθούν οι αντίστοιχου χρόνου αποζημιώσεις».

Που θα λειτουργήσουν 

Οι νέες κλειστές δομές φιλοξενίας σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα δημιουργηθούν στη Λέσβο όπου θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων, στη Χίο η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων, στη Σάμο η υπό κατασκευή Δομή θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 5.000 ατόμων.

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 2.000 ατόμων, στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας 1.000 ατόμων. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα