Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Δήλωση συναίνεσης από την πρώτη γυναίκα ΠτΔ

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Δήλωση συναίνεσης από την πρώτη γυναίκα ΠτΔ

Τη διαβεβαίωση ότι θα δώσει «όλες της τις δυνάμεις για την εκπλήρωση του συνταγματικού της ρόλου» έδωσε η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

«Ευχαριστώ θερμά για το μήνυμα που μου μεταφέρετε. Παρακαλώ να διαβιβάσετε στη Βουλή τις ευχαριστίες μου για την τιμή και τη διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συνείδηση του βάρους που επωμίζομαι» είπε, παραλαμβάνοντας από τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την εκλογή της στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά της στο πλαίσιο που περιγράφει το Σύνταγμα σε συνεννόηση με το κοινοβούλιο, την κυβέρνηση και τα κόμματα, επιδιώκοντας τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Τόνισε επίσης πως «η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και απαραίτητη προϋπόθεση για τη διατήρηση της θέσης αυτής αποτελεί η διασφάλιση της κυριαρχίας της και των εδαφικών της δικαιωμάτων».

Δίνοντας το πλαίσιο υπό το οποίο θα ασκήσει τα καθήκοντά της αναφέρθηκε στις προκλήσεις του 21ου αιώνα όπως η οικονομική κρίση, η μετακίνηση πληθυσμών, οι κάθε είδους ανισότητες και αποκλεισμοί, αλλά και η εμπέδωση στο κοινωνικό σύνολο ενός κλίματος ασφάλειας, ηρεμίας και δικαιοσύνης.

«Η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος Υγείας, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και το άνοιγμα της κοινωνίας σε νέες ιδέες αποτελούν παράγοντες που θα συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων αυτών» επισήμανε.

Είπε ακόμη πως προσβλέπει σε μία κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα που περιγράφει το Σύνταγμα, μια κοινωνία που στηριζόμενη στη βαθιά δημοκρατική της παράδοση επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον». Για το μέλλον αυτό και την ελπίδα σε αυτό το μέλλον διαβεβαιώνω όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, κατέληξε.

Η προσφώνηση του Προέδρου της Βουλής

Στην προσφώνηση του, ο Κώστας Τασούλας, ανακοινώνοντας στην νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή, ο Πρόεδρος του Σώματος ανέφερε, μεταξύ άλλων «η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας που υπέβαλε ο Πρόεδρός της και Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπό σας έτυχε ευρύτατης αποδοχής 261 ψήφων υπερκαλύπτοντας κατά πολύ την προϋπόθεση συγκέντρωσης πλειοψηφίας 2/3 του συνολικού αριθμού των βουλευτών που ορίζει το άρθρο 32 παρ.3 του Συντάγματος για την πρώτη ψηφοφορία, αλλά και επικυρώνοντας την ενωτική και αξιοκρατική υποψηφιότητά σας. Η εύλογη συνεπώς συνταγματικά και ιστορικά επιταγή για συναινετική εκλογή του Ανωτάτου Αρχοντος έτυχε με το παραπάνω εφαρμογής και τα υψηλά σας καθήκοντα, ως ρυθμιστού του πολιτεύματος που μεριμνά για την αρμονική λειτουργία των εξουσιών της Πολιτείας, εκκινούν ευοίωνα».

«Προερχόμενη απ’ αυτήν την πολιτειακή κοιτίδα της δικαιοσύνης έχετε ήδη αποδείξει με την αυτοδημιούργητη πορεία σας πως διαθέτετε το θεσμικό παράστημα, ώστε να ανταποκριθείτε πλήρως στις ευθύνες του αξιώματος που μόλις προ ολίγου η Βουλή των Ελλήνων σας ανέθεσε. Ρυθμιστής του πολιτεύματος και εκφραστής της ενότητος του Εθνους που καλείται να εκπέμψει θετικά και γόνιμα μηνύματα στο εσωτερικό και εθνική αξιοπρέπεια στο εξωτερικό. Στο εσωτερικό, όπου ξεκίνησε μία πορεία εμπέδωσης κανονικότητας και προκοπής και στο εξωτερικό όπου η όξυνση της εξ ανατολών προκλητικότητας απαιτεί σφυρηλάτηση τόσο της εθνικής ενότητας όσο και της αποτρεπτικής μας ισχύος», ανέφερε προς την κ. Σακελλαροπούλου ο Πρόεδρος της Βουλής.

Όπως σημείωσε ο ΠτΒ, «ήταν τόσο θετικό το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την πρωθυπουργική πρόταση, που ακόμη και όσοι δεν σας γνώριζαν ήδη έχουν πληροφορηθεί πολλά για την πανάξια δικαστικό λειτουργό που στο πρόσωπό της τιμάται τόσο η δικαιοσύνη όσο και η σύγχρονη Ελληνίδα (...). Η Ελλάς στις αρχές της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα διεκδικεί βάσιμα και αποφασιστικά τη θέση της στον σύγχρονο προηγμένο κόσμο έχοντας για πρώτη φορά μια Ελληνίδα στο υψηλότερο σκαλί της Πολιτείας. Και, κατά τον ποιητή, «Εις το σκαλί για να πατήσεις τούτο πρέπει με το δικαίωμά σου να ’σαι πολίτης εις των ιδεών την πόλι. Και δύσκολο στην πόλι εκείνην είναι και σπάνιο να σε πολιτογραφήσουν. Στην αγορά της βρίσκεις Νομοθέτας που δεν γελά κανένας τυχοδιώκτης».

Με 261 ψήφους, η ανώτατη δικαστικός Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξελέγη από τη Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κ,. Σακελλαροπούλου, την υποψηφιότητα της οποίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει το αξίωμα αυτό αλλά και η πρώτη που γίνεται αποδεκτή από τρία κόμματα της Βουλής.

Μάλιστα εξελέγη με την πρώτη ψηφοφορία ξεπερνώντας κατά πολύ την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων του σώματος (200 ψήφοι), την οποία προβλέπει το αναθεωρημένο άρθρο 32 του Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, επί 294 παρόντων βουλευτών, και μετά από ονομαστική ψηφοφορία, η κυρία Σακελλαροπούλου έλαβε τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ (157), του ΣΥΡΙΖΑ (82) και του Κινήματος Αλλαγής (22) ενώ "παρών" δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ (15), της Ελληνικής Λύσης (10) και του ΜέΡΑ25 (8).

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ25). Οι κύριοι Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κ. Σακελλαροπούλου, ενώ η κ. Αδάμου ότι θα ψήφιζε "παρών". Δεν έστειλαν επιστολή οι κ. Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Σημειώνεται ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η 13η Πρόεδρος της Δημοκρατίας (8η από τη μεταπολίτευση). Η νέα ένοικος του Προεδρικού Μεγάρου θα ορκιστεί σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής αμέσως μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παυλόπουλου, στις 13 Μαρτίου.

Όπως αναφέρται απο την Προεδρία της Δημοκρατίας, "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, καθώς και τις θερμές ευχές του για κάθε επιτυχία κατά την άσκηση των καθηκόντων της".

Τα παραλειπόμενα της συνεδρίασης

Από τη διαδικασία απουσίαζαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς (ΝΔ) και οι βουλευτές: Τρύφων Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Νίκος Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κωνσταντίνα Αδάμου (ΜέΡΑ2%).

Οι κ.κ. Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε "παρών". Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Το enikos.gr επικοινώνησε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζουράρι, ο οποίος είπε ότι θα εκδώσει ανακοίνωση στην οποία θα εξηγεί για ποιον λόγο απουσίαζε από την ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ζουράρις το 2015 είχε προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας είτε την Ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου είτε την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, πρόταση την οποία και επανέφερε.

Άτυχος στάθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Μανωλάκος, καθώς χάλασε το αυτοκίνητό του, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να φτάσει στη βουλή και να απουσιάζει από την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας.

Όταν ακούστηκε το όνομα του "γαλάζιου" βουλευτή Α' Πειραιά και Νήσων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και εξήγησε ότι ο κ. Μανωλάκος λείπει γιατί έχει μια βλάβη το αυτοκίνητό του. "Έρχεται εναλλακτικά" είπε ο κ. Τασούλας. Λίγο αργότερα, ανακοινώθηκε ότι ο κ. Μανωλάκος πρόλαβε και έφτασε στη Βουλή.

Δεν ήταν όμως μόνο ο κ. Μανωλάκος, ο οποίος στάθηκε άτυχος. Το αυτοκίνητο χάλασε και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο οποίος απουσίαζε από την ψηφοφορία,όπως διαπιστώθηκε.

"Το αυτοκίνητο μου έμεινε στη Συγγρού, πήγα τρέχοντας στη Βουλή με τα πόδια. Έφτασα στη Βουλή ένα λεπτό μετά το τέλος της δεύτερης ανάγνωσης. Πήγα στο προεδρείο της Βουλής μαζί με την γραμματέα της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, και δήλωσα πρόθεση ψήφου. Είναι απόφαση του προεδρείου αν θα προσμετρηθεί" είπε ο κ. Μεϊκόπουλος στο enikos.gr.

Παρευρέθηκε τελικά στη σημερινή ψηφοφορία ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ήταν κλινήρης, καθώς ταλαιπωρείται από γρίπη.

Κόκκινο χρώμα επέλεξαν αρκετές βουλευτίνες της ΝΔ, όπως για παράδειγμα η Έλενα Ράπτη.

Στα ασπρόμαυρα εμφανίστηκε η Κατερίνα Νοτοπούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η σημερινή συναινετική διαδικασία φαίνεται πως ενέπνευσε κάποιους βουλευτές, οι οποίοι αποφάσισαν να δημοσιεύσουν φωτογραφίες στα social media.

Μία φωτογραφία selfie δημοσίευσε ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, μέσα από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, αμέσως μετά την ψηφοφορία και την εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας φωτογραφήθηκε μαζί με τον Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον Χρήστο Κέλλα, και σχολίασε: “Habemus”.

Καθήκοντα γραμματέως της Βουλής εκτέλεσε η Ραλλία Χρηστίδου, κατά τη σημερινή ειδική συνεδρίαση για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσίευσε στο Instagram μία φωτογραφία της μέσα από την αίθουσα της Ολομέλειας, σχολιάζοντας πως “η ευρύτατη αποδοχή που είχε η υποψηφιότητά της, είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο στην αρχή της καριέρας της πρώτης γυναίκας στο υψηλότερο αξίωμα της χώρας, και η συμβολική αξία μιας τέτοιας εκλογής είναι σαφώς σημαντική”.

Ωστόσο, στη συνέχεια, ανέφερε: “όπως βέβαια δεν πρέπει να αγνοείται και η επικοινωνιακή της «αξιοποίηση» από τη ΝΔ. Γιατί είναι σαφές, ότι μετά το σερί αποτυχιών της κυβέρνησης με τα εξωτερικά θέματα, με τις οικονομικές περικοπές και παλινωδίες, με τις λαθροχειρίες στην Παιδεία και την αναγνώριση των κολλεγίων από την πίσω πόρτα, η εκλογή της νέας Προέδρου εξασφαλίζει μια πρόσκαιρη και στοχευμένη συναίνεση, αλλά καμία ανοχή στις υπόλοιπες πράξεις και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ”.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα