Χάφταρ: Βλέπει Δένδια και Μητσοτάκη! Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης

Χάφταρ: Βλέπει Δένδια και Μητσοτάκη! Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής επίσκεψης

Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης στο ΥΠΕΞ ο Χαλίφα Χάφταρ. Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια. Στις 13:00 το ραντεβού με τον Μητσοτάκη στη Βουλή. Το παρασκήνιο και οι στόχοι της επίσκεψης του Λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα.

Με τα αυτοκίνητα να ανεβαίνουν ανάποδα τη Βασιλέως Γεωργίου και τη Βασιλίσσης Σοφίας, ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ έφτασε μέσα σε λιγότερο από… ένα λεπτό, από το ξενοδοχείο του στο Σύνταγμα, το υπουργείο Εξωτερικών.

Εκεί τον περίμενε και τον υποδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Οι δυο άνδρες έχουν συναντηθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων, τουλάχιστον τρεις φορές. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πριν από τα Χριστούγεννα είχε βρεθεί στη Βεγγάζη, ενώ ήταν εκείνος που τον υποδέχτηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα.

Μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Χαλίφα Χάφταρ θα… περάσει το δρόμο απέναντι και θα βρεθεί στη Βουλή για το τετ α τετ του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντησή τους δεν θα γίνει στο Μαξίμου καθώς ο Λίβυος στρατάρχης δεν είναι ηγέτης κράτους.

     embed
    facebook
    twitter
    flipboard
    mail icon

    linkedin
    messenger-dsk

Μέγεθος Κειμένου Aa Aa

Στην επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ στην Αθήνα είναι στραμμένο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας, μια επίσκεψη που γίνεται πριν από την διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη από την οποία έχουν αποκλειστεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος.

O Xαλίφα Χαφτάρ στις 10:20 το πρωί έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου τον υποδέχτηκε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε δώρο ένα βιβλίο στον στρατάρχη.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ που έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην Αθήνα υπό άκρα μυστικότητα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας είχε την πρώτη του ιδιωτική συνάντηση αργά χθες το βράδυ με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος του μετέφερε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η συμφωνία με την Τουρκία είναι άκυρη, ενώ πρωταρχικός στόχος είναι πάντα η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) στη μία το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του Βουλή. Η επιλογή του τόπου συνάντησης έγινε επειδή ο κ. Χαφτάρ δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένος αρχηγός κράτους και το πρωτόκολλο δεν προβλέπει υποδοχή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στους ευρωπαίους ηγέτες πως δεν πρόκειται να δεχθεί καμία πολιτική λύση αν δεν ακυρωθεί η παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης. «Θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών. Το επαναλαμβάνω λοιπόν: Καμία περίπτωση η Ελλάδα να συναινέσει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των απαράδεκτων “μνημονίων΄”, ειδικά του “μνημονίου” διευθέτησης των δήθεν θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας» τόνισε στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha.

Tηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Σούκρι

Τηλεφωνική επικοινωνία για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης του Βερολίνου της προσεχούς Κυριακής 19 Ιανουαρίου, είχαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ελλάδας, Σάμεχ Σούκρι και Νίκος Δένδιας, αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.


Όπως αναφέρεται σχετικά, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας Σάμεχ Σούκρι επικοινώνησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, με αφορμή ιδιαίτερα την ανακοίνωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τις σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις της τουρκικής απόφασης, όσον αφορά στη διάσκεψη του Βερολίνου και την κατάσταση στη Λιβύη. Μάλιστα, οι κ.κ. Δένδιας και Σούκρι προσέθεσαν ότι το γεγονός αυτό θεωρείται εξ ορισμού μια ένδειξη της πρόθεσης παραβίασης των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τόνισαν την ανάγκη να προωθηθεί περαιτέρω η διεθνοποίηση της κρίσης της Λιβύης.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας και των χωρών που ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα και τη σταθερότητα της Λιβύης, ενώ την ίδια ώρα διεξάγονται οι προσπάθειες αυτές και συντονίζονται, προκειμένου να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση που θα καλύπτει όλες τις πτυχές της κρίσης της Λιβύης.

Τέλος, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η πολιτική διαδικασία του Βερολίνου και να καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί επιτυχής.
Συνάντηση Δένδια-Μαργαρίτη Σχοινά

Νωρίς το πρωί ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά στο υπουργείο Εξωτερικών όπου συζητήθηκαν ευρωπαϊκά θέματα, καθώς και θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
ΥΠΕΞ Γαλλίας: Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στηλιτεύει εκ νέου η Γαλλία, τρεις ημέρες πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. «Η συμφωνία αυτή αποτελεί άμεση αμφισβήτηση των συμφερόντων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα της Κύπρου και της Ελλάδας, και δεν είναι σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας», απαντά σχετικά η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ της Γαλλίας.

Στην απάντησή της η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο ΥΠΕΞ, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, το είχε χαρακτηρίσει θέμα μείζονος ανησυχίας και επισημαίνει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράστηκε σαφέστατα για το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 12 και 13 Δεκεμβρίου. Επίσης, παρέπεμψε στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών Αιγύπτου, Γαλλίας, Κύπρου και Ελλάδας στις 8 Ιανουαρίου.

Ερωτηθείσα αν θα συζητηθεί το θέμα του μνημονίου στη σύνοδο της Κυριακής, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι η διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια και την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη, που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Ιανουαρίου στο Βερολίνο, θα έχει ως στόχο την εδραίωση της διεθνούς συναίνεσης, που απαιτείται για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση στη Λιβύη και να θέσει τέλος στις εξωτερικές επιρροές, που τροφοδοτούν την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γαλλίας σε αυτή την πρωτοβουλία, έτσι ώστε η εκεχειρία που ανακοινώθηκε στις 12 Ιανουαρίου να οδηγήσει σε μια διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών και να ξεκινήσει μια πραγματική πολιτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και ένας διάλογος μεταξύ των μερών της Λιβύης, με τη βοήθεια της Αφρικανικής Ένωσης.
Ρελάνς με Χάφταρ

Η αιφνιδιαστική άφιξη του Χαλίφα Χάφταρ στην Ελλάδα, το βράδυ της Πέμπτης, λίγα λεπτά αφού (εμμέσως) το είχε… ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον Alpha, αποτελεί μια διπλωματική ρελάνς της Αθήνας στην άρνηση της Γερμανίας να την καλέσει στη διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η Αθήνα “δηλώνει” με δυο τρόπους την ενόχλησή της για την απουσία της από το Βερολίνο. Πρώτον, με την απειλή βέτο σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή απόφαση για τη Λιβύη, πριν καταδικαστεί ως παράνομο το μνημόνιό της με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες και δεύτερον, με τη στήριξη στον στρατάρχη Χάφταρ.

Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εξασφαλίσει πως ο στρατάρχης Χάφταρ, εφόσον οι δυνάμεις που ελέγχει επικρατήσουν είτε στο στρατιωτικό είτε στο διπλωματικό πεδίο, θα συναινέσει ρητώς και κατηγορηματικώς στην κατάργηση του μνημονίου της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες.

Πρακτικά, μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί η ελληνική πλευρά να ελπίζει βάσιμα στην «απενεργοποίηση» της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας, ούτως ώστε να σταματήσουν τα παιχνίδια της Άγκυρας στο Αιγαίο. Διότι η Τουρκία συνεχίζει να επικαλείται a la carte την άκυρη αυτή συμφωνία προκειμένου να προσδώσει μανδύα νομιμότητας, τάχα, στις παραβατικές της συμπεριφορές, Όπως π.χ. με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή που καλύπτεται από τη δήθεν συμφωνία με τη Λιβύη και η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Καστελόριζο.

ατ’ αυτόν τον τρόπο επιχειρεί λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης να εγκλωβίσει την Τουρκία και να πετύχει την οριστική ακύρωση της συμφωνίας με τη Λιβύη. Γι’ αυτό και θα συνδέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο την καταδίκη της συμφωνίας με τις αποφάσεις για πολιτική λύση στη Λιβύη. “Η Ελλάδα, σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των “μνημονίων”. Θα βάλουμε βέτο πριν φτάσει η υπόθεση στο Συμβούλιο Κορυφής. Θα βάλουμε βέτο στο επίπεδο των ΥΠΕΞ”, είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Η απάντηση για την “ελληνική απομόνωση”

Στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, η πρόσκληση Χάφταρ και η έλευσή του στην Αθήνα ισοδυναμούν με την έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης στην κριτική που της ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για «ελληνική απομόνωση» με αφορμή τη μη πρόσκληση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Βερολίνου. Για το ζήτημα μίλησε και ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha, καταλογίζοντας γι’ ακόμη μια φορά ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε κρίνει πως πρέπει να παραμείνει εκτός του κύκλου των ενδιαφερομένων και των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θ’ αντιδράσει στην απόφαση για τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη «Διαδικασία του Βερολίνου». Όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικά με την Άγκελα Μέρκελ για να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, ενώ ήδη έχει αποστείλει επιστολές με τις ελληνικές θέσεις κι έχει επικοινωνήσει με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.

Επιχείρημα του πρωθυπουργού σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη (σ.σ.: τούτο ερμηνεύεται ως αιχμή κατά του κ. Τσίπρα) και ότι ενδιαφέρεται προσωπικά για τη σταθερότητα της αφρικανικής χώρας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα