Ερντογάν: Ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα, η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αλλάζει

Ερντογάν: Ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα, η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αλλάζει

Συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ενώ συνέχισε την προκλητική ρητορική στα ελληνοτουρκικά

Μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προανήγγειλε ότι θα έχει ο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε και από την ελληνική μεριά και "κλείδωσε" για την Τετάρτη στις 16.30 ώρα Ελλάδας.

Στη συνάντηση, η οποία και θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της τουρκικής πλευράς, θα είναι παρόντες επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για την βρετανική πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι θα δει τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ πρόσθεσε με νόημα πως "ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος, δεν θα επηρεαστεί η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη".

Δήλωσε ακόμη πως αναμένει η Λιβύη να αποσύρει τον πρέσβη της στην Αθήνα και πως θα ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη πως "η συμφωνία του με Αίγυπτο και Κύπρο δε σημαίνει τίποτα για εμάς. Η Τουρκία θα κάνει όσα χρειάζονται άμεσα".

Ασκώντας πίεση προς το ΝΑΤΟ, πρόσθεσε πως "η Τουρκία περιμένει από τους συμμάχους της να προωθούν τη συνεργασία και όχι να ψάχνουν για εναλλακτικές. Η Τουρκία αναμένει αλληλεγγύη έναντι των τρομοκρατικών απειλών. Αν το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει ως τρομοκράτες εκείνους που αποτελούν απειλή για την Τουρκία, τότε να μην περιμένει να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο για τη Βαλτική".

"Η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος για το ΝΑΤΟ παίζοντας έναν κρίσιμο ρόλο", πρόσθεσε.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα πως η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρι να λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών μελών για το στρατιωτικό σχέδιο άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης.

Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, το σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει. Η Τουρκία βρίσκει λοιπόν έναν νέο τρόπο πίεσης προς τη Συμμαχία για το σχέδιό της που συστάθηκε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα