Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ελλάδα παραμένει ένα είδος «ακραίου ορίου» της Δύσης προς την Ανατολή

Προκόπης Παυλόπουλος: Η Ελλάδα παραμένει ένα είδος «ακραίου ορίου» της Δύσης προς την Ανατολή

Η Ελλάδα, πιστή στις Ιστορικές της Παρακαταθήκες, παραμένει - και μάλιστα υπό την συγκυρία της «φλεγόμενης» από τις πολεμικές συγκρούσεις ευρύτερης περιοχής μας - ένα είδος «ακραίου ορίου» της Δύσης προς την Ανατολή, εκπροσωπώντας, μέσω του Ελεύθερου Πνεύματος και του Πολιτισμού της, την γνήσια και ανιδιοτελή υπεράσπιση της Ειρήνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων για τα 2.500 χρόνια από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Αναφερόμενος στο μήνυμα των Μηδικών Πολέμων, υποστήριξε ότι μέσω της νίκης αυτής, οι Έλληνες υπερασπίσθηκαν και τον Πολιτισμό, τον οποίο δημιούργησαν -και ο οποίος ορθώνει, και σήμερα, τον πρώτο πυλώνα του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού- θέτοντας ταυτοχρόνως, για πρώτη φορά στην Παγκόσμια Ιστορία, το έκτοτε σταθερό όριο μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, πρόκειται για ένα όριο το οποίο δεν είναι προορισμένο να διχάζει και να μεγαλώνει τις αποστάσεις ανάμεσα στην Δύση και την Ανατολή αλλά, μέσω της ιστορικής του διαδρομής αλλά και της ιστορικής του προοπτικής, να χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με την Ανατολή, γέφυρες Ειρήνης, ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας. «Με κυριότερη γέφυρα εκείνη του ισότιμου και εποικοδομητικού Διαλόγου των Πολιτισμών, αφού για εμάς, τους Έλληνες, δεν νοείται «σύγκρουση» μεταξύ πραγματικών Πολιτισμών» επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι όπως δυστυχώς συμβαίνει στην εποχή μας, οι Πολιτισμοί, για πολλές και διαφορετικές αιτίες, περιχαρακώνονται μέσα στο πεδίο τους και απομονώνονται, δημιουργώντας μεταξύ τους ένα φαινομενικώς «αγεφύρωτο» χάσμα.

«Αυτό το χάσμα έχει ως αποστολή να γεφυρώσει ο διάλογος των Πολιτισμών, στον οποίο αναφέρθηκα, και στον οποίο η Ελλάδα, μ΄ εφόδιο την Ιστορική της Κληρονομιά, μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει, κατά τρόπο μάλιστα ιδανικό» πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε, ότι μέσω της νίκης τους στους Μηδικούς Πολέμους, οι Έλληνες κατέδειξαν την συντριπτική υπεροχή και, κατά λογική ακολουθία, κατηγορηματική αντίθεση του ατίθασου και δημιουργικού Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος απέναντι στο πνεύμα κάθε ανελεύθερης μορφής πολιτειακής οργάνωσης με βασικά στοιχεία δεσποτισμού, ατομικού ή συλλογικού. Ειδικότερα δε δεσποτισμού υπό τον μανδύα π.χ. της βασιλείας, της τυραννίας ή και της ολιγαρχίας.

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του συνεχάρη το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», τα Υπουργεία Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και Εσωτερικών για την εξαιρετική έμπνευση και πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν αυτό τον, ιστορικής σημασίας, εορταστικό κύκλο εκδηλώσεων των 2500 ετών από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα