Προανακριτική για Novartis: Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η δεύτερη συνεδρίαση

Προανακριτική για Novartis: Σε ηλεκτρισμένο κλίμα η δεύτερη συνεδρίαση

Με κύριο θέμα την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακοπουλου από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής ξεκίνησε λιγο μετά τις πέντε το απόγευμα στην αίθουσα 223 της Βουλης η συνεδρίαση.

Έξω από την αίθουσα ήταν από νωρίς δημοσιογράφοι αλλά και άνδρες ασφάλειας του Κοινοβουλίου που περίμεναν τα μέλη της επιτροπής.

Πρώτα πέρασαν την πόρτα οι βουλευτές της ΝΔ και ακολούθησαν

εκείνοι του ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Τζανακοπουλο να σχολιάζει βλέποντας τον κόσμο «τι έχουμε εδώ εγκαίνια ;».

Σε ότι αφορά την ταμπακιέρα αν και η αξιωματική αντιπολίτευση απειλεί με εχθρούς και δαίμονες , η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι εμμένουν στην απόφαση τους να εξαιρέσουν τα δυο πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τις εργασίες της επιτροπής. 

Κατά πληροφορίες θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορια που θα επικυρώσει την απόφαση των δυο κομμάτων.

Οσο για τις απειλές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι Πολακης και Τζανακοπουλος δεν πρόκειται να δεχτούν την απόφαση και δεν θα αποχωρήσουν, βουλευτές της πλειοψηφίας αναφέρουν ότι προσανατολίζονται να διακόψουν αμέσως μετά τις εργασίες μέχρι να αντικατασταθούν οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Ι. Μπούγας φέρεται στις αρχες της συνεδρίασης να έθεσε θέμα συμπεριφοράς για τους κυρίους Τζανακόπουλο και Πολάκη, με αφορμή τα όσα έγιναν στην προηγούμενη συνεδρίαση εντός και τα εκτός της αιθούσης. Φέρεται μάλιστα να τους συνέστησε να είναι πιο εγκρατείς. 

Ενδεικτική πάντως του κλίματος ήταν η κόντρα μεταξύ του Γ. Ραγκούση από τον ΣΥΡΙΖΑ, του προέδρου της Επιτροπής και του Κ. Καραγκούνη από τη Νέα Δημοκρατία. 

Κατά πληροφορίες, η ένταση ξέσπασε με αφορμή κάποια έγγραφα που έφτασαν στην επιτροπή αλλά δεν μοιράστηκαν στα κόμματα. 

"Υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης. Ζητάμε έγγραφα και μας λέτε ότι θα αποφασίσει η πλειοψηφια αν θα τα παρουμε" φέρεται να είπε ο κ. Ραγκούσης με τον πρόεδρο της επιτροπής να απαντά: "Θα εφαρμόσω το άρθρο 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (σ.σ. για διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής - προβλέπει φυλάκιση εως 3 έτη ή χρηματική ποινη)"

"Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;" φέρεται να είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με τον κ. Λάππα να λέει ότι δεν έχει υπάρξει ξανά προηγούμενο εξαίρεσης μελών Προανακριτικής: "Τι θα πείτε στον ελληνικό λαό γι' αυτό το κόλπο;"

"Με τη βία της πλειοψηφίας αποφασίζετε να μετατρέψετε την επιτροπή σε χούντα. Να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία ντροπή σας. Ξεφτιλίζετε ότι ήταν ιερό σε αυτη τη Βουλή" φέρεται να είπε ο κ. Ραγκούσης που έκανε λόγο για "χουντοεπιτροπή". 

Ο Καραγκουνης από τη ΝΔ απάντησε ότι αλλά κόμματα χρησιμοποιούσαν τέτοια φρασεολογία στο παρελθόν. "Θέλουν να δυναμιτίσουν διαδικασίαΕίχατε συμφωνήσει παλαιότερα (Βατοπέδι) το καταλαβαίνετε; Γνωρίζατε περί ασυμβίβαστου, αλλά επιμείνατε, λειτουργήσετε κακόπιστα για να προκληθεί ακυρότητα της όλης διαδικασίας", ενώ ζήτησε να καταδικαστεί η ρητορική Ραγκούση. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα