Novartis: Έρευνα για το τηλεφώνημα του FBI στον Φρουζή

Δεν ήταν μόνο οι «βόμβες» του Κωνσταντίνου Φρουζή για τις σχέσεις του με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσαν αίσθηση στη Βουλή. Ήταν και οι αποκαλύψεις του αναφορικά, με την προσέγγιση από πράκτορες του FBI προκειμένου να καταθέσει για το σκάνδαλο της Novartis.

Τα όσα φέρεται να είπε ο πρώην ισχυρός άντρας της φαρμακευτικής εταιρίας για τις επαφές με τις αμερικανικές αρχές δημιούργησαν πλήθος ερωτημάτων για το κατά πόσο το FBI πήρε πρωτοβουλία να τον πλησιάσει ή αν τελικά ο Φρουζής ήταν delivery δικών μας ενεργειών για να «δέσει» το σκάνδαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του THETOC δεν αποκλείεται η προανακριτική επιτροπή να ζητήσει (ακολουθώντας τους κανόνες του ποινικού δικαίου και τι διεθνείς συμβάσεις) στοιχεία για τους πράκτορες από τις αμερικανικές αρχές.

«Όταν ξεκινούσε η διερεύνηση θεωρούσαμε δεδομένο ότι το FBI συμμετείχε στις έρευνες» λέει μέλος της προανακριτικής επιτροπής.

Το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση της πτυχής αυτής φέρεται να άφησε ανοικτό ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Γιάννης Μπούγας κατά την συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας. Ενδεικτικός είναι ο διάλογος που είχε με τον Κωνσταντίνο Φρουζή.

ΜΠΟΥΓΑΣ: Είπατε ότι ο συνομιλητής σας, σας έδωσε ένα σταθερό τηλέφωνο και ένα κινητό. Εσείς κάνατε κάποια έρευνα να δείτε, αν αντιστοιχεί στο FBI και αν το FBI έχει συμβατικά τηλέφωνα;

ΦΡΟΥΖΗΣ: Δεν έχω κάνει έρευνα, όχι.

ΜΠΟΥΓΑΣ : Δεν έχετε κάνει έρευνα. Τον αριθμό του τηλεφώνου τον έχετε; Μπορείτε να μας τον δώσετε με τα υπόλοιπα στοιχεία που σας έχουμε ζητήσει;

ΦΡΟΥΖΗΣ: Μπορώ να το βρω και να σας τον δώσω. ΜΠΟΥΓΑΣ: Γνωρίζετε επίσης και τη διεύθυνση του σταθερού τηλεφώνου στην Αμερική;

ΦΡΟΥΖΗΣ: Έχω μια φωτοτυπία κάρτας και μπορώ να σας τη δώσω.

ΜΠΟΥΓΑΣ: Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια φωτοτυπία της κάρτας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ( Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Θέλω να ζητήσω τα τηλέφωνα αυτά και να γίνει ερώτημα στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, να δούμε αν ταυτίζονται με τηλέφωνα του FBI.

ΜΠΟΥΓΑΣ: Θα δούμε πώς θα γίνει η έρευνα. Πάντως τα τηλέφωνα μπορείτε να μας τα δώσετε.

ΦΡΟΥΖΗΣ: Θα τα βρω, θα σας τα δώσω σίγουρα.

ΜΠΟΥΓΑΣ:: Μπορείτε να μας τα δώσετε;

ΦΡΟΥΖΗΣ: Ναι, εννοείται.

Νωρίτερα ο μάρτυρας φέρεται να είχε παρόμοιο διάλογο με τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο και σύμφωνα με πληροφορίες τα όσα ισχυρίστηκε προκάλεσαν έκπληξη στους βουλευτές.

Καραθανασόπουλος: Σε σχέση με τις ΗΠΑ είπατε ότι έχει γίνει μια κρούση άτυπα ή επίσημα για να σας εξετάσουν; Από το FBI είπατε;

Φρουζής: Με πήραν τηλέφωνο.

Καραθανασόπουλος: Έτσι γίνονται αυτές οι δουλειές; Μου κάνει εντύπωση. Δηλαδή παίρνω εγώ τηλέφωνο και λέω ότι είμαι από το FBI;

Φρουζής: Ναι.

Καραθανασόπουλος: Δηλαδή σας πήρε τηλέφωνο κάποιος και λέει είμαι από το FBI θέλουμε κάπου να συναντηθούμε; Και γίνεται πιστευτό αυτό; Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

Στην συνέχεια ο κ. Φρουζής φέρεται να δήλωσε ότι στην αρχή ο συνομιλητής του, του ζήτησε να βρεθούν σε ουδέτερο έδαφος, στην Βιέννη. Ο δικηγόρος του ωστόσο πρότεινε η συνάντηση να γίνει στην Ελλάδα. Τελικά μετά από ένα ή δύο τηλεφωνήματα το FBI δεν επανήλθε.

Καραθανασόπουλος: Ήταν από το FBI τι εικάζετε;

Φρουζής: Τι να σας πω. Εδώ είναι Κλουζό.

Μπούγας: Πάντως από το FBI δεν έχετε κληθεί;

Φρουζής: Όχι.

Λίγη ώρα αργότερα ο μάρτυρας έγινε ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Επί της ουσίας υποστήριξε ότι ήταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με τον δικηγόρος τους που προσέγγισαν τις αμερικανικές αρχές με στόχο την εμπλοκή των αμερικανικών υπηρεσιών.

Μπούγας:… έχει σημασία αυτό που είπατε, πως προκλήθηκε ο έλεγχος του FBI. Δηλαδή γινόταν μια γενικότερη έρευνα ή κάποιοι την προκάλεσαν από την Ελλάδα;

Φρουζής: Νομίζω ότι οι τρείς μάρτυρες πήγαν με τον δικηγόρο στο εξωτερικό για να δηλώσουν όλες αυτές τις παρατυπίες. Άρα το FBI τι θα κάνει; Θα πει ευχαριστώ πολύ και θα αρχίσει να ψάχνει.

Μπούγας: γινόταν τότε έρευνα στην Ελλάδα ή με την ευκαιρία των καταθέσεων ξεκίνησε η έρευνα;

Φρουζής: νομίζω με την ευκαιρία.

Μπουγάς: Αυτό είναι ουσιαστικότατο. Αν υπήρχε έρευνα αλλάζει το θέμα. Αν ξεκίνησε από τις καταθέσεις των μαρτύρων…

thetoc

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ