Βουλή: Σε ταραγμένα νερά η συνταγματική αναθεώρηση. Live

Βουλή: Σε ταραγμένα νερά η συνταγματική αναθεώρηση. Live

Η έκδηλη, συμβολικά και φραστικά, από την πρώτη στιγμή επιθετική έως και πολωτική διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η πανθομολογούμενη εκτίμηση πως οι προωθούμενες αλλαγές δεν είναι όσες θα έπρεπε να δρομολογηθούν για να αντιμετωπιστούν είτε ώριμα ζητήματα, είτε σύγχρονες ανάγκες, αποτελούν τα δύο κυρίαρχα χαρακτηριστικά της έναρξης της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ως γνωστόν, η συζήτηση θα διαρκέσει πέντε ημέρες, ενώ η ψηφοφορία προγραμματίστηκε για την προσεχή Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να «συγκρουστούν» οι πολιτικοί αρχηγοί, σε μια διαδικασία που θα έχει χαρακτηριστικά προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Κατά την έναρξη της σημερινής πρώτης συνεδρίασης, παρών ήταν ο πρωθυπουργός, ενώ συζητήθηκε και σχολιάστηκε αρνητικά η απουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αναλόγως σχολιάστηκε και η επιλογή της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών από την αίθουσα, την ώρα των ομιλιών επί της αρχής της αναθεώρησης.

Ειδικότερα, πάντως, όσον αφορά την απουσία του κ. Αλ. Τσίπρα, που σε συμβολικό επίπεδο καταδεικνύει και τις διαθέσεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στην κορυφαία αυτή κοινοβουλευτική διαδικασία, πηγές της «γαλάζιας» πλειοψηφίας σημείωναν μεταξύ άλλων: «Η σημασία που αποδίδει η Κ.Ο. της ΝΔ στη συζήτηση, αποδεικνύεται και με την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή σήμερα, αντίθετα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν παρέστη».

Σε δεύτερο επίπεδο, ήταν και το περιεχόμενη της ομιλίας του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου, που καταδυκνείει τις προαναφερθείσες διαθέσεις τη αξιωματικής αντιπολίτευσης: Σε μια προσπάθεια αφενός να σημειωθεί ο προοδευτικός χαρακτήρας του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου να εμφανιστεί ως αρνητικός ο ρόλος της ΝΔ, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προσπάθεια της πλειοψηφίας «να συνταγματοποιήσει τον νεοφιλελευθερισμό», καταλόγισε στην ΝΔ «αντίληψη τακτικισμού, ακραίας πολιτικής υποκρισίας στην αναθεωρητική διαδικασία», «αντίληψη παιγνίου και λογική όχι θεσμικής σοβαρότητας», καθώς και υποβολή προτάσεων «πολιτικά παραπλανητικών και αντισυνταγματικών».

Σε εντελώς διαφορετικούς τόνους λίγο νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Κ. Τζαβάρας περιορίστηκε να υποστηρίξει ότι το πολιτικό σύστημα θα μπορούσε να είναι πιο γενναίο, ως προς τις προωθούμενες αλλαγές, και δήλωσε ικανοποιημένος για εκείνα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα στην πολιτική ζωή: «Κατά τον κοινοβουλευτικό λόγο που αρθρώθηκε, διατυπώθηκε και εκφράστηκε από τις διαφορετικές κομματικές παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία και από όλους όσους πήραν το λόγο, η έγνοια ήταν να υπάρξει ποιότητα, υψηλός κοινοβουλευτικός λόγος. Και αυτό εν πολλοίς επιτεύχθηκε. Αυτή η συζήτηση θα πρέπει να αντισταθεί σε μια σειρά προκαταλήψεις που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία των πολιτών, σχετικά με τη φθορά των θεσμών από την οικονομική κρίση».

Σε αυτό το σκηνικό ενός άτυπου διπολισμού, οι επρόσωποι-αγορητές των μικρότερων κομμάτων, υπεραμύνθηκαν των προτάσεων που έχουν κάνει και οι οποίες έχουν απορριφθεί, και επιχείρησαν να αναδείξουν την διάθεσή τους να συμβάλλουν σε συναινέσεις, όπου αυτές μπορούν να επιτευχθούν – αν και όλοι τους, με διαφορετική επιχειρηματολογία, υπογράμμισαν ότι οι αλλαγές είναι κατώτερες των περιστάσεων.

«Η παρούσα αναθεώρηση εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως δεν αφορά καθόλου τους πολίτες. Οι εργασίες τόσο της προτείνουσας Βουλής, όσο και της παρούσας  Αναθεωρητικής πέρασαν κάτω από τα ραντάρ του δημόσιου ενδιαφέροντος. Κι αν δεν συσχετιζόταν η αναθεώρηση με την ψήφο των εκτός Ελλάδας ευρισκομένων Ελλήνων, τότε κανείς δεν θα έδινε έστω και λίγο από το χρόνο του για να ασχοληθεί με την Αναθεωρητική Βουλή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Α. Λοβέρδος (ΚΙΝΑΛ). Για «ψευτοκαυγά» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το ΚΚΕ και για χαμένη ευκαιρία ομιλούν η «Ελλ. Λύση» και το «ΜέΡΑ25».

Η σημερινή συζήτηση «επί της αρχής» αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, ενώ η αυριανή συνεδρίαση θα αφορά τις δύο πρώτες, από τις συνολικά πέντε, θεματικές ενότητες, κυρίως τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας, τη Θρησκευτική Ελευθερία, τον Όρκος και τα Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα