Δένδιας: Η Γερμανία έκανε λάθος, δεν μπορεί να μην επιδιώξει την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης

Δένδιας: Η Γερμανία έκανε λάθος, δεν μπορεί να μην επιδιώξει την ακύρωση των μνημονίων Τουρκίας - Λιβύης

Εμείς μιλάμε πάντοτε με την αίσθηση και των δικών μας συμφερόντων και σαν μέλος της ΕΕ. Ο στρατάρχης Χαφτάρ απαιτεί και ο ίδιος την κατάργηση των δυο μνημονίων. Την ίδια θέση έχουν και η Αίγυπτος, Σ. Αραβία, Ην. Αραβικά Εμιράτα, οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Και πρόσθεσε:

«Οι εργασίες για τη διάσκεψη έχουν ξεκινήσει πέντε χρόνια πίσω. Η Ελλάδα είχε κάνει την επιλογή να μην μετέχει. Επιθυμούσε να δημιουργεί δικές της πρωτοβουλίες. Δεν είχε μετάσχει και στις πρωτοβουλίες για τη Συρία. Όταν η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε τις προσπάθειες, η Γερμανία δεν δέχτηκε. Προσπάθησε από τον Ιούλιο να μετέχει, αλλά η Γερμανία αρνήθηκε κι έκανε λάθος. Η Γερμανία έχει την υποχρέωση να υπερασπίσει την ευρωπαϊκή θέση, όπως διατυπώθηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μπορεί η Γερμανία να μην επιδιώξει την ακύρωση των δυο μνημονίων».

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε: «Η Ελλάδα δεν ενεργεί για να στραφεί εναντίον της Τουρκίας. Εμείς θα επιδιώκαμε σε έναν ιδανικό κόσμο να εντάξουμε και την Τουρκία σε έναν άλλον τρόπο σκέψης. Η Ελλάδα επιδιώκει καλή γειτονία, αλλά δεν μας βοηθάει η Τουρκία. Έχουμε διαφορές. Να καταγράψουμε τις διαφορές μας, που κατά την άποψή μας αφορούν μόνο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, απλά και πολιτισμένα».  

Ο κ. Δένδιας τόνισε ακόμα: «Πιστεύω ότι στο τέλος της μέρας ο κ. Ερντογάν θα δει το συμφέρον της χώρας του. Η ελληνική κυβέρνηση θα προασπίσει τα εθνικά δίκαια όπως έχει συνταγματική υποχρέωση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να υπερασπίζουμε τα εθνικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία».

Σχετικά με τη στάση της Γαλλίας δήλωσε: «Με την Γαλλία και με τον πρόεδρο Μακρόν έχουμε μια εξαιρετική σχέση. Ο κ. Μητσοτάκης συνομιλεί πολύ συχνά με τον κ. Μακρόν. Η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή είναι ένας πολύ θετικός παράγοντας. Η παρουσία του γαλλικού αεροπλανοφόρου με τη συνοδεία ελληνικών φρεγατών, νομίζω είναι ένας επιπλέον παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή». 

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα