«Μπλόκο» στο Αιγαίο από τους Τούρκους – Διπλωματικός «Μαραθώνιος» από την Αθήνα

«Μπλόκο» στο Αιγαίο από τους Τούρκους – Διπλωματικός «Μαραθώνιος» από την Αθήνα

Πενταμερής απόψε στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδος, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας

Συνέχεια στην προκλητικότητά της δίνει η Τουρκία, η οποία δέσμευσε με παράτυπες NAVTEX τρεις περιοχές στο Αιγαίο (Βόρειο, Κεντρικό και Νότιο), ενώ παράλληλα προσπαθεί να «καπελώσει» ξανά ελληνική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση δέσμευσε την περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου για πολλαπλά χρονικά διαστήματα μέσα στο 2020 και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου, για ασκήσεις με πυρά.

Στη δεύτερη δέσμευσαν την περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Αμοργού και Μαύρας για τα ίδια χρονικά διαστήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στην τρίτη την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Άη Στράτη και Λέσβου για τις ίδιες περιόδους.

Παράλληλα, αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά την ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, ενώ η Ελλάδα δέσμευσε την περιοχή για άσκηση στις 9 Ιανουαρίου, η Άγκυρα εξέδωσε δική της οδηγία προς ναυτιλομένους. Μάλιστα, σύμφωνα με το news.gr, σε αυτήν τονίζει πως επειδή η NAVTEX της Αθήνας εκδόθηκε από σταθμό που δεν είναι αρμόδιος, προχώρησε σε επανέκδοση της οδηγίας από τον δικό της σταθμό για την ασφάλεια των ναυτιλομένων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η ελληνική διπλωματία δεν σταματά και σε αυτό το πλαίσιο ο Νίκος Δένδιας, θα βρεθεί σήμερα στο Κάιρο, όπου θα συμμετάσχει στην πενταμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Γαλλίας και Ιταλίας. Η συζήτηση θα εστιασθεί στις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και σε θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

parapona-rodou

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα