Ψήφος αποδήμων: «Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο

Ψήφος αποδήμων: «Ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με συντριπτική πλειοψηφία, από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αφορά τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που διαμένουν εκτός επικρατείας.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια και το ΜεΡΑ25 καταψήφισε.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών των κομμάτων επί των άρθρων.

Τα τρία βασικά αιτήματα εκπροσώπων Ελλήνων ομογενών

Νωρίτερα, τις παρατηρήσεις, τους προβληματισμούς αλλά επίσης και τις προτάσεις κατέθεσαν οι εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων της ελληνικής ομογένειας, οι οποίοι κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας, στη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής.

Η καθιέρωση επιστολικής ψήφου, η δημιουργία εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό και η απάλειψη του ορίου των 35 χρόνων απουσίας και της διετούς υποχρεωτικής παραμονής στην Ελλάδα, ήταν τα τρία βασικότερα αιτήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων και κοινοτήτων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Όπως υποστήριξαν, οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται στο νομοσχέδιο, αποκλείουν το δικαίωμα ψήφου στη συντριπτική πλειοψηφία των αποδήμων του ελληνισμού.

«Το νομοσχέδιο είναι πράγματι ένα πρώτο βήμα προς τα εμπρός και ένα θετικό βήμα συναίνεσης, ωστόσο, τα κριτήρια που θεσπίζονται αποκλείουν το 70% με 80% των απανταχού Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης.

«Είναι επιτακτική ανάγκη, πρέπει να τα βρείτε μεταξύ σας, ώστε να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού με τους πιο απλούς τρόπους», επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, Ανδρέας Ασημακόπουλος.

Επίσης, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού έκαναν λόγο για «δύο ταχυτήτων Ελλήνων του εξωτερικού» που δημιουργούνται, και κάλεσαν όλα τα κόμματα να συναινέσουν σε μία λύση που θα δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Ξενοφών Γρηγοριάδης, αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο στέλνει το αντίθετο μήνυμα από αυτό που περιμένουν οι Έλληνες του εξωτερικού για πιο στενή σχέση και δεσμούς με την πατρίδα τους».

«Οι προϋποθέσεις που εισάγονται, όπως το όριο των 35 ετών απουσίας τους από τη χώρα ή τα δύο χρόνια απαραίτητης παραμονής τους στην Ελλάδα, προσβάλουν τους ομογενείς, για αυτό απορρίπτουμε τους "κόφτες". Είμαστε υπέρ της επιστολικής ψήφου», τόνισε ο κ. Γρηγοριάδης.

Ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Στέφανος Ταμβάκης, τόνισε την ανάγκη τόσο της δημιουργίας εκλογικών περιφερειών για τους απόδημους όσο και της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου.

«Τα κριτήρια που αφορούν την απαραίτητη παρουσία στην Ελλάδα για δύο χρόνια και τα 35 χρόνια απουσίας τους, είναι επιεικώς δυσάρεστη έκπληξη και αφαιρεί το δικαίωμα από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού, και ιδιαίτερα της δεύτερης γενιάς, να ψηφίσουν. Ευνοεί τους νεομετανάστες της κρίσης», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Είναι άδικο και ανώφελο να τον αποκλείει να ψηφίζει στον τόπο της καταγωγής του. Πρέπει να ξαναδείτε το νομοσχέδιο. Είναι άδικο να διακηρύσσουμε ότι ζει μια ακόμα Ελλάδα στο εξωτερικό και να καταρρέει το δικό σας όραμα και το δικό μας αφήγημα».

Ο Χρήστος Πρασάς, μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, και μετανάστης πρώτης γενιάς, όπως δήλωσε, έκανε λόγο για δημιουργία δύο κατηγοριών μεταναστών και για αποκλεισμό από το δικαίωμα ψήφου όσων έφυγαν τη δεκαετία του 1960.

«Ζητάμε ψήφο για όλους τους μετανάστες που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, καθιέρωση επιστολικής ψήφου, και περιφέρειες στο εξωτερικό, όπου θα εκλέγονται οι ίδιοι οι μετανάστες», ανέφερε.

Ο Φώτης Φωτιάδης, αντιπρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων πόλεων Γερμανίας, μίλησε επίσης για «αποκλεισμό της μεγάλης πλειονότητας των αποδήμων» και έκανε λόγο για «κατάφωρη αδικία της αρχής της ισότητας των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων».

«Η 35ετία και το ΑΦΜ δημιουργούν ψήφο δύο ταχυτήτων και δύο κατηγορίες ομογενών. Ζητάμε την καθιέρωση επιστολικής ψήφου όσων είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια», είπε και προσέθεσε: «Ο ορισμός εκλογικών περιφερειών στο εξωτερικό είναι το αυτονόητο δημοκρατικό δικαίωμα όσων θέλουν να συμμετέχουν στο μέλλον της πατρίδας. Η διασπορά είναι αναπόσπαστο μέρος του ελληνισμού. Στο χέρι σας είναι να μη χαθεί άλλη ευκαιρία και να της δώσετε, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, φωνή. Δώστε μας φωνή και μη μας φοβάστε».

Ο Ανδρέας Ασημακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Πολιτικής Κίνησης Παγκόσμιο Ελληνικό Κοινοβούλιο, τάχθηκε υπέρ και της ηλεκτρονικής ψήφου, τονίζοντας ότι «αν ενεργοποιηθούν τα 22 εκατ. Ελλήνων που ζουν σε όλο τον κόσμο, θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός πυρήνας αποφάσεων διεθνώς που μπορούν να επηρεάσουν τα πεπραγμένα».

«Ζητάμε τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψήφου για να αποκτήσουμε διεθνή ασπίδα σε όλα τα πεπραγμένα που γίνονται εναντίον της Ελλάδας», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αιθιοπίας, Γ. Βαλασκαντζής, που αριθμεί όπως είπε 500 Έλληνες, ανέφερε ότι «το κριτήριο της υποχρεωτικής διετίας στην Ελλάδα τους αποκλείει το δικαίωμα να ψηφίσουν» και τόνισε ότι «είναι ντροπή να μη γίνεται αποδεκτή η ηλεκτρονική ψήφος».

Ο Γιώργος Αθανασιάδης, αντιπρόεδρος του PANHELLENIC CARDIOTHORACIC DIASPORA, υπογράμμισε «ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στους Έλληνες της διασποράς να μπορούν να διαμορφώσουν άποψη και πρόσθεσε ότι πρέπει να καθιερωθεί η επιστολική ψήφος χωρίς κανένα αποκλεισμό».

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα