Παρέμβαση Τραμπ για την Τουρκία ζητεί ο Μητσοτάκης - Στο τραπέζι και τα F-35

Παρέμβαση Τραμπ για την Τουρκία ζητεί ο Μητσοτάκης - Στο τραπέζι και τα F-35

Ο Μιχάλης Ιγνατίου μετέδωσε από την Ουάσινγκτον όλες τις τελευταίες πληροφορίες για την κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Περίπου ένα 24ωρο απομένει για την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Τρίτης (21:00 ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναβαθμισμένο πρόγραμμα καθώς θα παραμείνει στο Οβάλ γραφείο για δύο ώρες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στην Ουάσινγκτον, Μιχάλη Ιγνατίου είναι η πρώτη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με ξένο ηγέτη μετά τα γεγονότα του Ιράν. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στην κοινή ατζέντα που συμφωνήθηκε με τον Λευκό Οίκο, την τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

Όπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου η αιχμή στην ανάλυσή του θα είναι η παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οποία οι ΗΠΑ έλαβαν ξεκάθαρη θέση. Ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο θέμα περιμένει στήριξη από τον κ. Τραμπ, στη βάση της επίσημης δήλωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Στο θέμα του Αιγαίου, όπως μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η πάγια θέση των ΗΠΑ είναι «βρείτε τα» ενώ η συγκεκριμένη θέση βολεύει την Άγκυρα και όχι τη χώρα μας. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι θα πείσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, να επαναφέρει στην τάξη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV και του Εθνους ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να μην στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. 

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ήθελε μόνο δηλώσεις συμπαράστασης αλλά κυρίως πράξεις από την αμερικανική πλευρά. Ακόμη άλλο ένα θέμα που ενδιαφέρει τους Αμερικανούς είναι η ενέργεια. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον αγωγό EastMed και θα στηρίξουν την προσπάθεια Ελλάδας, Ισραήλ, Κύπρου. Επιπλέον η αμερικανική πλευρά θέλει να ακούσει τι έχει να πει ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα των F-35. Όπως εκτίμησε ο Μιχάλης Ιγνατίου αυτή η συζήτηση θα άλλαζε πολύ τη διάθεση του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ πρόσθεσε πως ο Τραμπ μπορεί να ανεβάσει την Ελλάδα στα ύψη αλλά μπορεί να κάνει και μια μεσοβέζικη ή ακόμη και αλλοπρόσαλλη δήλωση και να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Να σημειωθεί ότι το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε μία περίοδο όπου οι ΗΠΑ βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας των εξελίξεων στο θέμα του Ιράν. Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του Open TV  στην αμερικανική πρωτεύουσα κυριαρχεί πολεμικός πυρετός. Και αυτό γιατί οι δηλώσεις του Τραμπ για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στην περίπτωση που το Ιράν θελήσει να εκδικηθεί για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανι προκαλούν σοκ. 

ethnos

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα