Ξαφνική συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ξαφνική συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Ξαφνική μη προγραμματισμένη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ είχε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Την είδηση επιβεβαίωσε τόσο η αμερικανική όσο και η τουρκική πλευρά. 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, "οι δύο πρόεδροι συζήτησαν την σημασία που έχει η Άγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμμαχίας, την ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μέσω ώθησης του διμερούς εμπορίου κατά 100 δισεκατομμύρια, τις προκλήσεις που αφορούν την περιφερειακή ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια". 

Σύμφωνα με σχετικό tweet του διευθυντή επικοινωνίας του τούρκου προέδρου, η συνάντηση ήταν "πολύ παραγωγική" και διήρκησε μισή ώρα. 

Εστία εντάσεων η συμπεριφορά Ερντογάν 

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες η συμπεριφορά του Ερντογάν έχει βρεθεί στο επίκεντρο των βολών τόσο του Εμανουέλ Μακρόν όσο και της Αθήνας, για διαφορετικούς βεβαίως λόγους. 

Χθες, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατηγόρησε την Τουρκία ότι «μερικές φορές συνεργάζεται με πληρεξούσιους του Ισλαμικού Κράτους», αναφερόμενος στο γεγονός ότι μάχεται τους Κούρδους συμμάχους του διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους εξτρεμιστές τζιχαντιστές στη Συρία. Η Άγκυρα πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτήν την αμφισημία στις επαφές που θα έχει αυτήν την εβδομάδα, τόνισε ο Μακρόν μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

«Ο κοινός εχθρός σήμερα είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις. Λυπάμαι που το λέω, δεν έχουμε τον ίδιο ορισμό για την τρομοκρατία σ’ αυτό το τραπέζι», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. «Βλέποντας την Τουρκία, πολεμούν εναντίον εκείνων που πολέμησαν στο πλευρό μας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και ορισμένες φορές συνεργάζονται (οι Τούρκοι) με πληρεξούσιους του ΙΚ», συνέχισε.

Ο Τραμπ πάντως ήδη από χθες φαίνεται να υποστήριξε τον Ερντογάν, δικαιολογώντας μια σειρά από ζητήματα. 

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot. «Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Εν τω μεταξύ, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και οι συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας τίθενται επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων. Την Τρίτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας με την Λιβύη για την χάραξη θαλασσίων συνόρων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα που θα έχει η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό το απόγευμα της Τετάρτης. 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα