Διάσκεψη Βερολίνου: Το χατίρι του Ερντογάν έκανε η Μέρκελ - Προβληματισμός στην Αθήνα

Διάσκεψη Βερολίνου: Το χατίρι του Ερντογάν έκανε η Μέρκελ - Προβληματισμός στην Αθήνα

Οι ηγέτες των χωρών που μετείχαν στη διάσκεψη του Βερολίνου μπορεί να έκαναν ένα πρώτο βήμα προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, χωρίς όμως την συμμετοχή δύο εμπλεκόμενων πλευρών αφού Σάρατζ και Χαφτάρ δεν μιλούν μεταξύ τους, αλλά δεν ζητήσαν το ζήτημα της παράνομης συμφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν είπε το παραμικρό στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά και στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Το χατίρι του Ερντογάν έκανε η Μέρκελ

Πληροφορίες θέλουν τον Ταγίπ Ερντογάν να είχε θέσει ως όρο να μην συζητηθεί το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συμμετείχε στη διάσκεψη. Το Βερολίνο έκανε το χατίρι στον Τούρκο Πρόεδρο, υποστηρίζοντας πως πρώτο μέλημα όλων των ηγετών που συμμετείχαν, ήταν η επίτευξη συμφωνίας προκειμένου να υπάρξει εκεχειρία στην Λιβύη. 

Με την κίνηση αυτή επιβεβαιώθηκαν και οι ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, που παρά το αίτημα που έθεσε δεν έγινε κλήθηκε από την Άνγκελα Μέρκελ να συμμετάσχει στην κρίσιμη διάσκεψη. Η Γερμανική καγκελαρία είχε προαποφασίσει πως δεν θα θέσει το επίμαχο ζήτημα, ενώ η παρουσία της χώρας μας θα δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα με τον Ταγίπ Ερντογάν, όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Στις 24 Ιανουαρίου η Άνγκελα Μέρκελ θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ικανοποίηση αλλά και προβληματισμός στην Αθήνα

Στην Αθήνα χαιρέτησαν το πρώτο βήμα που έγινε για την κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη, άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ταχθεί υπέρ της άμεσης εκεχειρίας στην συνάντηση που είχε με τον Χαλίφα Χαφτάρ παραμονές της διάσκεψης. «Είναι θετικό ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης. Είναι επίσης θετική η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την στάση της Τουρκίας η οποία μέχρι τώρα υπονόμευε διαρκών την ειρήνη στην περιοχή με την αποστολή στρατευμάτων υπέρ του αναγνωρισμένου «πρωθυπουργού» Φαγέζ αλ Σάρατζ. Το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν που ζήτησε να σταματήσει η μεταφορά στρατιωτικής δύναμης προς την Λιβύη.

Τους προβληματισμούς αυτούς μεταξύ άλλων, αναμένεται να θέσει ο Νίκος Δένδιας που θα πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου αναμένεται να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τα αποτελέσματα της διάσκεψης.

 Η Λιβύη ξανά στο τραπέζι για τους υπουργούς της ΕΕ - Τι αποφασίστηκε

Μητσοτάκης και Ερντογάν μαζί στο Νταβός

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται για την σημαντική συνάντηση με τον Εμμανουέλ Μακρόν στις 29 Ιανουαρίου, τη δεύτερη που θα έχει μέσα σε έξι μήνες ο Πρωθυπουργός. Ελλάδα και Γαλλία έχουν ταυτόσημες απόψεις όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα αλλά και την παράνομη συμφωνία Ερντογάν – Σαρατζ για την κήρυξη ΑΟΖ στην Μεσόγειο. Άλλωστε ο Γάλλος Πρόεδρος έχει ανταλλάξει βαρύτατους χαρακτηρισμούς με τον Τούρκο Πρόεδρο για τις προκλήσεις τις Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Λίγες ημέρες όμως πριν την συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει το παρών την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στο παγκόσμιο φόρουμ στο Νταβός, εκεί θα βρεθεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν αποκλείεται στο περιθώριο του φόρουμ να υπάρξει συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών, αν και όπως έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη δεδομένη χρονική στιγμή, το κλίμα δεν είναι κατάλληλο για μια τέτοια συνάντηση, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί και δεν σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, όπως και το διεθνές δίκαιο.  

Σφοδρές συγκρούσεις στην Τρίπολη μετά την απόφαση της Διάσκεψης για εκεχειρία

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα