"Άρωμα γυναίκας" στο Προεδρικό Μέγαρο; Ποια πρόσωπα είναι υποψήφια

"Άρωμα γυναίκας" στο Προεδρικό Μέγαρο; Ποια πρόσωπα είναι υποψήφια

Αρωμα γυναίκας στο Προεδρικό Μέγαρο; Είναι ένα ερώτημα που πλανάται και θα βρει απάντηση όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την απόφασή του. Αλλωστε ο ίδιος έδωσε 50% πιθανότητες.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η επιλογή του πρωθυπουργού για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Δεν τον αφήνει αδιάφορο, για να μην πούμε ότι ότι θα το επιθυμούσε, να είναι αυτός που θα οδηγήσει την πρώτη Ελληνίδα γυναίκα στην Ηρώδου Αττικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας νέος πολιτικός και ανεξαρτήτως του τι νομίζει ο κάθε ένας για τις πολιτικές του επιλογές, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την μεταρρυθμιστική ροπή που τον διακρίνει.

Θα επιλέξει τελικά γυναίκα; Κι αν ναι ποια θα είναι η εκλεκτή;

Ας δούμε μερικά πρόσωπα που συζητούνται για την ΠτΔ.

Η Δαμανάκη 

Η Μαρία Δαμανάκη είναι ένα πρόσωπο που ακούγεται. Έχει πολιτική εμπειρία ως Πρόεδρος του Συνασπισμού και ευρωπαϊκή θητεία ως επίτροπος επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου. Τότε μάλιστα επελέγη επειδή ο ΓΑΠ ενέδωσε σε αξίωση των Βρυξελλών να είναι γυναίκα το πρόσωπο που θα έχει η Ελλάδα ως επίτροπο. Στη συνέχεια και μετά την εμπειρία της αυτή και δεδομένου ότι είχε το χαρτοφυλάκιο της Αλιείας, είναι Global Managing Director for Oceans στην εταιρεία The Nature Conservancy.

Πάντως, η αγωνιστική της δράση επί δικτατορίας ως η «φωνή» του Πολυτεχνείου, δεν είναι το μεγαλύτερο ατού της. Αντιθέτως πολλοί εκτιμούν ότι η αποχή της από τα πολιτικά πράγματα εδω και χρόνια είναι στα συν της Μαρίας Δαμανάκη. ΅Εάν επιλεγεί, μάλλον θα ψηφιστεί και από το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να την υποστηρίξει, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες.

Εξάλλου, η Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει αποφασίσει να ακολουθήσει σκληρή γραμμή στο θέμα εκλογής προέδρου.

Η Ευθυμίου

Η Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο διδάσκει Ελληνική Ιστορία της περιόδου της Τουρκοκρατίας, καθώς και Παγκόσμια Ιστορία, είναι ενα άλλο πρόσωπο. Σοβαρή επιστήμονας με ιδεολογικοπολιτική συγκρότηση. Είχε κι αυτή «θερμή» σχέση ως πανεπιστημιακός με αναρχικές ομάδες.

Τον Ιούνιο του 2019, αναρχική ομάδα απείλησε την Ευθυμίου ότι «θα τους βρει απέναντί της». Έγραψαν επίσης συνθήματα στα γραφεία καθηγητών της σχολής και διένειμαν κείμενο εναντίον της, στο οποίο της καταλόγισαν ιδεολογική μεροληψία. Η ίδια απάντησε πως δεν την φοβίζουν. Οπωσδήποτε υστερεί σε πολιτική εμπειρία σε αντίθεση με τον αδελφότης Πέτρο Ευθυμίου, πρώην υπουργό και Ευρωβουλευτή.

Η Διαμαντοπούλου

Η Άννα Διαμαντοπούλου, είναι ενα πρόσωπο που μαλλον είναι πιό κοντα στις απόψεις του πρωθυπουργού σε μια σειρά ζητήματα. Εχει πολιτική εμπειρία ως υπουργός και θητεία στις Βρυξέλλες ως επίτροπος, με επιλογή Σημίτη. Είναι δεδομένες οι εκσυγχρονιστικές της απόψεις.

Τα τελευταία χρόνια απέχει από την κεντρική πολιτική σκηνή. Ιδρυσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έναν ανεξάρτητος οργανισμός πολιτικής και έρευνας.

Εαν την επιλέξει ο κ. Μητσοτάκης θα υπερψηφιστεί από το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα πεί ένα βροντερό όχι.

Η Διαμαντοπούλου, πέραν της δραστηριότητας της στο «Δίκτυο» με δημόσιες παρεμβάσεις της έχει σηκώσει τη σημαία των μεταρρυθμίσεων κυρίως στην Παιδεία. Άλλωστε είναι εμβληματικός ο νόμος για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε επί υπουργίας της.

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα