Αναφορά στο «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης θα περιέχουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Αναφορά στο «μνημόνιο» Τουρκίας - Λιβύης θα περιέχουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Αναφορά στο θέμα του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης θα περιέχει το κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ελλάδας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος μίλησε στον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο μόλις είχε πάρει μέρος.

Αναλυτικά, ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε: "στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, συζητήσαμε το σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα διενεργηθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή. Στο σχέδιο αυτό συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Παρουσιάσαμε συνολικά την τουρκική συμπεριφορά - όλους τους τελευταίους μήνες- που προκαλεί ανασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η ξεκάθαρη θέση των εταίρων μας, για αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αποτελεί μια ξεκάθαρη απάντηση,  ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι στιγμής, στο κείμενο συμπερασμάτων η αναφορά θα είναι "σύντομη, αλλά ουσιαστική". Όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ταυτόχρονα "θα εκφράζεται η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας Υπουργός εξήγησε στους ομολόγους του ότι "η συμφωνία αγνοεί πλήρως την ύπαρξη ορισμένων νησιών" και "είναι σαν να μην υπάρχει ούτε η Κρήτη, ούτε η Ρόδος σε αυτή τη συμφωνία".

Kατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών θα συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος είχε την αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την ατζέντα της αυριανής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο "έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους".

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι η Σύνοδος θα αρχίσει στις 15:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του ΕΚ. Ντ.Σασόλι. 

Στη συνέχεια ξεκινά η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, θα ακολουθήσει δημοσιογραφική διάσκεψη και στις 19:00 θα αρχίσει το δείπνο με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. "Μπορεί να αρχίσει αργότερα η συζήτηση για ΠΔΠ αν δούμε ότι υπάρχουν σοβαρές προοπτικές συμφωνίας στην κλιματική αλλαγή", επεσήμανε. 

Το πρωί της Παρασκευής ακολουθεί η συνάντηση με Λαγκάρντ και Σεντένο, ο οποίος θα ενημερώσει για τις εργασίες εμβάθυνσης ΟΝΕ. "Στόχος είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός και να γίνει μια στρατηγική συζήτηση για το μέλλον της ΟΝΕ", επεσήμανε. 

Η Σύνοδος θα κλείσει με τη συζήτηση επί του Άρθρου 50 παρουσία Μπαρνιέ και συμπεράσματα για το θέμα.  "Ο Τζόνσον έχει ενημερώσει ότι δεν έρχεται στη σύνοδο. Άλλωστε δεν προβλέπεται κάποια συζήτηση σε βάθος τώρα για το συγκεκριμένο θέμα. Το μήνυμα είναι γνωστό, το ξαναλέω είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση αμέσως μετά την έξοδο", επεσήμανε. 

Αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά το κλίμα, "αυτό που σχεδιάζεται είναι οι «27» να εγκρίνουν το στόχο για κλιματική ουδετερότητα το 2050. Το θέμα συνδέεται και με το ΠΔΠ. Θα ήταν ένα καλό να στείλουμε ένα μήνυμα αυτήν την περίοδο υπέρ της κλιματικής ουδετερότητας. Υπάρχει μεγάλη πίεση διεθνώς βρισκόμαστε στην εβδομάδα του κλίματος παγκοσμίως. Έχουμε ετοιμάσει έναν οδικό χάρτη, θα δούμε εάν συμφωνούν όλες οι χώρες, αλλά πάντως έχει γίνει η προετοιμασία από τον Μισέλ. Ο συζήτηση θα έχει μεγάλη διάρκεια μόνο εάν ο Μισέλ διαπιστώσει ότι υπάρχουν προοπτικές συμφωνίας", διευκρίνισε ο κοινοτικός αξιωματούχος. 

Σε σχέση με το ΠΔΠ, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι "θα γίνει μια ανοικτή συζήτηση στο δείπνο, υπάρχει πρόταση της προεδρίας με αριθμούς, έχουν εντοπιστεί τα προβλήματα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία αλλά υπάρχουν διαφωνίες. Ο Πρόεδρος Σ.Μισέλ σχεδιάζει να βάλει μια ημερομηνία στόχο για την απόφαση και μια μέθοδο με διμερείς προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι συζητήσεις. Στόχος του είναι να επιταχύνει τη διαδικασία για συμφωνία το συντομότερο εντός του 2020".

Ακολούθως σε σχέση με τη Ρωσία Μακρόν και Μέρκελ θα ενημερώσουν για τη συνάντηση τον Πούτιν στο Παρίσι και θα ακολουθήσει η συζήτηση για την Τουρκία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα