Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με δύο νέους εκλογικούς νόμους

Οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση με δύο νέους εκλογικούς νόμους

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αλλάξει το τοπίο αναφορικά με τις εθνικές εκλογές και τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Παραπολιτικά- από τη νέα χρονιά, θα φέρει δύο νέους εκλογικούς νόμους.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο του και σε συνεργασία με τον υπ. Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, έχουν στόχο να εξασφαλίσουν τις 200 ψήφους που χρειάζονται για να καταργηθεί η απλή αναλογική από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Επίσης, σχεδιάζεται να καθιερωθεί το κλιμακωτό μπόνους εδρών, δηλαδή το πρώτο κόμμα να ενισχύεται κλιμακωτά, ανάλογα με το ποσοστό που καταλαμβάνει ενώ φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το σενάριο για το γερμανικό μοντέλο με τις μονοεδρικές περιφέρειες.

Αναφορικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, οι εξελίξεις αναμένονται πιο σύντομα με στόχο να ψηφιστούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους και θα αφορούν:

τη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων στους Δήμους και στις Περιφέρειες

την κατάργηση της απλής αναλογικής

την διατήρηση της τετραετούς θητείας των αιρετών

το ενδεχόμενο δήμαρχοι και περιφερειάρχες να εκλέγονται όσοι συγκεντρώσουν κατ'ελάχιστο ποσοστό 40%

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Παραπολιτικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές αν επικυρωθούν οι αλλαγές που επιθυμεί η κυβέρνηση, ωστόσο κάτι τέτοιο έχει αποκλειστεί από άτομα που βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ξεκαθαρίζεται ότι οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2023.

 

news