Τσοβόλας για Προκαταρκτική Επιτροπή: Να εξαιρεθούν Πλεύρης, Κυρανάκης, Κεγκέρογλου

Τσοβόλας για Προκαταρκτική Επιτροπή: Να εξαιρεθούν Πλεύρης, Κυρανάκης, Κεγκέρογλου

«Καταθέσαμε αίτηση και υπόμνημα προς την ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης με την οποία τεκμηριώνουμε, νομικά, με τις ισχύουσες διατάξεις, ότι είναι τελείως αυθαίρετη και παράνομη η απόφαση της πλειοψηφίας για την εξαίρεση των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Δημήτρης Τσοβόλας, συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. «Αυτό το κάνουμε γιατί θέλουμε, αφού αποφασίστηκε η συγκρότηση της επιτροπής, αυτή να προχωρήσει κανονικά. Αν επιμείνουν στην απόφαση εξαίρεσης, τότε θα ακυρωθεί, εκατό τοις εκατό, η διαδικασία, όταν έρθει η ώρα να κριθεί από δικαστικό συμβούλιο», είπε ο κ. Τσοβόλας και τόνισε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα στην Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή (να εξαιρέσει η ίδια τα μέλη της).

Ο Δημήτρης Τσοβόλας επικαλέστηκε την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης που είχε καταθέσει σε βάρος της κυρίας Τουλουπάκη, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. «Σε αυτή την περίπτωση αποφάσισε το Συμβούλιο και όχι ο εισαγγελέας», επισήμανε ο κ. Τσοβόλας αναφορικά με το επιχείρημα ότι η Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή έχει όλες τις αρμοδιότητες εισαγγελέα. Συνεπώς, μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει επί αιτήματος εξαίρεσης είναι μόνο το δικαστικό συμβούλιο, είπε ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης.

«Είναι τελείως αστήρικτη η απόφαση που ελήφθη για τους κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλο», επέμεινε ο κ. Τσοβόλας και επικαλέστηκε την άποψη που είχε διατυπώσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο παρελθόν και έλεγε ότι, καθώς δεν λειτουργεί δικαστικό συμβούλιο στην προκαταρκτική, θα πρέπει, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, να προβλεφθεί δικαστικό συμβούλιο στην προδικασία. Πρόκειται για άρθρο του Ε. Βενιζέλου στις 30 Απριλίου 2011 με τον τίτλο «Εύκολοι μύθοι και δύσκολες αλήθειες για το άρθρο 86 του Συντάγματος και την ποινική ευθύνη υπουργών» στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, σύμφωνα με το οποίο, «Είναι απολύτως αναγκαίο, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η αρμοδιότητα πενταμελούς δικαστικού συμβουλίου να ενεργοποιείται πολύ νωρίτερα έτσι ώστε να υποβοηθείται η Βουλή, αλλά και να καθίσταται πρακτικά αδύνατη η καταστρατήγηση των σχετικών διατάξεων από μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θέλει να προστατεύσει παρανομούντα στελέχη της».

«Αν παρ΄όλα αυτά, τελείως αυθαιρέτως, η πλειοψηφία επιμείνει να μην ανακαλέσει την απόφαση, που είναι παρεμπίπτουσα και μπορεί να ανακληθεί, τότε, ζητάμε εμείς, για να φανεί το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται, την εξαίρεση τριών μελών της επιτροπής, των κ.κ. Θανάση Πλεύρη, Κωνσταντίνου Κυρανάκη και Βασίλη Κεγκέρογλου», είπε επίσης ο κ. Τσοβόλας και υπογράμμισε ότι η αίτηση εξαίρεσης είναι για να φανεί το αδιέξοδο. «Ο ΚΠΔ για τους λόγους εξαίρεσης αναφέρει ότι εξαίρεση μπορεί να ζητήσει ο εισαγγελέας (εν προκειμένω η επιτροπή) ή ο κατηγορούμενος ή ύποπτος ή ο πολιτικός ενάγων, όταν υπάρχουν γεγονότα τα οποία οδηγούν τον κατηγορούμενο σε πιθανότητα δυσπιστίας ως προς την αμεροληψία», είπε ο κ. Τσοβόλας και πρόσθεσε: «Οι κ.κ. Πλεύρης και Κεγκέρογλου ήταν εισηγητές και σαφώς δήλωσαν ότι υπάρχει σκευωρία. Στην περίπτωσή τους, λοιπόν, δεν έχουμε υποψία μεροληψίας αλλά βεβαιότητα. Ο κ. Κυρανάκης έκανε δηλώσεις, μίλησε για βαρύτατες κατηγορίες και για σκευωρία».

Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε επίσης ότι «ενδεχομένως η Επιτροπή επιμένει σε αυτή την άκυρη απόφαση διότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ώστε στη συνέχεια να πει ότι η Βουλή έστειλε την υπόθεση στο δικαστήριο αλλά το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε ότι η διαδικασία πάσχει από ακυρότητα» και πρόσθεσε: «Αν δεχθούμε αυτό που αποφάσισε η επιτροπή, οδηγούμαστε η κάθε πλειοψηφία να εξαιρεί μη αρεστά μέλη με τη μέθοδο της κλήσης τους σε μαρτυρική κατάθεση».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα