Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις

Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις

Κρίσιμες αποφάσεις για τον τρόπο που θα κινηθεί η χώρα μας τις προσεχείς εβδομάδες έναντι της Τουρκίας μετά τη συνεχή προκλητικότητα που δείχνει η γειτονική χώρα απειλώντας ακόμη και με θερμό επεισόδιο, αναμένεται να λάβει σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που συγκαλείται στη μια και μισή το μεσημέρι υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι του συμφώνου που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών που εάν τυχόν εφαρμοστεί θα απειλήσει ευθέως την εθνική ακεραιότητα της Ελλάδος.

Επιστολή προς τον Ο.Η.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αποφασιστεί μεταξύ άλλων να σταλεί επιστολή στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών που θα καταγγέλλει ως άκυρο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης με νομικά επιχειρήματα ενώ παραμένει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Παράλληλα υπάρχει έντονος προβληματισμός για την απάντηση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο αποστολής ερευνητικού σκάφους από την Τουρκία στην περιοχή που έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη. 

Συμπαράσταση από τους Ευρωπαίους εταίρους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε σχετική ερώτηση απάντησε πως «ευχόμαστε στο στάδιο αυτό, ότι το πλαίσιο των δηλώσεων δεν θα κλιμακωθεί με αποστολή τουρκικού πλοίου στην Κρήτη. Ο διπλωματικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός υπάρχει. Αυτή την ώρα είμαστε σε επίπεδο δηλώσεων. Δεν διανοούμαστε κλιμάκωση σε επίπεδο ενεργειών».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έθεσε μόλις χθες το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στις Βρυξέλλες ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του, θα θέσει το ζήτημα της υπογραφής του μνημονίου Τουρκίας - Λιβύης και τα όσα «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» περιλαμβάνει, όπως έχει επισημάνει, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκή Ένωση που αναμένεται να διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή.

Αναζητούνται συμμαχίες

Ταυτόχρονα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι παρασκηνιακές αλλά και οι φανερές διπλωματικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι συμμαχίες υπέρ της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με ομολόγους του ενώ αύριο αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ που έχει καταδικάσει ανοικτά το σύμφωνο με την Τουρκία καθώς ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο απ' αυτό του Φαγέζ αλ Σαράζ που βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Άγκυρα.

Απειλές Ερντογάν

Θυμίζουμε ότι μόλις χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας την τουρκική προκλητικότητα χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, προειδοποιώντας την Ελλάδα ότι «θα πληρώσει διεθνώς το τίμημα για τις πράξεις της».

Προανήγγειλε επίσης την αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανου, προκειμένου να ξεκινήσουν τουρκικές γεωτρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα και σε διεθνή ύδατα, υπονοώντας την Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα