Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα - Κοινή η καταδίκη των κινήσεων της Τουρκίας

Τη δεύτερη επίσκεψή του στο Παρίσι ως πρωθυπουργός πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κοινές δηλώσεις των δυο ανδρών.

 Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε μεταξύ άλλων: «Καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Τουρκίας. Συζητήσαμε και καταδικάσαμε με σαφή τρόπο την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.  Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε πλοία και κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Είναι σαφής παραβίαση της Συμφωνίας του Βερολίνου. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήθελα να συγχαρώ την επιθυμία της Ελλάδας να συνδράμει την ευρωπαϊκή προοπτική».

Είπε ακόμα ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να επιστρέψει στις χώρες τους τους παράνομους μετανάστες. Ο Γάλλος Πρόεδρος πρόσθεσε ακόμα ότι σύντομα θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Παίρνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είπε απευθυνόμενος στον Γάλλο Πρόεδρο ότι η Ελλάδα προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο και ότι είναι κοινή η καταδίκη των κινήσεων της Άγκυρας στην Λιβύη. «Το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρο. Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στη Μεσόγειο είναι το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε αναφερόμενος στο προσφυγικό ότι είναι ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης η αντιμετώπισή του.

«Ελλάδα και Γαλλία συμφωνούν ότι 3 είναι τα κλειδιά για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό», είπε ο πρωθυπουργός. Πρώτον, η φύλαξη των συνόρων και οι επιστροφές, δεύτερον, η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας είναι σημαντική αρκεί να τηρείται και τρίτον ότι είναι κυρίως ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και όχι εθνικής στρατηγικής».

Στις 2.30 το μεσημέρι διέβη το κατώφλι του Μεγάρου Ελιζέ, με την ατζέντα της συνάντησης να περιλαμβάνει τόσο τα εθνικά θέματα όσο και την οικονομία.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν. Μετά την συνάντησή τους οι δύο άνδρες θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη δεύτερη συνάντησή τους, σε διάστημα περίπου 5 μηνών, οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Μεσόγειο, όπως οι παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το άκυρο μνημόνιο Τουρκίας-Σάρατζ, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος είναι από τη συνάντηση να δοθεί ένα μήνυμα για το ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκφράσει την ικανοποίησή του για τη στήριξη της Γαλλίας μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και να επαναβεβαιώσει τη βούληση της Αθήνας για τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, σε κάθε επίπεδο, πολιτικό, αμυντικό και οικονομικό. «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τη χώρα του να είναι από τις πρώτες που είχαν καταδικάσει επίσημα το «άκυρο» μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Σάρατζ. 

Υπέρ των ελληνικών θέσεων υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί και ο ίδιος ο κ. Μακρόν, κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι στη συνάντηση της Τετάρτης στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας, την ώρα που η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της και στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».

Υπογραμμίζεται επίσης, πως η Αθήνα αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας για τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ το 2021, την αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (Anfas και Smp's) το 2020 για αναπτυξιακούς σκοπούς και επίσης για την καθιέρωση του «Smoothing Mechanism» (του μηχανισμού με τον οποίον θα μεταφέρονται τα υπερπλεονάσματα από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο).

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, στο περιθώριο του ελληνογαλλικού φόρουμ με θέμα, «Ελλάδα, στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», που διοργανώνει το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο φόρουμ μετέχουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, μεταξύ των οποίων, οι Χρ. Σταϊκούρας, Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Χατζηδάκης, Κ. Καραμανλής, Χ. Θεοχάρης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Θ. Σκυλακάκης, Θ. Καράογλου, Ν. Παπαθανάσης, Γ. Τσακίρης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν σε εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων τα πλεονεκτήματα να επενδύσει κάποιος αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των γαλλικών εταιριών που θα πάρουν μέρος είναι οι L'Oreal, Thales, Naval Group, Gican, Vinci κά. 

 

topontiki

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ