Το παρασκήνιο και η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη με Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Το παρασκήνιο και η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη με Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Ανατολική Μεσόγειος και επενδύσεις θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Ηεπίσκεψη στον Λευκό Οίκο είναι μια μοναδική ευκαιρία του Κυριάκου Μητσοτάκη να παρουσιάσει την Ελλάδα όχι μόνο ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, αλλά κυρίως και ως σημαντικό επενδυτικό εταίρο», λέει στη Realnews ο Eντι Ζεμενίδης, εκτελεστικός διευθυντής τoυ Hellenic Leadership Council (ΗΑLC). «Η εμπορική συναλλαγή στις εξωτερικές σχέσεις είναι ο τρόπος σκέψης του Τραμπ.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρέπει να επιχειρηματολογήσει προς τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα ωφελήσουν πρωτίστως τις ΗΠΑ. Να δώσει πολλή έμφαση στα ενεργειακά σχέδια και στο ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη βλάπτουν τα συμφέροντα της Αμερικής». 

Τις επισημάνσεις του κ. Ζεμενίδη, εκ των πρωταγωνιστών μιας συμμαχίας οργανώσεων (Αμερικανοεβραίων, Αρμενίων και Ελληνοαμερικανών) που στρίμωξαν την Τουρκία το 2019 στα σχοινιά με αλλεπάλληλες πρωτοβουλίες στο Κογκρέσο (αποπομπή της από το πρόγραμμα των F-35, νομοσχέδιο EastMed, κυρώσεις λόγω της αγοράς των S-400 κ.ά.) θα πρέπει το Μέγαρο Μαξίμου να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του, για τον λόγο ότι αυτή η επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο διαφέρει από τις προηγούμενες. Αφενός οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις διάγουν την καλύτερη περίοδό τους. Ασφαλώς η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών αυξάνεται, το διμερές εμπόριο είναι πλεονασματικό για τις ΗΠΑ και η πρόσφατη αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας καταδεικνύει τη σπουδαιότητα του επιπέδου των εξαιρετικών διμερών σχέσεων.

Αφετέρου υπάρχει η πρόθεση από μέρους της Αθήνας να συζητηθεί -εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά- η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 στο μέλλον, αλλά και η επιθυμία της Ουάσιγκτον να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας και της παιδείας.

Στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών συνέβαλαν κρίσιμοι και καθοριστικοί λόγοι. Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και η εμπλοκή αμερικανικών εταιρειών (Exxon Mobile), καθώς και το κλείσιμο της χρόνιας διένεξης της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία προς διευκόλυνση των αμερικανικών συμφερόντων στη Βαλκανική έδρασαν ως game changer τα τελευταία χρόνια για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. 

Η ατζέντα της επίσκεψης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, περιλαμβάνει θέματα εξωτερικής και περιφερειακής πολιτικής (ανατολική Μεσόγειος, Βαλκάνια), ενέργεια, παιδεία, τεχνολογία 5G. Οι τελευταίες εξελίξεις με την προκλητική πολιτική της Τουρκίας στο ζήτημα της Λιβύης μονοπωλούν το ενδιαφέρον, καθώς η Αθήνα αναμένει με αγωνία τη δημόσια αντίδραση του Προέδρου Τραμπ. Το ραντεβού στο Οβάλ Γραφείο κινείται εν μέρει σε «αχαρτογράφητα νερά», κυρίως ως προς τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ντ. Τραμπ. Η Αθήνα μέχρι πρότινος δεν ήταν σε θέση να διαγνώσει τις προθέσεις του απρόβλεπτου Αμερικανού Προέδρου στο θέμα της τουρκικής επιθετικότητας.

Οι εισηγήσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης είναι να μην επιχειρήσει να θέσει τα προβλήματα με την Τουρκία έτσι ώστε η απάντηση που ενδεχομένως να εισπράξει από τον Ντ. Τραμπ να κινηθεί στο ότι «ο Ερντογάν είναι φίλος μου», όπως έγινε κατά την προηγούμενη συνάντηση του με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η ελληνική διπλωματία δεν έχει αυταπάτες ότι ο Ντ. Τραμπ θα συνετίσει ή θα συγκρατήσει τις επιθετικές κινήσεις του Τ. Ερντογάν στην περιοχή, αλλά σκοπεύει να θέσει τις «κόκκινες» γραμμές της και να προβάλει το ότι η ανατολική Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα θέατρο πολέμου και επικίνδυνων ανταγωνισμών εξαιτίας του ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει την αναβίωση των χαρακτηριστικών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μέση Ανατολή δημιουργώντας ένα νέο Ανατολικό Ζήτημα.

 Η Αθήνα σαφώς επιδιώκει μια δήλωση στήριξης (περί του σημαντικού ρόλου της Ελλάδας για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά και για τη σταθερότητα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου) αφού για λόγους επικοινωνιακούς και πολιτικούς θα έχει τη χρησιμότητά της, αλλά όπως αναφέρουν έμπειροι διπλωμάτες στην «R», «αυτό δεν σημαίνει και τίποτα γιατί η αμερικανική πλευρά πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το πρόβλημα λέγεται Τουρκία και όσο και αν δεν θέλεις να τη χάσεις, πρέπει να καταλάβεις αν η Αγκυρα θέλει να παραμείνει στο ΝΑΤΟ και ποιο είναι το τίμημα γι’ αυτό και αν εντέλει αξίζει να το πληρώσεις». 

Ειδικότερα, δε, τώρα που στο παζλ των κινήσεων της Αγκυρας προστέθηκε η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη, εάν ο Τραμπ αφήσει στην Τρίπολη, , ανοικτό το πεδίο δράσης σε Ρωσία και Τουρκία (κάτι που έκανε στη Συρία), τότε η Αμερική θα χάσει την ενεργειακή κούρσα και σημαντικό μερίδιο ως ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης. 

Aπέναντι στον απρόβλεπτο Τραμπ στέκεται αμήχανη και η γραφειοκρατία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Η εικόνα που υπήρχε μέχρι χθες ήταν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες που εμπλέκονται στην επίσκεψη Μητσοτάκη δεν θεωρούν «παράλογες» τις ελληνικές θέσεις και μεγάλο μέρος της αμερικανικής διοίκησης δεν συμφωνεί με τις κινήσεις Ερντογάν. «Πίσω από τις τοποθετήσεις μια σειράς ανώτερων Αμερικανών αξιωματούχων φαίνεται η απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν δέχεται τις εισηγήσεις τους και δεν κρύβουν την αδυναμία τους να ελέγξουν τις αντιδράσεις του».

Το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου Τραμπ - Μητσοτάκη μετά το τέλος της συνάντησης είναι μια πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, αφού διαφαίνεται ότι δεν επιθυμούν να «εκτροχιαστεί» ο Αμερικανός Πρόεδρος είτε σε μια αντιπαράθεση με τους Αμερικανούς δημοσιογράφους για την πρόσφατη πρόταση καθαίρεσης των Δημοκρατικών, είτε για μια «ασυγκράτητη» στήριξη προς το πρόσωπο του Ερντογάν, η οποία θα κατέστρεφε τη συνάντηση των δύο ηγετών. Επίσης, το ότι στο ραντεβού στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες της «R», θα μετέχει και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είναι μια ένδειξη ότι οι συνεργάτες του Τραμπ επιλέγουν μια δικλείδα ασφαλείας για να υπάρξει ένα «κοντρολάρισμα» του Αμερικανού Προέδρου. 

 Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

- O Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα το βράδυ της Δευτέρας και θα φιλοξενηθεί στο εμβληματικό «Βlair House». Θα είναι ο πέμπτος Ελληνας πρωθυπουργός που θα διαμείνει στον λευκό εντυπωσιακό ξενώνα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο και είθισται να φιλοξενεί τους ξένους ηγέτες.

 - Την Τρίτη, λίγες ώρες πριν από το ραντεβού στο Λευκό Οίκο, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα στείλει τα δικά του μηνύματα προς τον αμερικανικό παράγοντα μιλώντας στο Atlantic Council για το παρόν και το μέλλον των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων. Αμέσως μετά την εκδήλωση στο αμερικανικό think tank θα επισκεφθεί την έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για μια συνάντηση γνωριμίας με τη νέα διευθύντριά του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Στο επίκεντρο του ραντεβού του με την 66χρονη Βουλγάρα θα είναι η νέα πρόωρη αποπληρωμή ενός ποσού των ακριβών εναπομείναντων δανείων (5,9 δισ. ευρώ) του ΔΝΤ μέσα στο 2020 που θα επιτρέψει στο Ταμείο να διατηρήσει την παρουσία του στην Ελλάδα μέχρι το τέλος της μεταμνημονιακής περιόδου επιτήρησης.

-Το ραντεβού με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ έχει προγραμματιστεί για τις 2 μ.μ. (ώρα Ουάσιγκτον). Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα γίνει ο 12ος Ελληνας πρωθυπουργός που θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου από το 1946. Η συνάντηση θα έχει διάρκεια 90 λεπτών και οι δύο άνδρες θα προεδρεύσουν των δύο αντιπροσωπειών στην οποία από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν, μεταξύ άλλων οι Νίκος Δένδιας, Κωστής Χατζηδάκης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκη Κεραμέως και Στέλιος Πέτσας. Μετά το πέρας της συνάντησης, περί τις 3:15 μ.μ. (ώρα Ουάσιγκτον), θα προβεί σε δηλώσεις στους Ελληνες ανταποκριτές και απεσταλμένους.

- Την Τετάρτη η ατζέντα του Ελληνα πρωθυπουργού περιλαμβάνει διαδοχικές συναντήσεις με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Οι συναντήσεις του στο Κογκρέσο προσλαμβάνουν ιδιαίτερη αξία ειδικά με την ψήφιση του ιστορικού νομοσχεδίου EastMed, που σηματοδοτεί τον μετασχηματισμό της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο και εμβαθύνει τη συνεργασία με χώρες (Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ) που ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά με τα αμερικανικά συμφέροντα για την προώθηση συνεταιρισμών ασφάλειας και ενέργειας στην περιοχή.

- Eν συνεχεία, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει επίσημο γεύμα εργασίας με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων που κάθε άλλο από τυπικό χαρακτήρα θα έχει. Θα είναι μια ελάχιστη ένδειξη σεβασμού και τιμής σε πρόσωπα και εκπροσώπους οργανώσεων που το τελευταίο διάστημα με τις ενέργειες και τις συμμαχίες τους (Aμερικανοεβραίοι, Αρμένιοι) στο Κογκρέσο έχουν αναπτύξει πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του ρόλου της Αγκυρας στη γεωπολιτική σκακιέρα.

-Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνεται επίσης μια ακόμη συνάντηση με Αμερικανούς επενδυτές. Την οργανώνει ο Αμερικανός υπουργός Ουίλμπορ Ρος και δίνει μια ακόμη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να καλέσει τους Αμερικανούς επενδυτές να βάλουν στην ατζέντα τους την ελληνική οικονομία, εξετάζοντας τις ευκαιρίες που εμφανίζονται υπό το πρίσμα των μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα.

-Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην αμερικανική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί με μια δεξίωση που θα λάβει χώρα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 6 μ.μ. και διοργανώνουν προς τιμή του ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο. Στη δεξίωση έχουν προσκληθεί περισσότερα από 300 άτομα, ανάμεσά τους επιφανείς ομογενείς από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και παραγόντες του αμερικανικού πολιτικού και διπλωματικού κατεστημένου. 

Οι στόχοι της Αθήνας για τις επαφές στις ΗΠΑ

Η ανάδειξη της Ελλάδας ως του βασικού παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ως του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ είναι ο σκοπός της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον. 

Ηδη οι κινήσεις που έχουν γίνει σε πολλά επίπεδα τους τελευταίους μήνες έχουν «στρώσει το χαλί» για την εμβάθυνση αυτής της σχέσης, η οποία θα επισφραγιστεί στη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ και ειδικά στο τετ α τετ με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Σε αυτό βοηθούν και οι οικονομικές εξελίξεις, αφού σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Ελλάδα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυρ. Μητσοτάκη δίνει την εικόνα μιας χώρας που έχει αφήσει πίσω της την κρίση, έχει σταθερή και σύγχρονη ηγεσία προσανατολισμένη στη Δύση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Παράλληλα όμως και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης γνωρίζει καλά τις ΗΠΑ και τον γνωρίζουν καλά επίσης πρόσωπα που βρίσκονται στις δομές εξουσίας της χώρας, υποστηρίζουν συνεργάτες του. Είναι απόφοιτος του Harvard, με διαχρονικές σχέσεις με Αμερικανούς από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας καθώς και από τον ακαδημαϊκό τομέα, ενώ σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ξέρει πώς να μιλήσει και σε ποιους να απευθυνθεί. Επίσης, ως πρόεδρος της Ν.Δ. έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τις ΗΠΑ.

Η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για την Αμερική εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του Ντ. Τραμπ, επισημαίνουν πρόσωπα που παρακολουθούν τις εξελίξεις στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο Ελληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, ανοίγοντας συνεχώς νέα μέτωπα, σε αντίθεση πολλές φορές με τα συμφέροντα της Δύσης, γεγονός που καταγράφεται συχνά και σε δηλώσεις σημαντικών Αμερικανών παραγόντων.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα