Μουτζούρης: Υπάρχουν ΜΚΟ που δρουν ενισχυτικά στις μεταναστευτικές ροές

Μουτζούρης: Υπάρχουν ΜΚΟ που δρουν ενισχυτικά στις μεταναστευτικές ροές

Την ανάγκη η κυβέρνηση άμεσα να κηρύξει τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τόνισε ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης.

«Θα έχουμε συγκρούσεις. Προσπαθούμε να φέρουμε την καταλαγή αλλά τα πράγματα δεν θα συγκρατηθούν. Θερμοκέφαλοι υπάρχουν ένθεν κακείθεν, ένα μικρό γεγονός μπορεί να ανάψει τη φωτιά, είναι μία πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί» πρόσθεσε σχολιάζοντας τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στη Λέσβο, αυτήν τη φορά μεταξύ κατοίκων, μελών ΜΚΟ και αντιεξουσιαστών.

Πρόκειται για συνέχεια των εντάσεων από το βράδυ της Δευτέρας στο χωριό της Μόριας, μετά την πορεία διαμαρτυρίας αιτούντων άσυλο.

«Δεν είμαι υπέρ του "παίρνω τον νόμο στα χέρια μου"» πρόσθεσε, «οι πολίτες οφείλουν να διαμαρτύρονται, να διαδηλώνουν, αλλά πάντα στο πλαίσιο του νόμου».

«Είμαι οργισμένος που η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημά μου για κήρυξη των νησιών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» τόνισε ο περιφερειάρχης, δηλώνοντας πως σήμερα στις 5 το πρωί το υπέβαλε εκ νέου ελπίζοντας η κυβέρνηση «να άρει το σφάλμα της».

«Η γραμμή της περιφέρειας εκφράζεται από τον εκλεγμένο περιφερειάρχη, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την επίσκεψη Πολάκη και στελεχών ΣΥΡΙΖΑ με την υποκίνηση των διαδηλώσεων» απάντησε στον αντιπεριφερειάρχη Χατζηκομνηνό, ο οποίος υποστήριξε ότι οι διαδηλώσεις των μεταναστών ξεκίνησαν μετά από επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τις ΜΚΟ, ο κ. Μουτζούρης είπε πως κάποιες βοήθησαν τη χώρα μας, τους κατοίκους, σε περιόδους που το κράτος κατελήφθη εξαπίνης από τα γεγονότα. «Όμως πολλές έχουν άγνωστη προέλευση, άγνωστους στόχους, άγνωστη χρηματοδότηση και δρουν ενισχυτικά στη μεταναστευτική ροή».

Είναι πολύ πιθανό, χωρίς να έχω στοιχεία να το αποδείξω, οι κινητοποιήσεις να σχετίζονται με την τροπολογία για τις ΜΚΟ, πρόσθεσε.

«Αυτοί οι άνθρωποι ζουν εγκλωβισμένοι, 22.000 στη Μόρια, σε συνθήκες φρικτές, που απάδουν του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του ελληνικού, έχουν φτάσει στα όρια της απελπισίας. Ο απεγκλωβισμός τους είναι το ζητούμενο. Τον ίδιο απεγκλωβισμό ζητούν και οι κάτοικοι» τόνισε. Για «

Αναγνώρισε πως υπάρχουν περιστατικά πλιάτσικου και είπε πως «υπάρχουν και τέτοια, αφού σε μια ανώμαλη κατάσταση γίνονται πολλά».

«Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να κηρύξει τα νησιά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα έχουμε συγκρούσεις. Προσπαθούμε να φέρουμε την καταλαγή αλλά τα πράγματα δεν θα συγκρατηθούν. Θερμοκέφαλοι υπάρχουν ένθεν κακείθεν, ένα μικρό γεγονός μπορεί να ανάψει τη φωτιά, είναι μία πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί» κατέληξε ο κ. Μουτζούρης.

Ως προς την κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξήγησε πως εννοεί μέτρα ανακούφισης του πληθυσμού, «να αποσυμφορηθούν τα νησιά άμεσα, θέλουμε γιατρούς για να περιθάλψουμε και αυτούς τους ανθρώπους, αποσυμφόρηση και διακοπή της εισόδου»

«Μόνο γέλιο μου προκαλούν τα δίχτυα», σχολίασε τέλος για το πλωτό φράγμα που μελετάται να μπει στα νησιά του Αιγαίου.

Σε παρέμβαση δημοσιογράφου από τη Λέρο και το Αιγαίο ΤV, σημειώθηκε πως αυτά που ακούστηκαν για πλιάτσικο στο νοσοκομείο του νησιού είναι υπερβολές, αφού «είναι ένα συμβάν που είχε γίνει τέλος του Δεκέμβρη» και αφορά σε «υλικά που ήταν σε αποθήκη για να πάνε σε καταστροφή», ενώ υπάρχει και «υπερβολή και ως προς το τι υπήρχε μέσα στην αποθήκη».

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία, έχουμε βάλει μέσα σε ψυχιατρείο ένα hot spot» τόνισε.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα