Ξαφνική κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά - Αρχίζουν διαβουλεύσεις των δυο ΥΠΕΞ

Ξαφνική κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά - Αρχίζουν διαβουλεύσεις των δυο ΥΠΕΞ

Ξαφνική κινητικότητα παρουσιάζει το «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς αφ ενός υπάρχουν πληροφορίες για ενεργοποίηση του αμερικανικού παράγοντα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης, αφ ετέρου το Ελληνικό ΥΠΕΞ ενεργοποιεί εκ νέου τα κανάλια του διαλόγου με την Τουρκία.

Ετσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της έντασης που πυροδοτούν οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σχεδιάζουν να αναλάβουν οι ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ανησυχίες της Αθήνας έγιναν κατανοητές στην Ουάσιγκτον και ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τον κ. Τραμπ να ενεργοποιήσει τη στενή σχέση που έχει με τον κ. Ερντογάν προκειμένου να τερματιστεί το κλίμα αστάθειας.

Σημειώνεται ότι στο επίσημο ανακοινωθέν που εξέδωσε για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ ο Λευκός Οίκος, υπογραμμίζεται πως «οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις κοινές προσπάθειες των δυο εθνών ως συμμάχων ‘’κλειδιά’’ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Διαβουλεύσεις στην Αγκυρα

Την ίδια στιγμή ξεπαγώνουν οι διαδικασίες του διαλόγου ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ετσι πολιτικές διαβουλεύσεις θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου στην 'Αγκυρα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου, “στο πλαίσιο τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον πρέσβη Sedat Önal, θα συναντηθούν στην 'Αγκυρα.

Οι συνομιλίες θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.”

Ο Μητσοτάκης για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Να σημειωθεί οτι σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανατρέποντας το δόγμα της ακινησίας των τελευταίων ετών στα ελληνοτουρκικά, τάχθηκε σαφώς υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις απευθείας συνομιλίες των δυο πλευρών, τουλάχιστον στα θέματα που και η Ελλάδα αναγνωρίζει ως διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες. Δηλαδή την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες.

«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο», αναφέρει, συνεχίζοντας: «Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε -και το πιστεύουμε- ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη».

Στο ερώτημα αν είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν τον συμβιβασμό που θα επιβάλει το Δικαστήριο της Χάγης, ο πρωθυπουργός απαντά: «Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει. Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται, με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει, με κάποιο τρόπο, να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. Όχι, όμως, υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. Αυτή η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει στην ελληνική κοινωνία που πιστεύω ότι αντιλαμβάνεται πως αυτή είναι και η σωστή επιλογή. Γιατί ποια άλλη επιλογή έχουμε; Να μην κάνουμε τίποτα και να παραμένουμε σε μια ισορροπία τρόμου με την Τουρκία που ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταλήξει σε ένα σενάριο όπου θα είμαστε και οι δύο χαμένοι; Διότι κερδισμένος δεν υπάρχει σε ένα σενάριο θερμού επεισοδίου».

Eπιβεβαιώνει ο Παναγιωτόπουλος

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ  σχολίασε ότι «χθες (Τετάρτη) είχα πει ότι θεωρώ ότι στο μέλλον θα έχουμε ανάληψη πρωτοβουλιών από πλευράς ΗΠΑ προκειμένου να πέσουν οι τόνοι κυρίως από την Τουρκία… Δεν είναι απαραίτητο ο Τραμπ να πάρει τηλέφωνο ο ίδιος και να μιλήσει με τον Ερντογάν, υπάρχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας που μπορούν να ενεργοποιηθούν. 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι στην Ουάσινγκτον η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με μέλη της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας και κατόπιν της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό την πρόεδρό της Νάνσι Πελόζι, μιλώντας για δύο πολύ «γεμάτες και ουσιαστικές συναντήσεις με τα δύο νομοθετικά σώματα. «Στη Γερουσία είναι μέλη «πάρα πολλά βάρια χαρτιά» της  αμερικανικής πολιτικής σκηνής γερουσιαστές με ειδικό βάρος 3 – 4 είχαν διεκδικήσει το χρίσμα τόσο για τους Δημοκρατικούς όσο και τους Ρεπουμπλικανούς… Βάρια χαρτιά που είχαν να ακούσουν αυτά που είχε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να υποβάλουν τις δίκες τους ερωτήσεις. Στη Γερουσία υπάρχει ο Μπομπ Μενέντεζ , πρωτεργάτης των ψηφισμάτων που παίρνουν θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων με πρόσφατο το ψήφισμα για τον αγωγό EastMed». 

Η ενημέρωση των αρχηγών

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός, θα έχει ένα μπαράζ συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα όσο και για τις ευρύτερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά.

Στις συναντήσεις των αρχηγών, οι οποίες ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, με τον Αλέξη Τσίπρα, την Φώφη Γεννηματά, τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη και θα ολοκληρώνονται τη Δευτέρα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αναμένεται να διευκρινιστεί και το εύρος της πρωτοβουλίας Τράμπ για μεσολαβητική προσπάθεια για την ελληνοτουρκική προσέγγιση.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα