Μήνυμα Μητσοτάκη σε Άγκυρα και Βρυξέλλες: Δεν μπορεί να εκβιάζεται η Ευρώπη με το προσφυγικό

Αυστηρά μηνύματα προς την Άγκυρα αλλά και τις Βρυξέλλες για την στάση τους απέναντι στο μεταναστευτικό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΛΚ που πραγματοποιείται στο Ζάγκρεμπ. Ο πρωθυπουργός απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε την γειτονική χώρα να σεβαστεί την συμφωνία με την ευρωπαϊκή ένωση. 

«Φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης»

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Ε.Ε. και την Τουρκία να σταματήσουν τις ανεύθυνες δηλώσεις. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός και στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. «Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε επιτελέσει και με το παραπάνω το καθήκον που μας αναλογεί. Έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα»

Μητσοτάκης: Βάλαμε τέλος στον λαϊκισμό

Στην ομιλία του πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και το πρόγραμμα που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να μπει οριστικά σε ρυθμούς ανάπτυξης. «Το περασμένο καλοκαίρι άνεμος αλλαγής έπνευσε στην Ελλάδα. Στις 7 Ιουλίου οι πολίτες έβαλαν τέλος στον λαϊκισμό. Έδωσαν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας καθαρή εντολή να σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση πλειοψηφίας και να βάλει τη χώρα σε μία νέα πορεία. Έπειτα από χρόνια ύφεσης και δύσκολων ημερών οι Έλληνες ατενίζουν και πάλι το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Τόνισε επίσης πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο καθώς όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να καλυφθούν τα 10 χρόνια ύφεσης λόγο της οικονομικής κρίσης. «Οι Έλληνες πολίτες αξίζουν ορθολογικές πολιτικές για ένα καλύτερο μέλλον. Πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και πρόοδο δίχως να θέσουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Γι’ αυτό οι Έλληνες υποστήριξαν το πρόγραμμά μας και μας εμπιστεύτηκαν. Ήδη κατά τους πρώτους μήνες έχουμε υλοποιήσει τις υποσχέσεις μας και πρόθεσή μας είναι να διατηρήσουμε το ρυθμό του μεταρρυθμιστικού μας έργου. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε διότι πρέπει να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της 10ετούς κρίσης».

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν είναι το προβληματικό μέλος της Ε.Ε

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λόγο και των θετικών μηνυμάτων που παίρνει από τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και από τις αγορές για την πορεία της χώρας. «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η Ελλάδα δεν είναι πια το «προβληματικό μέλος» της Ένωσης. Είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση, με μία σταθερή κεντροδεξιά κυβέρνηση, έτοιμη να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Νικήσαμε τον λαϊκισμό της αριστεράς, ενώ ταυτόχρονα εξαλείψαμε τη μάστιγα της εξτρεμιστικής δεξιάς, που είναι πια εκτός Βουλής. Εάν αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, μπορεί επίσης να γίνει στις χώρες σας».

thetoc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ