Κατάθεση Φρουζή: Ποιους πολιτικούς συνάντησε

Κατάθεση Φρουζή: Ποιους πολιτικούς συνάντησε

Για τρίτη ημέρα πρόκειται να περάσει σε λίγη ώρα την πόρτα της αίθουσας που συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ωστόσο και η σημερινή του κατάθεση μπορεί να μην είναι η τελευταία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της επιτροπής έχουν ακόμα πολλά να τον ρωτήσουν για τις επαφές της εταιρίας με το πολιτικό και μιντιακό σύστημα.

Πάντως και χθες στην πολύωρη κατάθεση του, ο πρώην ισχυρός άντρας της φαρμακευτικής εταιρίας μίλησε για πολλά πρόσωπα.

Φέρεται να είπε ότι την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά είχε συναντηθεί με τον Γιώργο Σταθάκη, αλλά και με τον  Νίκο Παππά, τον Αντρέα Ξανθό, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου αλλά και στα γραφεία της εφημερίδας «Αυγή»

Εξήγησε ότι επί Σαμαρά υπήρξε μείωση της τιμής των φαρμάκων, ενώ αντίθετα επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε αύξηση. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι το 2014 ο τζίρος της Novartis κυμαίνονταν στα 330 εκατομμύρια ευρώ ενώ από το 2015 έως το 2019 φτάσαμε στα 420 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο ίδιος φέρεται να είπε ότι δεν συνάντησε ποτέ πριβέ τον Αντώνη Σαμαρά παρά μόνο σε με επίσημη εκδήλωση παρουσία της Μέρκελ στην οποία όπως είπε πίεσε για να δοθούν στις φαρμακευτικές εταιρίες οι οφειλές. Ποτέ δεν έχει δει επίσης τους  Ευάγγελο Βενιζέλο,  Γιώργο Κουτρουμάνη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Τον Παναγιώτη Πικραμένο τον συνάντησε στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής και τον Γιάννη Στουρνάρα τον έχει συναντήσει ως πρόεδρο του ΙΟΒΕ. Τον Ανδρέα Λοβέρδο τον έχει συναντήσει μια φορά στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας παρουσίας και άλλων ατόμων. Έχει επίσης δεί τους Ανδρέα Λυκουρέντζο, Άδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμά.

Όσο για τον πρωθυπουργό φέρεται να είπε ότι έχει παραστεί σε δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2015. Φέρεται επίσης να έχει πει ότι ο πατέρας του είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου επί προεδρίας της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ερωτηθείς για τη σχέση του με στελέχη της Novartis φέρεται να δήλωσε για τον Φιλίστωρ Δεστεμπασίδη ότι έκανε κακοδιαχείριση σε οικονομικά θέματα με συνέπεια να γίνει εσωτερικός έλεγχος στην εταιρία του.

Επικριτικός εμφανίστηκε και κατά της γραμματέας του Μαρίας Μαραγγέλη.  Φέρεται να είπε ότι τον έκλεβε για αυτό και παρά την εμπιστοσύνη που της είχε στην αρχή, αργότερα την έκανε στην άκρη.

Για τον Νίκο Μανιαδάκη  είπε ότι δεν είχε συνεργασία.

Σε ότι αφορά την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη υποστήριξε ότι στην συνάντηση που είχαν τον Μάιο του 2018 τον πίεσε να καταθέσει όσα η ίδια επιθυμούσε.

Στην ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σπύρος Λάππας) για ποίο λόγο τότε δεν προχώρησε σε επίσημη καταγγελία, είπε ότι δεν ήθελε να ανοίξει παρτίδες με το κράτος.

Αρνητικός ήταν στην ερώτηση βουλευτή αν η εισαγγελέας του ανέφερε ονόματα συγκεκριμένων πολιτικών.

Σε ερωτήσεις του  Βασίλη Κεγκέρογλου (ΚΙΝΑΛ) υποστήριξε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων «Μ. Σαράφη» και «Αικ. Κελέση» είναι ψευδείς και εξέφρασε την άποψη ότι το κίνητρο τους ενδεχομένως να ήταν οικονομικό.

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα